Palce Lizać > Palce Lizać

Tarty słone i słodkie

Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban
08.08.2014 08:43
A A A Drukuj

Fot. MARCIN URBAN

Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
60 g masła
1 jajko
1 żółtko

Farsz:
60 g masła
400 g pora (tylko jasna część)
150 g sera brie
2 jajka
1 żółtko
50 ml śmietany 30 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozostałe ciasto pozostaw do wykorzystania). Na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojonego w plasterki pora, duś na małym ogniu, aż zmięknie (pilnuj, aby  por ściemniał), a następnie odcedź. W misce wymieszaj jedno jajko, żółtko i śmietanę. Ser obierz ze skórki i pokrusz . Przestudzonego pora rozłóż do kokilek, posyp serem, zalej masą śmietanową, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wytnij krążki, przykryj nimi każdą kokilkę, dociśnij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj patyczkiem.
Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 minut.

Zobacz także
Komentarze (12)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX