Krokiety z mięsem

Zamiast mięsa, można je podawać także z kapustą, a nawet z rybami. Ich tajemnica tkwi nie tylko w smacznym farszu - ważny jest także dobrze usmażony naleśnik

Składniki:

 

naleśniki:

 

50 ml oleju

 

50 ml wody gazowanej

 

250 ml mleka

 

1 jajko

 

mąka (ok. 160 g)

 

sól

 

pieprz

 

olej do smażenia

 

farsz:

 

1 włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)

 

300 g mięsa wieprzowego, np. łopatki

 

1 duża cebula

 

1 bułka kajzerka

 

1 jajko

 

2 łyżki gęstej śmietany

 

sól

 

pieprz

 

olej do smażenia

 

do panierowania:

 

100 g bułki tartej

 

1 jajko

 

3 łyżki mleka

 

sól

 

pieprz

 

olej do smażenia

Krok 1

Włoszczyznę obierz i umyj. Mięso oczyść, umyj i przekrój na pół. Przełóż włoszczyznę i mięso do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z garnka i dwukrotnie zmiel w maszynce.

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju, lekko przestudź. Do mięsa dodaj cebulę, jajko, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Przygotuj naleśniki: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw ciasto do lodówki na godzinę, aby dojrzało.

Krok 4

Smaż naleśniki na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Krok 5

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, załóż do środka dwa boki i zawiń w rulon. Przygotuj tak wszystkie krokiety

Krok 6

W misce roztrzep jajko, dodaj mleko i dopraw solą i pieprzem. Gotowe krokiety maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju ze wszystkich stron na rumiany kolor. Podawaj na gorąco z surówką albo jako dodatek do czystych zup, np. barszczu czerwonego.

Rady: Najlepsze do farszu będzie mięso użyte wcześniej do przygotowania rosołu. Farsz możesz zmodyfikować tak, jak lubisz, np. możesz dodać 2 posiekane i przesmażone z cebulą ząbki czosnku i doprawić całość ziołami.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA