Kuchnia Bieszczadów

Kuchnia Bieszczadów i środkowych Beskidów nierozłącznie związana jest z górskim klimatem i krajobrazem. I to właśnie natura wciąż ma wpływ na kuchnię tego regionu. Podstawą miejscowych specjałów są ryby z górskich potoków, wypasane na połoninach owce oraz warzywa i owoce - wyjątkowe, naturalne, smaczne polskie produkty
Gicz barania z kiszona kapustą, grzybami i ziemniakami Gicz barania z kiszona kapustą, grzybami i ziemniakami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Gicz barania z kiszoną kapustą, grzybami i ziemniakami pieczonymi na soli

składniki:

4 gicze baranie

600 g kapusty kiszonej

200 g świeżych podgrzybków5 g zmielonych grzybów suszonych

200 g cebuli

1 ząbek czosnku 2 g kminku

masło klarowane

600 g młodych ziemniaków

sól kamienna lub morska

marynata:

3 gałązki świeżego rozmarynu

1/4 doniczki świeżego tymianku

300 ml czerwonego wina wytrawnego

100 ml oleju słonecznikowego

4 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

sól

pieprz

 

Przygotuj marynatę: dzień wcześniej wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą i mieszanką polej oczyszczone, umyte oraz osuszone gicze. Odstaw na około 8-12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmij gicze, a marynatę odstaw do wykorzystania. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 st. C, polej mięso marynatą i piecz około 60 minut, od czasu do czasu polewając sosem.

Przygotuj kapustę: cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na klarowanym maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smaż wszystko ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i duś pod przykryciem około 20 minut.

Przygotuj ziemniaki: obierz je, umyj i przekrój wzdłuż na połówki, ułóż na blaszce grubo posypanej solą kamienną, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 40 minut. Gicze podawaj z kapustą i ziemniakami. Możesz także dodać smażone na klarowanym maśle pokrojone pomidory z dodatkiem świeżych ziół i młodych porów

Zdjęcie Berghoff Wyciskacz do czosnku STRAIGHT Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne MUSAKA Zdjęcie KlawyDom nóż do krojenia cebuli, pora, szalotki FHJ3390W
Berghoff Wyciskacz do czosn... Termisil Naczynie żaroodpor... KlawyDom nóż do krojenia ce...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Zupa rybna z pstrąga

składniki:

500 g pstrąga

200 g marchwi

100 g pora 50 g korzenia selera

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

liść laurowy

masło klarowane

koper

 

Pstrąga wyfiletuj. Pozostałe części ryby (łeb, kręgosłup i ogon) opłucz w zimnej wodzie, usuń skrzela, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj sól, pieprz, liść laurowy i powoli gotuj około 30 minut. Po tym czasie wywar jest gotowy. Odcedź go. Warzywa obierz, oczyść i pokrój w zapałkę. Smaż je wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym maśle klarowanym około 3 minuty i przełóż do odcedzonego wywaru. Filety pokrój w paski i również przełóż do wywaru. Całość gotuj jeszcze około 20 minut.

Zdjęcie Zestaw noży kutych Zdjęcie Tescoma Szklana miska GIRO 24 cm Zdjęcie Motta Podstawka drewniana pod tamper / ubijak do kawy Motta-5
Zestaw noży kutych Tescoma Szklana miska GIRO ... Motta Podstawka drewniana p...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pieczony pstrąg z grzybami Pieczony pstrąg z grzybami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pieczony pstrąg z grzybami

składniki:

1 pstrąg (ok. 350 g)

100 g podgrzybków

100 g cebuli

5 g czosnku

1/4 pęczka świeżego koperku

1/4 pęczka świeżej natki pietruszki

60 g masła

20 g masła klarowanego

sól

pieprz

 

Pstrąga umyj, osusz i wytnij skrzela.

Masło wymieszaj z solą, pieprzem, posiekaną połową pietruszki oraz koperku i włóż do środka tuszy pstrąga.

Grzyby oczyść, pokrój w paski i usmaż na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz pozostałymi pietruszką i koperkiem.

Pstrąga natnij wzdłuż grzbietu, nafaszeruj smażonymi grzybami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez mniej więcej 20 minut.

Podawaj z warzywnym spaghetti (marchewką, korzeniem selera oraz cebulą pokrojonymi metodą julienne, czyli w zapałkę, i przesmażonymi na maśle).

Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400652 Zdjęcie GERLACH Nóż do ryb Barok Zdjęcie AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL DREAM FLOWER
TEFAL Patelnia E4400652 GERLACH Nóż do ryb Barok AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL D...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Schab duszony w kapuście z plackami ziemniaczanymi

składniki:

600 g schabu

200 g kiszonej kapusty

2 ząbki czosnku

80 g kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki kminku

100 g cebuli

placki:

500 g ziemniaków

80 g mąki pszennej

1 jajko

 

masło klarowane

sól

pieprz

 

Schab pokrój na kotlety, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na klarowanym maśle po mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na maśle, dodaj posiekaną i odciśniętą kiszoną kapustę. Dopraw posiekanym czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Duś około 20 minut, dodaj schab i duś kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Placki usmaż na złoto na maśle klarowanym.

Schab podawaj z kapustą i plackami.

Zdjęcie Leifheit 23120 - Tarka czworoboczna Zdjęcie Sagaform BBQ Ściereczka kuchenna 5015720 Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516
Leifheit 23120 - Tarka czwo... Sagaform BBQ Ściereczka kuc... Duo Talerze PORTO 50516
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz barani z kluskami kładzionymi Gulasz barani z kluskami kładzionymi Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Gulasz barani z kluskami kładzionymi

składniki:

600 g baraniego udźca

200 g marchwi

200 g cebuli

100 g selera

100 g pora

100 ml czerwonego wytrawnego wina

60 g musztardy

40 g masła klarowanego

80 g mąki pszennej

40 g koncentratu pomidorowego

4 ząbki czosnku

świeży tymianek

świeży rozmaryn

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

woda lub bulion do podlewania przy duszeniu

kluski kładzione:

300 g mąki pszennej

100 ml wody

2 jajka

 

Przygotuj mięso: Udziec potnij w grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem, dodaj musztardę, koncentrat, posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj i zalej winem. Tak przygotowane mięso odstaw na 6-8 godzin w chłodne miejsce.

Po tym czasie wyciągnij mięso z marynaty, oprósz mąką i smaż na klarowanym maśle, aż się zrumieni. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę i smaż wszystko 5 minut, podlewając pozostałą marynatą. Całość duś pod przykryciem około 1,5 godziny na wolnym ogniu, podlewając wodą lub bulionem. Na koniec dopraw świeżymi ziołami.

Przygotuj kluski: Składniki na kluski wyrób na jednolitą masę. Gotuj w osolonej wodzie przez mniej więcej 6 minut, zrzucając łyżeczką ciasto z talerza do wody.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Amefa Komplet 72 szt. 1120 CUBA Zdjęcie Garnek Silit 0316185011
Alessi Mała miseczka Colomb... Amefa Komplet 72 szt. 1120 ... Garnek Silit 0316185011
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Żurek bieszczadzki z ziemniaczanym puree Żurek bieszczadzki z ziemniaczanym puree Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Żurek bieszczadzki z ziemniaczanym purée

składniki:

200 g białej kiełbasy

300 g wędzonych kości

10 g suszonych grzybów

włoszczyzna: po 100 g marchwi, selera, pora, pietruszki

80 ml śmietany

2 liście laurowe

1/2 l zakwasu żytniego

2 ząbki czosnku

majeranek

ziele angielskie

200 g purée z ziemniaków

60 g boczku

2 jajka na twardo

sól

pieprz

 

Suszone grzyby mocz przez kilka godzin w szklance zimnej wody.

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Białą kiełbasę włóż do wrzątku na mniej więcej 20 minut, następnie wyjmij ją, a do wody włóż pokrojoną włoszczyznę, wędzone kości, przyprawy i gotuj około godziny. Gotowy wywar odcedź, wlej do zakwasu i dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotuj, dodaj śmietanę, wymieszaj.

Żurek dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem, dodaj pokrojone w plastry białą kiełbasę i jaja.

Podawaj z ziemniaczanym purée z dodatkiem przesmażonego boczku.

Pielmieni z kwaśną śmietaną Pielmieni z kwaśną śmietaną Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pielmieni z kwaśną śmietaną

składniki:

200 g wołowiny

200 g wieprzowiny

300 g cebuli

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

ciasto na pierogi:

400 g mąki

1 jajko

100 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

 

100 g kwaśnej śmietany

20 ml octu jabłkowego

 

Mięso dwukrotnie zmiel w maszynce, dodając pokrojoną cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto: Z mąki, jajka, ciepłej wody, łyżeczki soli zagnieć elastyczne ciasto i odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego małe krążki. Na każdy nałóż kulkę farszu i dokładnie zlep. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj około 10 minut.

Pielmieni podawaj skropione octem z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Fuczki-placki z kiszoną kapustą Fuczki-placki z kiszoną kapustą Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Fuczki - placki z kiszoną kapustą

składniki:

200 g kiszonej kapusty

1 jajko

150 g mąki pszennej

200 ml mleka

masło klarowane

sól

pieprz

 

Z mąki, jajka i mleka zrób ciasto naleśnikowe.

Kapustę opłucz, dobrze odciśnij i posiekaj. Następnie dodaj ją do ciasta naleśnikowego i dopraw do smaku.

Fuczki wielkości placków ziemniaczanych smaż na maśle klarowanym po mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

Podawaj jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa lub ryb.

Pierogi z kaszanką Pierogi z kaszanką Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pierogi z kaszanką

składniki:

400 g kaszanki z podrobami

200 g cebuli

20 g masła klarowanego

40 g musztardy

świeży tymianek

sól

pieprz

ciasto na pierogi:

400 g mąki pszennej

1 jajko

100 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

 

200 g ogórków kiszonych

 

Przygotuj farsz: Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na klarowanym maśle wraz z kaszanką wyciągniętą z flaka, musztardą i świeżym tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj ciasto: Z mąki, jajka, ciepłej wody, łyżeczki soli zagnieć elastyczne ciasto, a następnie odstaw je w chłodne miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wytnij z niego małe krążki. Na każdy nałóż kulkę ostudzonego farszu i dokładnie zlep. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj około 6 minut.

Podawaj z kiszonymi ogórkami.

Kleik z płatków owsianych z malinami Kleik z płatków owsianych z malinami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Kleik z płatków owsianych z malinami

składniki:

200 ml mleka

20 g cukru

100 g płatków owsianych

150 g świeżych malin

szczypta soli

 

Płatki włóż do rondelka i zalej mlekiem. Powoli podgrzewaj, dodając cukier, i cały czas mieszaj aż do momentu, gdy płatki wchłoną całe mleko. Na końcu dodaj świeże maliny.

Placki z jabłkami Placki z jabłkami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Placki z jabłkami

składniki:

200 g mąki pszennej

100 ml mleka

20 g cukru

1 jabłko utarte bez skórki

 

klarowane masło do smażenia

cukier puder do posypania

 

Wymieszaj mąkę, mleko i cukier na jednolitą masę. Dodaj starte jabłko i delikatnie wymieszaj.

Na rozgrzanej patelni wylewaj porcje ciasta i usmaż placki na maśle z obu stron na złoty kolor.

Gotowe podawaj posypane cukrem pudrem.

Naleśniki z maślanki z serem i jagodami Naleśniki z maślanki z serem i jagodami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Naleśniki z maślanki z serem i jagodami

składniki:

naleśniki:

250 ml maślanki

250 g mąki pszennej

1 jajko

20 g cukru

5 g sody oczyszczonej

5 g proszku do pieczenia

40 g masła

masło klarowane do smażenia

nadzienie:

150 g twarogu

100 g jagód

10 g cukru waniliowego

 

Maślankę wymieszaj z jajkiem, a następnie z pozostałymi suchymi produktami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą). Wszystko dobrze wymieszaj (możesz użyć miksera), dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut.

Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszaj z jagodami.

Naleśniki smaż na maśle klarowanym, nakładaj twaróg i zwijaj w rulonik.

Więcej o:
Copyright © Agora SA