Kuchnia Kresów Wschodnich

Jerzy Pasikowski
11.08.2017 08:10
A A A
Kresowe placki ziemniaczane z wędzoną rybą

Kresowe placki ziemniaczane z wędzoną rybą (Fot.M.Klaban)

To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.
Zobacz zdjęcia (13)
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX