Gruzińskie pierożki chinkali

To rodzaj pierogów z mięsem. W Gruzji zamawiane są jako danie główne. Mają oryginalny kształt, a w środku oprócz farszu znajdziesz też aromatyczny rosół.

Składniki: (proporcje na ok. 20 dużych pierożków)

 

Ciasto :

 

3 szklanki (ok. 450 g) mąki pszennej

 

2/3 szklanki wody

 

1/2 łyżeczki soli

 

mąka do podsypywania

 

Farsz :

 

300 g wołowiny

 

150 g wieprzowiny

 

150 g baraniny

 

2 cebule

 

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

70 ml ciepłej wody

 

1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

 

sól

 

świeżo zmielony czarny pieprz

Krok 1

Mięso umyj, oczyść i przepuść przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, sól oraz świeżo zmielony pieprz.

Krok 2

Wyrób farsz, następnie dodaj ciepłą wodę i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 3

Z mąki i wody zagnieć twarde ciasto. Dodaj sól i wyrabiaj je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub wody.

Krok 4

Z gotowego ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na krążek o średnicy 15 cm. Możesz też rozwałkować większy płat ciasta i wycinać krążki za pomocą np. miseczki.

Krok 5

Na środku każdego krążka ułóż farsz, chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Wtedy powstanie coś na kształ sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze. Uważaj, aby przy tej czynności nie porwać ciasta.

Krok 6

Pierożki gotuj partiami w garnku z osolonym wrzątkiem około 15 minut od chwili wrzucenia. Lekko mieszaj, aby nie przywarły do dna. Podawaj na ciepło posypane pieprzem lub skropione octem winnym.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA