Kruche ciasto z owocami

Piękne, prawda? A wystarczy ciasto pokroić w paski i kółka. Paski przepleść równiutko jak płótno na krosnach, a z kółek małym kieliszkiem wykroić listki.

Ciasto:

400 g mąki pszennej

200 g masła

6 łyżek zimnej wody

szczypta soli

Nadzienie:

450-500 g owoców (np.: wiśnie, truskawki, maliny, borówki - mogą być mrożone)

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

3-4 łyżki cukru

jajko lub mleko do smarowania

cukier do posypania

Przygotuj ciasto, zagniatając składniki. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut. Przygotuj owoce: oczyść i umyj owoce, większe pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm. Na cieście ustaw formę do ciasta i wytnij koło o promieniu około 3 cm większym niż foremka. Przełóż wycięty krąg do formy, rozłóż równomiernie i przyciśnij mocno, by na całej powierzchni równo przylegało. Nożem obetnij brzegi ciasta wystające poza formę.

Przełóż owoce do formy i rozłóż równomiernie.

Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości ok. 1cm. Najpierw na wierzchu ciasta ułóż paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać na zmianę poprzeczne, podnosząc co drugi i przeplatając, aż powstanie kratka na całym cieście. Na koniec ułóż pasek na rancie, by zakryć niedoskonałości na brzegach.

Małym kieliszkiem wytnij w cieście kilka kółek. Z kółek - też kieliszkiem - odetnij małe listki - po 2-3 na kółko. Na listkach tępą stroną noża wytnij wzorek imitujący żyłkowanie na liściach. Zwilż lekko listki po lewej stronie i ułóż na cieście.

Na koniec wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem. Wstaw na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut.

Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA