Baklava - szkoła gotowania

Słodki przysmak kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, dokładności i czasu - ciasto musi być jednocześnie cienkie i wytrzymałe. A dobrze przyrządzona baklava powinna rozpaść się dopiero w ustach.
 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Składniki:

ciasto:

400 ml ciepłej wody

2 łyżki oleju

szczypta soli

800 g mąki pszennej

 

nadzienie:

120 g masła

200 ml oleju po

300 g mielonych migdałów i orzechów włoskich

200 g cukru skórka otarta z jednej cytryny

 

syrop:

200 g cukru

250 ml wody

sok z 1/2 cytryny

małe opakowanie cukru waniliowego

Krok 1

Przygotuj ciasto: wodę zmieszaj z olejem i posól. Do miski wsyp mąkę, pośrodku zrób wgłębienie i mieszając powoli, wlej płyn. Wyrób elastyczne ciasto i podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.

 

Przygotuj nadzienie: masło rozpuść i połącz z olejem. W osobnej misce migdały wymieszaj z orzechami, cukrem i skórką cytrynową.

 

Przygotuj syrop: do garnka wsyp cukry, dodaj sok z cytryny i wodę. Powoli doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, cały czas mieszając.

Krok 2

Masło roztop i połącz z olejem. Każdą kulę posmaruj tłuszczem, cienko rozwałkuj, przenieś na posypaną mąką lnianą ściereczkę, przetnij na pół i rozciągnij palcami na cienki płaty. Następnie podłóż dłonie pod ciasto i rozciągaj je zewnętrzną stroną dłoni na jeszcze cieńszy płat. Brzegi rozciągnij palcami ? ciasto powinno być tak cienkie, by prześwitywało (nie przejmuj się, jeśli zrobią się dziurki - ważne jest, żeby ostatnia wierzchnia warstwa ciasta nie była poprzerywana). Grubsze brzegi obetnij, a resztę ciasta pozostaw do lekkiego przeschnięcia.

Krok 3

Natłuść formę (ok. 22 x 36 cm), wyłóż na nią pierwszy płat ciasta, skrop tłuszczem i przykryj drugim płatem.

Krok 4

Posyp bakaliami i znów przykryj natłuszczonym płatem ciasta. I tak do wyczerpania składników.

Krok 5

Przekładaniec pokrój w skos, tak by tworzące się porcje miały kształt rombów. Wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 50 minut.

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika polej baklavę syropem i odstaw do wystygnięcia.

Więcej o:
Komentarze (4)
Baklava - szkoła gotowania
Zaloguj się
  • aicha-z

    0

    Ciekawe, z której wersji przepisu da się faktycznie zrobić ciasto - identycznej, z zeszytu sprzed roku "Wakacyjne smaki: Turcja" gdzie było 200 ml wody, czy tej podanej w PL?

  • waw33

    0

    Matołki kuchenne z GW. Litery "V" nie ma w polskim alfabecie.

  • culebre

    Oceniono 2 razy 0

    8 qrwa slajdów?!?! A to dziękuję, łatwiej skoczyć po baklavę pół przecznicy od domu, walcie się.

  • news101

    0

    tez nie klikam. niech sie wala

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE