4 wypróbowane sałatki

Proste i szybkie w wykonaniu. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub smaczną przekąską. Każdy przepis jest tylko propozycją, która można zmieniać według własnych upodobań.
Sałatka nicejska Sałatka nicejska Fot. MARCIN URBAN

Sałatka nicejska

1 główka sałaty lodowej

1 ogórek

2 pomidory

1 papryka

1 mała cebula

garść czarnych oliwek bez pestek

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

4-5 filetów anchois

2 jaja na twardo

 

Sos winegret:

4-6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

1 łyżka soku z cytryny

1 duży starty ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka musztardy

oregano

tymianek

sól

pieprz

 

Liście sałaty umyj, wysusz i porwij na drobne kawałki. Ogórka dokładnie umyj i - nie obierając ze skórki - przekrój na pół, a następnie pokrój na niezbyt cienkie plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w paski. Pomidory pokrój w ćwiartki lub ósemki, a cebulę w krążki.

Odsącz tuńczyka, oliwki i anchois. Filety anchois podziel na kawałki.

Przygotuj sos. Do oliwy dodaj ocet winny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i musztardę. Dobrze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki oprócz jajek wymieszaj. Polej sosem, a na wierzchu ułóż jajka pokrojone w ćwiartki.

Zdjęcie Duka Deska do Krojenia z Nożem do Pieczywa 1212417 Zdjęcie M-COLLECTION Deska do krojenia serów MC83284 Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Duka Deska do Krojenia z No... M-COLLECTION Deska do kroje... Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
 Fot. MARCIN URBAN

Sałatka szopska

3 pomidory

1 ogórek

2 duże papryki

1 cebula

kawałek twardego słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski lub kozi)

1 łyżka czarnych oliwek bez pestek

natka pietruszki

olej słonecznikowy lub oliwa

 

Warzywa obierz i pokrój w niewielkie kawałki, wymieszaj i polej olejem lub oliwą.

Do miski przełóż niewielką ilość warzyw, a następnie zetrzyj na wierzch warstwę sera. Na ser przełóż kolejną porcję warzyw i znowu zetrzyj ser. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników.

Na koniec posyp siekaną natką pietruszki i pokrojonymi oliwkami.

Zdjęcie Nóż 978301 Zdjęcie Nóż do krojenia warzyw ostrze falista, HACCP, dł. 31 cm Zdjęcie VOYAGER V7562
Nóż 978301 Nóż do krojenia warzyw ostr... VOYAGER V7562
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Sałatka Waldorf

2 małe jabłka

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

1/2 średniej wielkości korzenia selera

1/3 szklanki rodzynek

3 łyżki majonezu

łyżka kwaśnej śmietany

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

cynamon

10 połówek orzechów włoskich

 

 

Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z połową soku z cytryny. Seler obierz i włóż na minutę do wrzącej wody, następnie pokrój w cienkie słupki, wymieszaj z resztą soku z cytryny i dodaj do jabłek.

Do wrzącej wody włóż rodzynki i odstaw na 3 minuty. Następnie odsącz je i dodaj do warzyw. Całość posyp pieprzem i szczyptą cynamonu.

Przygotuj sos z majonezu wymieszanego ze śmietaną, z solą i pieprzem.

Orzechy grubo posiekaj i upraż: przełóż na rozgrzaną patelnię i mieszaj, aż się zrumienią.

Do warzyw dodaj uprażone orzechy, polej sosem i podawaj.

Zdjęcie Drosselmeyer Dziadek do orzechów Zdjęcie Dziadek do orzechów Nutwork Zdjęcie Koziol Dziadek do orzechów 3621097
Drosselmeyer Dziadek do orz... Dziadek do orzechów Nutwork Koziol Dziadek do orzechów ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka Cezara z pomidorami Sałatka Cezara z pomidorami Fot. MARCIN URBAN

Sałatka Cesar

1 główka sałaty rzymskiej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka sosu Worcestershire

świeżo starty parmezan

grzanki

oliwa z oliwek

świeżo mielony czarny pieprz

sól

 

Przygotuj dressing: zmieszaj sos Worcestershire, ocet balsamiczny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj sól, szczyptę pieprzu, sok z cytryny oraz odrobinę oliwy.

 

Przygotuj grzanki: wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Niewielką bagietkę pokrój na centymetrowe kostki, połóż na blachę i polej oliwą z czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10 minut lub aż zbrązowieją.

 

Sałatę porwij palcami, wymieszaj z grzankami i posyp parmezanem. Polej dressingiem tuż przed podaniem, bo sałata szybko więdnie.

 

Rada: sałatkę cezar można uzupełniać o inne dodatki: kawałki grillowanego kurczaka, anchois, kapary, owoce morza czy przesmażony bekon. W Meksyku zamiast grzanek dodają tortillę.

Zdjęcie Altom Serwis Obiadowy YALTA 19el Zdjęcie Ambition Serwis obiadowy Claire na 6os 30el Zdjęcie THK Porcelanowy zestaw obiadowy Tiffany 30 elem. (4409)
Altom Serwis Obiadowy YALTA... Ambition Serwis obiadowy Cl... THK Porcelanowy zestaw obia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (4)
4 wypróbowane sałatki
Zaloguj się
  • real.avalanche

    Oceniono 11 razy 9

    Opis sałatki szopskiej ma niewiele wspólnego ze zdjęciem. "Niewielkie kawałki", "zetrzyj ser"... W przepisie widnieje natka pietruszki, na obrazku tymianek, w przepisie posypać oliwkami, na obrazku oliwek brak.

  • pysznezdrowiepl

    Oceniono 2 razy 2

    Ja polecam sos winegret: Olej słonecznikowy tłoczony na zimno, ocen winny, miód naturalny, czosnek, pieprz, odrobina soli. Pyszne i dodane do świeżych warzyw bezcenne.

  • zdrowszejedzenie

    Oceniono 3 razy -3

    A może dla odmiany coś zupełnie nowego... Perska sałatka z buraków i granatu to istna bomba witaminowa :)
    zdrowszejedzenie.pl/perska-kolacja-salatka-z-burakow-granatu

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX