Palce Lizać > Palce Lizać

Tarty słone i słodkie

Aneta Kosiba
08.08.2014 08:43
A A A Drukuj

Fot. MARCIN URBAN

Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
60 g masła
1 jajko
1 żółtko

Farsz:
60 g masła
400 g pora (tylko jasna część)
150 g sera brie
2 jajka
1 żółtko
50 ml śmietany 30 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozostałe ciasto pozostaw do wykorzystania). Na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojonego w plasterki pora, duś na małym ogniu, aż zmięknie (pilnuj, aby  por ściemniał), a następnie odcedź. W misce wymieszaj jedno jajko, żółtko i śmietanę. Ser obierz ze skórki i pokrusz . Przestudzonego pora rozłóż do kokilek, posyp serem, zalej masą śmietanową, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wytnij krążki, przykryj nimi każdą kokilkę, dociśnij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj patyczkiem.
Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 minut.

Zobacz także
Komentarze (13)
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 14 razy 14

    Te przepisy to jakieś nieporozumienie
    W środku sezonu wiosenno-letniego, gdzie warzywniaki aż kipią od młodych warzyw i pierwszych owoców, redakcja proponuje nam konserwy, produkty z torebek czy typowo jesienne jak dynie, orzechy czy śliwki.

  • hhenrykowski

    Oceniono 4 razy 2

    Spróbujcie szybką i prostą tartę na cieście francuskim ze świeżym szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami: www.zlotaproporcja.pl/2013/06/09/tarta-ze-swiezym-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-serem-feta/

  • 0

    Polecam Wam mój przepis na spód do tarty - zawszę robię z tego przepisu i zawsze wychodzi fantastycznie. Farsz już może zależeć od Waszej pomysłowości. Przepis znajdziecie tutaj: kozakgotuje.pl/spod-tarty-podstawowy-przepis/

  • Oceniono 3 razy -1

    Ciekawy pomysł na tarte z cukinią, a może tarta ma ktoś ochotę na tartę z jagodami?okruszka.pl/tarta-jagodowa/ polecam bo bardzo smaczna.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX