Składniki:
Na ciasto:
600 g mąki pszennej
30 g drożdży
ok. szklanki mleka
3 żółtka
2 jajka (w tym jedno do posmarowania drożdżówek)
100 g masła
1 łyżka oleju
50-70 g cukru
szczypta soli
Na nadzienie:
ok. 400 g białego sera
jajko
1-2 żółtka
50 g masła
cukier (według uznania)
cukier waniliowy
ewentualnie (do wyboru): rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
Rozcieramy drożdże z niewielką (najwyżej 2 łyżeczki) ilością cukru. Wsypujemy łyżkę mąki i rozprowadzamy wszystko taką ilością lekko podgrzanego mleka, by rozczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Oprószamy go mąką, dzięki czemu na powierzchni nie utworzy się skorupa. Przykrywamy kubek ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, niech rozczyn powoli dojrzewa.
Przesiewamy mąkę do miski. W kubku ucieramy 3 żółtka i całe jajko z cukrem i szczyptą soli. W rondelku topimy masło. Jeśli rozczyn podwoił objętość, łączymy go z mąką. Następnie dodajemy masę jajeczną, resztę letniego mleka i mieszamy.
Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je tak długo, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Dodajemy stopione masło wymieszane z łyżką oleju i nadal wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Oddzielamy żółtko od białka. Żółtka ucieramy z cukrem. To samo robimy z serem i masłem, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodajemy kogel-mogel do masy serowej, łączymy z ubita pianą. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich placki grubości 2 cm.
Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.
Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.
Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, na środku każdego placka robimy wgłębienie i napełniamy je nadzieniem. Placki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut.
źródło: Okazje.info