Składniki: 600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc) pęczek natki mała cebula 3 ząbki czosnku łyżka soli 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonego cynamonu łyżka mielonej kolendry łyżka kminu rzymskiego łyżeczka sody oczyszczonej ew. mąka 100 g ziaren sezamu oliwa do smażenia
Krok 1
Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odsączamy i miksujemy w blenderze.
Krok 2
Natkę pietruszki, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy do ciecierzycy. Wsypujemy przyprawy, dolewamy około 4 łyżek wody i dokładnie mieszamy. Jeśli masa się nie klei, dosypujemy mąkę.
Krok 3
Z masy formujemy palcami nieduże kulki. Najlepiej to robić zwilżonymi rękami, wtedy masa nie klei się do rąk.
Krok 4
Kulki lekko spłaszczamy i obtaczamy w ziarenkach sezamu. Smażymy w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, tak by "kotleciki" równomiernie się przyrumieniły. Podajemy z zieloną sałatą lub z pikantnym sosem pomidorowym.
Przepis: archiwum, zdjęcia: Agata Jakubowska
źródło: Okazje.info