Drugie śniadanie

Z szynką, serem, pomidorem... Zwykła bułka na drugie śniadanie szybko się znudzi i dzieciom, i nam. Poszukajmy więc pomysłów, by przekąska do szkoły, czy do pracy, była atrakcyjna na tyle, żeby została zjedzona ze smakiem.

Megakanapki

1 duża płaska ciabatta (lub kilka dużych kromek chleba)

6 plastrów ulubionego żółtego sera

6 plastrów szynki lub ulubionego pieczonego mięsa

plasterki salami

listki bazylii

liście sałaty

 

sos:

4 łyżki majonezu

garść listków bazylii

2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

 

Składniki sosu zmiksuj. Pieczywo przekrój na pól lub pokrój w kromki. Posmaruj sosem i warstwami układaj ser,  wędliny i sałatę. Przykryj posmarowaną sosem górną częścią ciabatty lub drugą kromką chleba i dociśnij. W przypadku dużej ciabbaty pokrój ją na mniejsze kawałki. Kanapki zapakuj w papier śniadaniowy

Zdjęcie COPPENRATH Pojemnik na kanapki (A065719) Zdjęcie Kids Konserve Pojemnik na pożywienie z termoizolacją 470 ml 025 Zdjęcie TYRRELL KATZ Pojemnik na lunch Rycerze TK90LU2
COPPENRATH Pojemnik na kana... Kids Konserve Pojemnik na p... TYRRELL KATZ Pojemnik na lu...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Tortille z grillowanym kurczakiem

4 kukurydziane tortille

2 pieczone lub grillowane piersi kurczaka

10 pomidorków koktajlowych

1 awokado

4 liście sałaty

sok z 1/2 cytryny

 

Piersi kurczaka pokrój na plasterki, awokado obierz, pokrój na plastry i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na tortillach układaj liście sałaty, plasterki kurczaka, awokado i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Zwiń tortille i zapakuj w papier śniadaniowy.

LEGO Pojemnik na kanapki, śniadanie
w okazje.info

Kanapka z klopsem

1 kg mielonej wołowiny

250 g marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 g masła

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 gałązki rozmarynu

2 gałązki tymianku

1/2 pęczka pietruszki lub kolendry

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 jajka

100 g bułki tartej

olej

sól

pieprz

 

Marchewkę pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni podgrzej niewielką ilość oleju z masłem i dodaj posiekane warzywa. Dopraw solą do smaku i smaż mniej więcej 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj paprykę, koncentrat pomidorowy i posiekane zioła. Smaż jeszcze przez blisko 1 minutę i odstaw do przestygnięcia.

Do dużej miski przełóż wołowinę, dodaj bułkę tartą, przesmażone warzywa i jajka. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wyrób masę, tak aby wszystko się wymieszało.

Dno i brzegi keksówki posmaruj olejem, oprósz solą, pieprzem, przełóż do niej masę i wygładź wierzch. Foremkę wstaw do większej formy, którą napełnij wrzącą wodą do połowy wysokości keksówki (pieczenie w kąpieli wodnej), wstaw do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (140 st. C z termoobiegiem) i piecz 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie wyjmij klops z piecyka i odstaw na 30 minut. Klops jest doskonały na ciepło jako danie obiadowe i na zimno jako dodatek do kanapek.

IRIS CIASTECZKA 2 Snack Rico na kanapkę podłużny
w okazje.info

Muffinki z szynką i serem

3 dymki

1 łyżka oliwy

375 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

180 g szynki

125 d sera cheddar

2 jajka

250 ml mleka

1 łyżeczka musztardy Dijon

125 g masła

sól

 

Masło rozpuść, szynkę pokrój w drobną kostkę, a ser zetrzyj na tarce. Dymkę posiekaj i przesmaż do miękkości na rozgrzanej oliwie. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodaj usmażoną dymkę, szynkę i ser. Zrób w środku dołek. W dzbanku roztrzep jajka z mlekiem i łyżeczką musztardy. Do miski z mąką wlej jednocześnie roztrzepane jajka i rozpuszczone masło i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate. Formę do muffinek posmaruj masłem albo wyłóż papierowymi papilotkami. Ciastem napełniaj foremki muffinkowe do 3/4 objętości, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w muffinkę będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffinki w foremce jeszcze na 10 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź.

Forma MUFFINKI
w okazje.info
Placuszki z łososiem Placuszki z łososiem Fot. Arkadiusz acichocki / Agencja Gazeta

Placuszki z łososiem

300 g filetu z łososia ze skórą

300 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków

1/2 l bulionu rybnego

1 łyżka keczupu

2 łyżeczki musztardy

mąka

olej do smażenia

 

Łososia włóż do głębokiej patelni, zalej ciepłym bulionem i gotuj na małym ogniu około 8-10 minut. Następnie wyjmij, wystudź i palcami podziel na kawałki.

Do dużej miski włóż ziemniaki, kawałki łososia, keczup i musztardę. Całość wymieszaj tak, by powstała gładka masa. Z masy uformuj niewielkie placuszki (powinno wyjść 6-8 sztuk), połóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut (nie pomiń tej czynności, bo inaczej placuszki będą się rozpadać podczas smażenia).

Na teflonowej patelni rozgrzej minimalną ilość oleju (wlej około 1 łyżeczki oleju i rozetrzyj go ręcznikiem papierowym). Zimne placuszki oprósz mąką, przesmaż z obu stron na złoty kolor i z powrotem przełóż na blaszkę. Następnie wstaw blaszkę z plackami do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10-15 minut na złocisty kolor.

Patelnia Skeppshult
w okazje.info

Sałatka z ryżu z wędzonym kurczakiem i kukurydzą

2 szklanki ugotowanego ryżu

1 mała czerwona cebula

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

200 g wędzonej piersi kurczaka

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz

 

Cebulę drobno posiekaj, przełóż do miseczki, zalej sokiem z cytryny i odstaw. Do dużej miski wsyp ryż, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Dodaj cebulę razem z sokiem, oliwę, sól, pieprz i delikatnie wymieszaj.

Guzzini Aqua miska do sałatek
w okazje.info

Klopsiki z sałatką z orzo

500 g mielonej wieprzowiny z szynki

1 mała czerwona cebula

1 cytryna

1 ząbek czosnku

pęczek pietruszki lub kolendry

200 g makaronu orzo

2 gałązki mięty

1 łyżka oliwy

skórka otarta z 1/2 cytryny

olej do smażenia

sól

pieprz

 

Cebulę drobno pokrój, dodaj mięso, skórkę z cytryny, posiekaną kolendrę i sól. Całość wyrób na jednolitą masę. Z masy uformuj kotleciki, spłaszcz je trochę i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odsącz i przełóż do miski. Do makaronu dodaj oliwę, posiekane listki mięty i sok z cytryny do smaku. Całość wymieszaj i podawaj z klopsikami.

Hendi Patelnia
w okazje.info

Sałatka z kuskusu z pieczoną dynią i groszkiem cukrowym

1 szklanka kuskusu

1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego

350 g dyni

100 g groszku cukrowego

3 łyżki oliwy + oliwa do skropienia dyni

1 łyżka posiekanej mięty

1/4 szklanki soku z cytryny

1 łyżka miodu

sól, pieprz

 

Dynię pokrój w grubą kostkę, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170  st. C i piecz około 20 -30 minut, aż będzie miękka. W połowie czasu pieczenia możesz delikatnie poobracać kostki. Upieczoną dynię wystudź.

Groszek cukrowy zanurz w osolonym wrzątku.

Kuskus wsyp do dużej miski, zalej wrzącym bulionem, przykryj i odczekaj 5 minut. Po tym czasie zamieszaj widelcem i ewentualnie dopraw solą, a następnie dodaj przestudzoną dynię, groszek cukrowy i miętę.

Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem, następnie zalej sałatkę i delikatnie wymieszaj.

MAM Pojemnik na jedzenie Feeding Bowl
w okazje.info

Ciasto marchewkowe

300 g mąki

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

200 g brązowego cukru

4 jajka

250 ml oleju

skórka otarta z 1 pomarańczy

skórka otarta z 1 cytryny

200 g tartej marchewki

150 g orzechów włoskich

200 g ananasa z puszki

 

krem:

125 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

250 g serka kremowego

 

Do dużej miski przesiej mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, następnie dodaj cukier. Jajka ubij z olejem i skórką otartą z pomarańczy i cytryny. Do jajek dodaj startą marchewkę, a następnie całość połącz z mąką i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy i pokrojonego w drobną kostkę ananasa. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C (130 st. C z termoobiegiem). Piecz 1 godzinę 20 minut i wystudź.

Przygotuj krem: ubij miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodaj serek kremowy i ponownie ubij. Krem wstaw do lodówki, aby trochę stężał, a następnie posmaruj nim wierzch przestudzonego ciasta.

EASY GIFTS Matino
w okazje.info

Muffinki z jabłkami

375 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

3 łyżki cukru pudru

160 g masła

3 łyżki miodu

2 jaka

170 ml mleka

3 jabłka (kwaskowe i twarde)

 

Formę do muffinek posmaruj masłem albo wyłóż papierowymi papilotkami.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

W rondelku rozpuść masło, dodaj miód i wymieszaj tak, aby masa była jednolita i gładka.

W szerokim dzbanku roztrzep jajka z mlekiem.

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier puder, a na końcu zrób w środku dołek, do którego wlej jednocześnie masy maślaną i jajeczną. Następnie dodaj kawałki jabłek i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate.

Ciastem napełniaj foremki muffinkowe do 3/4 objętości, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w muffinkę będzie suchy.

Po wyjęciu z piekarnika zostaw muffinki w foremce jeszcze na 10 minut, po czym delikatnie wyjmij i wystudź.

APT SILIKONOWE FOREMKI NA MUFFINKI
w okazje.info

Miodowa granola (domowe musli)

60 g masła

70 ml płynnego miodu

1/2 laski wanilii

100 g płatków migdałowych

100 g pestek dyni

250 g płatków owsianych

150 g suszonych moreli

 

Rozpuszczone masło połącz z miodem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Do dużej miski wsyp płatki owsiane, płatki migdałowe i pestki dyni, zalej masłem z miodem i wymieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (140 st. C z termoobiegiem) i piecz około 20 minut na złocisty kolor. Przestudzoną granolę pokrusz, jeśli zbiła się w większe kawałki i wymieszaj z pokrojonymi na małe kawałeczki morelami. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Granola jest doskonała na błyskawiczne śniadanie z mlekiem i bananem albo zabrana do szkoły razem z kubeczkiem jogurtu naturalnego.

Miele blacha do pieczenia
w okazje.info
Więcej o:
Komentarze (9)
Drugie śniadanie
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 36 razy 30

    Na kanapkę szkolną dla ucznia autorka poleca

    "1 kg mielonej wołowiny, 250 g marchewki" +pół kilo innych dodatków

    Zuziu pomyśl trochę i zacznij pisać z sensem

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 29 razy 29

    Mówiąc szczerze, każde z tych dań to solidna przekąska czy nawet kolacja przynajmniej dla czterech osób a nie drugie śniadanie dla sześcioletniego dziecka.

  • mycha70

    Oceniono 37 razy 27

    Ciekawe jak zjeść te cuda stojąc na korytarzu i będąc co chwila popychanym przez kolegów, którzy próbują zabić śmiechem delikwenta, który to przyniósł. W przeciętnej szkole to chyba tak wygląda.

  • jarek.p

    Oceniono 36 razy 20

    Znaczy, ów sześcioletni Wojtuś ma wyjmować z plecaka pudełko z granulowanym czymsiem i zalewać to jogurtem? Wyjętym z tegoż plecaka, w całości, bez potrzeby zeskrobywania go z zeszytów?

    Czy autorka tego... tego czegoś była kiedykolwiek kilkuletnim dzieckiem? Bo że obecnie dzieci zna jedynie z obrazka, to akurat oczywiste chyba dla każdego, kto powyższe wypociny przeczytał.

    J.

  • remislanc

    Oceniono 13 razy 9

    "Takie drugie śniadanie w koszu nie ląduje! "

    Mój syn od najmłodszych lat był uczony: nie zjesz kanapki w szkole - przynieś do domu.Nie WYRZUCAJ. Szanuj pracę mamy" I dzisiaj, kiedy jest w klasie maturalnej potrafi przynieść w plecaku niezjedzone 2 śniadanie.

  • ciotka_ltd

    Oceniono 14 razy 8

    Macie racje - sama bym sie bala zabrac z soba takie sniadanie do pracy (chyba, ze przywiezione w wozie, w lodowce samochodowej), ze mi sie rozleje, wycieknie, ciuchy sobie poplamie etc. A tu rozkoszne "sloiki" Agorowe radza podac te zerzniete z jakiejs brytyjskiej ulotki " school lunches" (serwowane dzieciom na stolowce przez lunch ladies) do tornistra 6-latkowi...
    Na dobra sprawe to jedyna bezpieczna dla dziecka potrawa sa tu te "klasycznie polskie" mufinki. :)

  • play100cen

    Oceniono 8 razy 6

    "125 d sera cheddar"

  • margot452

    Oceniono 1 raz 1

    Taaa... w tytule dopisek (nie kanapki) a w treści co? Kanapki oczywiście.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX