Składniki (na 1/3 litra):
8 świeżych gałązek bazylii (najlepiej z ogrodu, o ciemnych, mięsistych liściach)
1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
200 ml oliwy
4 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
Gałązki bazylii płuczemy, osuszamy i obieramy z listków.
Piniole prażymy przez 3 minuty na suchej patelni, potrząsając nią, aby zrumieniły się równomiernie.
Nie używamy gałązek, ponieważ mają sztywne włókna.
Miksujemy listki bazylii, orzeszki, czosnek oraz połowę oliwy. Ważne, aby oliwa była naprawdę dobrej jakości.
Miksowanie nie może trwać zbyt długo, gdyż bazylia straci świeży kolor. Aby poprawić barwę, można podczas miksowania dodać kilka liści szpinaku lub natki pietruszki.
Pod koniec miksowania dodajemy resztę oliwy i parmezan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rady: Pesto bazyliowe można również zrobić z czerwonej odmiany tego zioła.