Tarty słone i słodkie

Aneta Kosiba
08.08.2014 08:43
A A A Drukuj

Fot. MARCIN URBAN

Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
60 g masła
1 jajko
1 żółtko

Farsz:
60 g masła
400 g pora (tylko jasna część)
150 g sera brie
2 jajka
1 żółtko
50 ml śmietany 30 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozostałe ciasto pozostaw do wykorzystania). Na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojonego w plasterki pora, duś na małym ogniu, aż zmięknie (pilnuj, aby  por ściemniał), a następnie odcedź. W misce wymieszaj jedno jajko, żółtko i śmietanę. Ser obierz ze skórki i pokrusz . Przestudzonego pora rozłóż do kokilek, posyp serem, zalej masą śmietanową, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wytnij krążki, przykryj nimi każdą kokilkę, dociśnij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj patyczkiem.
Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 minut.

Komentarze (14)
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 14 razy 14

    Te przepisy to jakieś nieporozumienie
    W środku sezonu wiosenno-letniego, gdzie warzywniaki aż kipią od młodych warzyw i pierwszych owoców, redakcja proponuje nam konserwy, produkty z torebek czy typowo jesienne jak dynie, orzechy czy śliwki.

  • hrabia-drapello

    Oceniono 26 razy 14

    i znów ta "oliwa z oliwek" Widzieliście kiedyś oliwę z rzepaku???

  • hhenrykowski

    Oceniono 4 razy 2

    Spróbujcie szybką i prostą tartę na cieście francuskim ze świeżym szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami: www.zlotaproporcja.pl/2013/06/09/tarta-ze-swiezym-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-serem-feta/

  • krzysztofjasiaczyk

    0

    Chcę przedstawić swoją sytuację z dnia 13 na 14 04-2015 podczas dolewania paliwa do swojego auta na parkingu niegalego jednostki wojskowej zostałem zatrzymany przez policje w łasku i oskarżony o kradzierz z aut stojacyco obok paliwa bo przechodni na podstawie tego ze widzial karnistry w moim aucie postanowił zglosic to ma policje myśląć ze dokomuje ptzestepstwa na stojacych obok autach... w momencie zatrzymania auto ktorym sie poruszalrm zostało odholowane na parking policyjny a ja trafiłem do tak zwanego dolka... ale cała historia zaczyna sie dopiero tera!!! zostałem w oczch poloicji złodziejem nie pozwolili mi zadzwonic do mamy która jest cieżko chora i tego dnia przyjechałem jej po leki z receptą do apteki całodoboewj w łasku podczaqs zatrzymania przesłuchiwali mnie straszne nie mili dwoje policjanci wredni którzy na siłe probowali mi wmóeic moja winę obiecując ze na drugi dzien rano wyjde i bede mógl opiekpować sie mamą.... ja do niczego z poczatku sie nie przyznałem. ale prawdziwy dramat zaczolsie w celi w której byłem przetrzymywany, obok mnie byli inni którzy byli zatrzymani spedziłem tam ponad dwie doby.policja w łasku ludzi traktują tam jak śmieci w celi jest tylko stolik krzesło i łorze a gdy człowiek musi wyjść za potrzebą musi albo robic w majtki albo walić w drzwi i dzwonić dzwonkiem na który i tak nikt nie reaguje przez od 1 do 3 godzin tak jak w moim przypadku cele jest monitorowane więc latwo potwierdzić to co tu piszę ale to jest dopiero urywek tego co mam do opowiedzenia o policji w łaski chetnier wypowiem sie publicznie 881397308

  • Wojciech Kozak

    0

    Polecam Wam mój przepis na spód do tarty - zawszę robię z tego przepisu i zawsze wychodzi fantastycznie. Farsz już może zależeć od Waszej pomysłowości. Przepis znajdziecie tutaj: kozakgotuje.pl/spod-tarty-podstawowy-przepis/

  • 61ella

    Oceniono 3 razy -1

    Ciekawy pomysł na tarte z cukinią, a może tarta ma ktoś ochotę na tartę z jagodami?okruszka.pl/tarta-jagodowa/ polecam bo bardzo smaczna.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 19 razy -9

    Taka tarta, po naszemu nazwałbym to zapiekanką, to raczej na obiadokolację w tygodniu i to też jako danie niezbyt wyszukane

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX