Mięsna lazania

Obok pizzy i pasty jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań. To nic innego jak duże płaty ugotowanego makaronu układane na przemian z warstwami sosu mięsnego i serowego. Można powiedzieć: ilu kucharzy, tyle warstw lazanii - końcowy efekt zależy już tylko od naszych upodobań kulinarnych.
Lazania mięsna Lazania mięsna Fot. Agata Jakubowska

Składniki

Sos mięsny:

250 g mielonej wołowiny

1 duża cebula

400 g pomidorów (mogą być z puszki)

1 mały koncentrat pomidorowy

1 kostka rosołowa wołowa

bazylia

olej do smażenia

sól

pieprz

 

Sos serowy:

25 g masła

25 g mąki

400 ml mleka 3,2 proc.

1/2 kostki rosołowej z kury

100 g startego twardego ostrego żółtego sera (np. cheddar)

pieprz

 

opakowanie makaronu lasagne

Pokrój i zeszklij cebulę

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu o dużej średnicy zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj wołowinę.

Przygotuj sos mięsny

Gdy mięso będzie brązowe, dodaj pokrojone na części pomidory (z sosem, jeśli korzystasz z pomidorów w puszce), koncentrat, rozkruszoną kostkę rosołową i bazylię. Wymieszaj i dopraw. Duś pod przykrywką ok. 15 min.

Sos serowy

W drugim rondlu na małym ogniu roztop masło, dodaj mąkę i bardzo dokładnie i szybko wymieszaj drewnianą łyżką. Pilnuj, żeby zasmażka się nie przypaliła. Następnie dolewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając i pilnując, żeby nie było grudek (jeśli się pojawią, użyj do ich rozbicia trzepaczki). Dodaj kostkę rosołową, dopraw pieprzem i ustaw na małym ogniu.

Czas na ser!

Kiedy sos się zagotuje, zdejmij go z ognia i dodaj 3/4 sera. Dokładnie wymieszaj.

Układanie warstw

W niedużej brytfance układaj naprzemiennie warstwy: makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy.

Gotowe!

Zakończ sosem serowym i posyp go resztą startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 45 minut - ser na wierzchu lazanii powinien się zapiec na złoto. Podawaj około 10 minut po wyjęciu z pieca.

Rada:

Podane proporcje są na niewielką brytfankę, jeśli chcesz zrobić większą porcję lub więcej warstw, zwiększ proporcjonalnie ilość składników. Do sosu mięsnego możesz też dodać paprykę, oliwki lub grzyby. Zamiast cheddara - parmezan, grana padano lub inny twardy, ostry ser żółty. Lazanię można też przygotowywać w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.