Palce Lizać > Palce Lizać

Kuchnia Bieszczadów

Marcin Budynek
29.07.2014 08:20
A A A Drukuj

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

składniki:

500 g pstrąga

200 g marchwi

100 g pora 50 g korzenia selera

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

liść laurowy

masło klarowane

koper

 

Pstrąga wyfiletuj. Pozostałe części ryby (łeb, kręgosłup i ogon) opłucz w zimnej wodzie, usuń skrzela, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj sól, pieprz, liść laurowy i powoli gotuj około 30 minut. Po tym czasie wywar jest gotowy. Odcedź go. Warzywa obierz, oczyść i pokrój w zapałkę. Smaż je wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym maśle klarowanym około 3 minuty i przełóż do odcedzonego wywaru. Filety pokrój w paski i również przełóż do wywaru. Całość gotuj jeszcze około 20 minut.

Zobacz także
Komentarze (9)
Zaloguj się
  • Oceniono 11 razy 7

    "Naleśniki z maślanki z serem i jagodami"

    Tja, "jagody" w Bieszczadach. Tylko wtedy, gdy nie Galicjoki tak gadają i piszą. W Bieszczadach rosną borówki bądź czernice. Ukraińcy mają czornicę bądź boriłkę, a nie jakąś jagodę.

  • Oceniono 14 razy 4

    Obie formy: Bieszczad i Bieszczadów są poprawne. Nie rozumiem tylko co autor ma na myśli pisząc o kuchni bieszczadzkiej. Przecież to była kraina Łemków, Bojków, kraina złożona etnograficznie. Po akcji "Wisła" i działalności bandyty gen. Świerczewskiego - Waltera, kraina przesiedleńców. O jakiej kuchni piszemy? Potrawy łemkowskie są wpisane do kanonu potraw tradycyjnych, jako potrawy regionalne w woj. dolnośląskim: www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-dolnoslaskie/Keselica-kysielnica-kysylycia
    To jest robienie wody z mózgu. Łemkowie zostali tam przesiedleni po 1947 roku. Jak się pisze o potrawach regionalnych, warto napisać parę zdań o ich rodowodzie.

  • Oceniono 18 razy 2

    "Bieszczad" a nie jakichś "Bieszczadów", stażysto.

    A od capiących sierścią "giczów" baranich zdecydowanie wolę golonkę. Golonka to jest właśnie bieszczadzkie danie.

  • Oceniono 19 razy -9

    Ja rozumiem, że każdemu odpowiada inny smak, ale jeżeli te nieapetyczne, prostackie i nijakie przepisy to ma być kuchnia Bieszczad/Bieszczadów, to ja dziękuję bardzo.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX