Brioszki z dżemem

Drożdżowe bułeczki z owocowym dodatkiem. Zamiast dżemu (lub marmolady) możesz użyć ulubionego serka, kremu orzechowego, budyniu lub po prostu przygotować pyszne kanapki.

Składniki:

 

1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

 

1 łyżeczka cukru

 

1/4 szklanki ciepłego mleka

 

1 szklanka mąki pszennej

 

1 łyżka cukru

 

1 jajko

 

90 g miękkiego masła + masło do smarowania

Krok 1

Do małej miseczki wsyp drożdże, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i łyżeczkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj łyżkę cukru, jedno jajko i wyrośnięte drożdże.

Krok 3

Zagniataj ciasto, porcjami dodając miękkie masło. Ciasto powinno być dość luźne i kleiste, ale bardzo dokładnie i długo wyrobione.

Krok 4

Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 5

Natłuść 6 foremek do babeczek lub foremek do muffinek.

Krok 6

Podziel ciasto na 6 części. Od każdej części oderwij małą kuleczkę wielkości wiśni. Ciastem napełnij foremki, na wierzchu przyklej kuleczki. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Krok 7

Wyrośnięte brioszki posmaruj za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor.

Krok 8

Przestudzone brioszki przekrój i posmaruj ulubionym dżemem.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA