Ziołowe przekąski

Najczęściej jeździmy rowerami do Fortów Okęcie i po okolicznych działkach. Zapach kwitnących drzew i ziół uprawianych na działkach zainspirował mnie do przygotowania dań ze świeżymi ziołami: miętą, bazylią i rozmarynem

Wojtuś od zeszłego roku jeździ na dwóch kółkach, bez asekuracji małych bocznych kółeczek, Jula natomiast doskonale radzi sobie na razie na rowerze biegowym, czyli takim bez pedałów. Gdy wspólnie wybieramy się na przejażdżkę, zabieramy ze sobą bidony z piciem. Tym razem przygotowałam ice tea z miętą - fantastycznie orzeźwia i chłodzi w upalne dni. Można po prostu wrzucić kilka listków do gorącej herbaty, jest również świetnym dodatkiem do lemoniady. Dodatek grenadyny zamiast cukru nadaje jej ciekawy posmak.

Z kolei rozmaryn pasuje do drobiu. Warto poświęcić przygotowaniu kurczaka kilka chwil i włożyć gałązki pod skórę, a nie tylko natrzeć igiełkami mięso. Dzięki temu aromat rozmarynu lepiej przeniknie do mięsa. Dodam tylko, że pałki zniknęły z pudełka w tempie ekspresowym.

Ostatnia, bazylia, na dobre zadomowiła się w polskiej kuchni. Użyłam jej do zrobienia kanapek a la sałatka Caprese. Wojtuś, który nigdy wcześniej nie chciał spróbować mozzarelli, zjadł kanapkę, mówiąc, że jest przepyszna. A masło bazyliowe, które przy okazji zrobicie, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs czy grzanek.

Ice tea z miętą i grenadyną

2 torebki ulubionej herbaty (ja używam Lady Grey)

 

2 łyżki soku z cytryny

 

6 listków mięty

 

syrop z granatów (grenadyna) lub malinowy

Herbatę zalej 1 i 1/2 litra wrzątku i zaparz (dla dzieci nie powinna być zbyt mocna). Następnie usuń torebki z herbatą. Dodaj sok z cytryny, listki mięty i syrop do smaku. Przestudź i wstaw do lodówki. Jeśli zależy ci na czasie, dzbanek wstaw do zlewu z zimna wodą, a potem dodaj kostki lodu. Ice tea przelej do bidonów, ale wcześniej odcedź listki mięty.

Pałki kurczaka z rozmarynem

6 pałek z kurczaka (nóżki bez podudzi)

 

2-3 gałązki rozmarynu

 

sok z 1/2 cytryny

 

oliwa

 

sól

Mięso oczyść, umyj, osusz i natrzyj solą. Delikatnie pod skórą umieść po kawałku gałązki rozmarynu, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dokładnie wymieszaj, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie przełóż pałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 30 minut, aż mięso się zrumieni.

Podawaj na ciepło lub na zimno (świetnie sprawdzi się jako przekąska podczas np. pikniku lub wycieczki rowerowej - nie zapomnij wziąć ze sobą serwetek).

Kanapka z pomidorami, mozzarellą i masłem bazyliowym

4 okrągłe bułki ciabatty

 

1 opakowanie (200 g) mozzarelli

 

1 duży pomidor malinowy

 

8 listków bazylii

masło bazyliowe:

 

10 listków bazylii

 

1/2 kostki (100 g) miękkiego masła

 

sól

Przygotuj masło: porwij listki bazylii, przełóż do moździerza, dodaj szczyptę soli i utrzyj na pastę. Dodaj ją do miękkiego masła i dokładnie wymieszaj. Przełóż do pojemnika z przykrywką (możesz przechowywać je w lodówce do trzech dni).

Przygotuj kanapki: pomidora umyj i pokrój w plastry. Możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Mozzarellę odsącz z zalewy i też pokrój w plastry. Bułki przekrój, posmaruj masłem, dodaj pomidora i ser oraz po dwa listki bazylii na każdą połówkę bułki. Zawiń w papier i zabierz na piknik.

Przepisy, tekst i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Studio Tata

Więcej o:
Copyright © Agora SA