Calzone z salsą pomidorową

Czyli pizza w kształcie pieroga. Zamiast dwóch dużych możesz wykonać kilka mniejszych porcji i usmażyć je w głębokim oleju

Składniki na 2 porcje:

 

Ciasto:

 

250 g mąki pszennej typ 550

 

1/2 szklanki (125 ml) letniej wody

 

25 ml oliwy

 

10 g świeżych drożdży piwnych

 

1/4 łyżki cukru

 

1/4 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

3 łyżki sera ricotta

 

5 plasterków ostrego salami (opcjonalnie, grubo posiekane)

 

6 pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie

 

1 łyżeczka świeżo posiekanych listków bazylii

 

sól

 

świeżo zmielony czarny pieprz

 

oliwa

 

Sos:

 

1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki

 

2 ząbki czosnku

 

2 łyżki oliwy

 

2 łyżeczki posiekanych listków bazylii

Krok 1

Przygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą. Połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na mniej więcej 3 godziny.

Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek. Placki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pędzelkiem lekko natłuść oliwą

Krok 3

Pokrój w paski pomidory i salami, ser rozkrusz widelcem.

Krok 4

Na połowie każdego placka w odległości ok. 1,5 cm od brzegu rozłóż pokruszony ser, na salami i suszone pomidory. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i posyp bazylią.

Krok 5

Złóż placki na pół, tak by powstał duży pieróg, a brzegi dokładnie sklej ze sobą, dociskając widelcem. Calzone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C i piecz około 15 minut.

Krok 6

Przygotuj sos: na patelni przesmaż posiekany czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia około 15 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj bazylię. Gorące calzone podawaj z sosem pomidorowym.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA