Kuchnia Kresów Zachodnich

To prawdziwa mieszanka smaków. Nie tylko typowo polskich, ale też sąsiednich krajów Europy Środkowej. Jej bogactwo i różnorodność wynikają z rozległości terenów pogranicznych. Kresy Zachodnie to jednocześnie m.in. Pomorze, część Wielkopolski, Warmii, Dolnego i Górnego Śląska.

Zupa polewka piwna

Przepis dla 4 osób

Polewka:
2 l piwa
4 żółtka
200 g białego sera twarogowego
100 g masła
cynamon

Grzanki:
4 kromki bułki pszennej
1 łyżeczka masła
1 mała cebula
100 g startego ostrego żółtego sera

 

Piwo zagrzej, ale nie gotuj, dodaj masło i wymieszaj - masło musi się rozpuścić, ale roztwór nie może się zagotować. Roztrzep żółtka i ostrożnie połącz z piwem tak, aby się nie ścięły - piwo nie może być za gorące, a podczas dodawania żółtek cały czas je mieszaj. Dopraw cynamonem. Tuż przed podaniem do ciepłej zupy dodaj pokruszony biały ser (zupy nie gotuj).

Przygotuj grzanki: posmaruj kromki masłem, ułóż na blasze masłem do dołu, posyp posiekaną cebulą i żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni.

Polewkę podawaj z grzankami.

Zdjęcie Alda Waza do zupy na podgrzewaczu MODERNE 30318 Zdjęcie Duo Waza do zupy FALA Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208
Alda Waza do zupy na podgrz... Duo Waza do zupy FALA HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zrazy polskie bite zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem Zrazy polskie bite zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Zrazy polskie bite zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem

Przepis dla 4 osób

800 g wołowiny bez kości (np. wołowina zrazowa)
300 g boczku wędzonego
500 g borowików
1 litr rosołu
1 por
200 g marchwi
300 g cebuli
6 ząbków czosnku
300 g kaszy perłowej
300 g mąki
300 ml oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz

 

Mięso pokrój na plastry, rozbij, posól, popieprz, obtocz w mące i podsmaż na oleju. Boczek pokrój w plastry. Warzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki. Kaszę ugotuj na półtwardo. Grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw.

W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, warzywa, plastry mięsa, boczek, grzyby i zakończ warstwą kaszy. Całość ostrożnie zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył danie. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 40 minut.

Zdjęcie Küchenprofi Naczynie ceramiczne do tarty LIGHT BLUE Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Grafitowa Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe brązowe LIVIO
Küchenprofi Naczynie cerami... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pierogi nadziewane kurkami Pierogi nadziewane kurkami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Pierogi nadziewane kurkami

Przepis dla 4 osób

1 kg ciasta pierogowego z mąki i wody
200 g białego sera
200 g świeżych kurek
100 g cebuli
3 ząbki czosnku
200 g boczku
200 ml gęstej śmietany
olej do smażenia
sól
pieprz

 

Przygotuj farsz: grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie połącz ze zmielonym białym serem, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj pierogi: Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij krążki. Każdy nadziej farszem i dokładnie zlep pierogi. Surowe gotuj partiami we wrzątku przez ok. 20 min, aż wypłyną na powierzchnię.
Tuż przed podaniem podsmaż na chrupko kawałki boczku. Pierogi podawaj z boczkiem polane gęstą śmietaną.

Zdjęcie Gefu Maszynka do pierogów 28490 Zdjęcie Kela 15323 Zdjęcie Küchenprofi 0803542800
Gefu Maszynka do pierogów 2... Kela 15323 Küchenprofi 0803542800
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Szczupak pieczony Prałacki

Przepis dla 4 osób

3-kilogramowy świeży szczupak
1 kg warzyw: marchew, seler, por
1 cebula
sól
pieprz
imbir
200 g masła
100 g kopru
3 ząbki czosnku

Dzień wcześniej natrzyj tuszę szczupaka solą i wstaw do lodówki.

Następnego dnia rybę lekko sparz: zalej ją gorącą wodą i odstaw na ok. 10 min. Następnie przełóż na pergamin, obłóż pokrojonymi w plastry warzywami, posyp szczyptą imbiru, dopraw solą, pieprzem i zawiń w pergamin. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę.

Rybę wyjmij z pergaminu. Podawaj polaną masłem, z warzywami, posypaną posiekanymi koprem i czosnkiem.

Konfitura z jarzębiny

Składniki na 1 kg

1,2 kg świeżej jarzębiny
500 g cukru

Owoce jarzębiny umyj, zalej taką ilością zimnej wody, by je przykryła, i zagotuj. Po zagotowaniu odlej płyn. Następnie zalej jarzębinę wrzątkiem, tak by woda lekko ją pokryła, i dodaj cukier. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, na wolnym ogniu około 20 minut.

Gorącą konfiturę rozłóż do umytych, wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zakręć, odstaw do góry dnem i ostudź. Zapasteryzowaną konfiturę możesz przechowywać do 9 miesięcy.

Zupa z sandacza z borowikami

Przepis dla 4 osób

1 l rosołu z kury
500 g świeżych borowików
250 g filetu z sandacza
100 g marchwi
50 g korzenia selera
1/2 pora
100 g ziemniaków
1/2 pęczek kopru
1/2 cebuli
100 g śmietany
2 ząbki czosnku
200 ml oleju do smażenia
sól
pieprz

Grzyby oczyść, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki przesmaż razem na oleju.

Rybę umyj, obierz ze skóry i pokrój w grubszą kostkę.

Pozostałe warzywa obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w rosole. Gdy będą miękkie, dodaj sandacza, grzyby z cebulą i gotuj jeszcze przez 20 min. Na koniec dodaj śmietanę, ale już nie zagotowuj. Dopraw solą, pieprzem i pokrojonym drobno koprem.

Gicz cielęca pieczona z warzywami

Przepis dla 4 osób

 

4 gicze cielęce
500 g marchwi
200 g selera
200 g cebuli
6 ząbków czosnku
koper
200 g śmietany
sól
pieprz

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.

Gicze cielęce umyj, posól i gotuj w wodzie około 20 min. Następnie wyjmij i odsącz. Każdą ułóż na osobnym pergaminie, obłóż warzywami, zawiń i wszystkie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Piecz 30 minut. Po upieczeniu oddziel mięso od warzyw.

Przygotuj sos: Sos, który pozostał z pieczenia wraz z warzywami przelej do rondelka. Dodaj śmietanę, posiekany koper i podgrzej.

Mięso podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami.

Żeberka pieczone nadziewane śliwkami

Przepis dla 4 osób

2 kg żeberek wieprzowych (tzw. pasków)
1 kg świeżych śliwek
500 g kwaśnych jabłek
200 g cebuli
8 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
10 g cukru
majeranek
sól
pieprz

 

Przygotuj mięso: Żeberka umyj i wytnij z nich kości tak, aby nie naruszyć powstałych po kościach kieszeni. Następnie posól mięso i natrzyj posiekanym czosnkiem i cebulą.

Przygotuj farsz: Jabłka obierz i pokrój w ósemki. Ze śliwek usuń pestki i pozostaw w całości. Owoce krótko, przez około 10 min - przesmaż na patelni z dodatkiem musztardy i cukru. Farsz powinien być gęsty. Gdy jest bardzo płynny, odcedź go, a sos z duszenia dodaj do pieczenia.

W kieszenie boczku powkładaj farsz, ułóż mięso na blaszce i posyp majerankiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę. Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

Pstrąg pieczony w piwie i miodzie z ziołowymi grzankami

Przepis dla 4 osób

4 pstrągi
1/2 l jasnego piwa
100 g miodu
100 g cebuli
100 g oleju
kilka goździków
cynamon
sól
pieprz

Grzanki:
4 kromki bułki pszennej
1 łyżeczka masła
100 g startego ostrego żółtego sera
zioła (opcjonalnie, wg własnego uznania)

Cebulę obierz i pokrój w cząstki. Pstrągi umyj, posól i razem z cebulą obsmaż na oleju z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż wszystko do rondla. Piwo roztrzep z miodem i zalej nim rybę. Dodaj goździki, dopraw cynamonem, solą, pieprzem i duś pod przykryciem około 15 minut na wolnym ogniu. Kontroluj duszenie i sprawdzaj, czy ryba się nie rozpada (jeśli zaczyna się rozpadać, zakończ duszenie wcześniej).

Przygotuj grzanki: Posmaruj kromki masłem, ułóż na blasze masłem do dołu, posyp żółtym serem wymieszanym z posiekanymi ziołami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz, aż ser się rozpuści, a bułka przyrumieni.

Pstrągi podawaj z ciepłymi grzankami ziołowymi.

Miodowe pierniczki

500 g miodu
1 kg mąki pszennej
10 jaj
200 g łuskanych orzechów laskowych
cynamon
100 g cukru

Z cukru przygotuj karmel, ostrożnie rozpuszczając go na suchej, gorącej patelni. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj. Wszystkie składniki (orzechy, jaja, cynamon, mąkę, miód) wymieszaj, dodaj przestudzony karmel i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie jeszcze raz wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, wytnij pierniczki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 40 minut.

Więcej o:
Komentarze (6)
Kuchnia Kresów Zachodnich
Zaloguj się
  • adellante12

    Oceniono 10 razy 6

    Co za idiota złaczył 2/3 Polski w Kresy Zachodnie?? Co to sa Kresy Zachodnie??

  • margot452

    Oceniono 5 razy 5

    O, jaki świeży artykuł - komentarze sprzed trzech lat :D

  • Gość: gsge

    Oceniono 10 razy 2

    zupa = polewka. zupa polewka = masło maślane.

  • zrjn

    Oceniono 1 raz 1

    Redaktor odgrzał temat aby zarobić dodatkową wierszówkę.
    Nie ma kresów zachodnich.
    Tym bardziej nie ma kuchni tej krainy.
    Z tego co wiem, to istnieje kuchnia wielkopolska,
    ale to dla redaktora za trudne.
    zrjn.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX