Tarty s³one i s³odkie

Kruchy ma¶lany spód, a na nim zapieczona masa - s³odka lub s³ona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieæ w swoim kulinarnym repertuarze. Mo¿e byæ serwowana na deser, podwieczorek, przystawkê i na ¶niadanie. Zale¿y tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie mo¿na zmieniaæ w zale¿no¶ci od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotê.
Tarta prowansalska Tarta prowansalska Fot. MARCIN URBAN

Tarta prowansalska

ciasto:
200 g m±ki pszennej
10 g dro¿d¿y piwnych
1 jajko
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
1 ³y¿eczka soli
1 ³y¿eczka cukru pudru

farsz:
1 cukinia
1 cebula
1 bak³a¿an
1 papryka
1 z±bek czosnku
50 g tartego parmezanu
2 jajka
150 ml gêstej ¶mietany
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
1/2 ³y¿ki tymianku
oliwa do duszenia
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól i cukier puder, a nastêpnie zrób wg³êbienie. Do miseczki wlej 60 ml ciep³ej wody, rozdrobnij w niej dro¿d¿e, dodaj oliwê, jajko, wymieszaj i przelej do m±ki. Wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Gdy ciasto bêdzie ju¿ odchodziæ od rêki, przykryj je ¶ciereczk± i pozostaw na 30 minut w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia - powinno podwoiæ swoj± objêto¶æ. Nastêpnie rozwa³kuj je na grubo¶æ 3 cm i wy³ó¿ nim formê o ¶rednicy 26 cm.


Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebulê i cukiniê obierz, a z papryki usuñ gniazda nasienne. Cebulê pokrój w drobn± kostkê, a resztê warzyw pokrój w plasterki. W rondelku rozgrzej oliwê, dodaj posiekany czosnek, cebulê i sma¿ 3 minuty. Nastêpnie dodaj resztê warzyw, zio³a i du¶ oko³o 15 minut. Odstaw do ostygniêcia, a nastêpnie ods±cz na sicie.
Jajka ubij ze ¶mietan± i dodaj parmezan. Mas± po³±cz z warzywami, dopraw sol±, pieprzem i prze³ó¿ na ciasto.

Formê wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 30 minut.

Zdjêcie Rosendahl GRAND CRU 20345 Zdjêcie Silit Forma do tarty 28cm 622040 Zdjêcie Sillinie Forma do pieczenia tarty silikonowa ze szklanym spodem SILLINE SERCE 12735
Rosendahl GRAND CRU 20345 Silit Forma do tarty 28cm 6... Sillinie Forma do pieczenia...
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tarta z grzybami Tarta z grzybami Fot. MARCIN URBAN

Tarta z grzybami

ciasto:
200 g m±ki pszennej
100 g mas³a z lodówki
1 jajko
2 ³y¿ki wody
sól

1 roztrzepane jajko

farsz:
70 g mas³a
200 g kurek
200 g pokrojonych prawdziwków
2 szalotki
2 ¿ó³tka
100 ml gêstej kwa¶nej ¶mietany
1 ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
1 ³y¿ka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: przesiej m±kê, dodaj szczyptê soli, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku zrób do³ek, dodaj roztrzepane jajko wymieszane z wod± i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20-30 minut.
Po tym czasie rozwa³kuj ciasto i wy³ó¿ nim formê o ¶rednicy 26 cm. Na ciasto po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a wierzch wysyp such± fasol±, grochem lub specjalnymi ciê¿arkami do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz oko³o 20 minut. Nastêpnie usuñ obci±¿enie i foliê, posmaruj roztrzepanym jajkiem (zachowaj resztê - u¿yjesz jej za chwilê do farszu) i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na oko³o 5 minut.


Przygotuj farsz: grzyby oczy¶æ, umyj, osusz, wiêksze pokrój w grub± kostkê. Na patelni roztop mas³o, dodaj grzyby i du¶ oko³o 6 minut. Nastêpnie dodaj posiekan± szalotkê i jeszcze chwilê du¶. Kiedy p³yn wyparuje, zdejmij z ognia i odstaw do wystygniêcia.
Resztê jajka wymieszaj z ¿ó³tkami, ¶mietan±, szczypiorkiem i pietruszk±. Dopraw sol± i pieprzem. Wystudzone grzyby roz³ó¿ na cie¶cie i zalej mas± jajeczn±. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz oko³o 20-25 minut, a¿ masa siê zetnie. Podawaj na ciep³o.

Zdjêcie AEG-Electrolux EOB 8851AAX Zdjêcie SMEG SF 122B Zdjêcie Smeg SF 750 PX
AEG-Electrolux EOB 8851AAX SMEG SF 122B Smeg SF 750 PX
Sprawd¼ ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Paj z dyni± Paj z dyni± Fot. MARCIN URBAN

Paj z dyni±

Ciasto:
280 g m±ki razowej
120 g mas³a z lodówki
szczypta soli morskiej
2 jajka

Farsz:
2 jajka
1 kg dyni
80 ml bulionu warzywnego
100 ml ¶mietany 18 proc.
70 g kaparów
150 g sera camembert pokrojonego w kostkê
50 g pestek dyni
pieprz

Przygotuj ciasto: m±kê wymieszaj z mas³em i sol±, a¿ powstan± zacierki. Nastêpnie dodaj 2 jajka i zagnieæ ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 1 godzinê. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto, wy³ó¿ nim formê o ¶rednicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 10 minut.


Przygotuj farsz: dyniê oczy¶æ, obierz ze skórki i pokrój w kostkê. W³ó¿ do garnka, zalej bulionem i du¶ oko³o 20 minut, a¿ zmiêknie. Nastêpnie zmiksuj, przestud¼ i wymieszaj z pozosta³ymi sk³adnikami farszu. Masê wy³ó¿ na podpieczone ciasto, posyp drobno pokrojonym serem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 50 minut.

Zdjêcie ÆMIELÓW Serwis obiadowy YVONNE KORNELIA 44/12 E606 Zdjêcie Luminarc Serwis Obiadowy QUADRATO Bia³y 18cz Zdjêcie MariaPaula Serwis obiadowy Ecru 41el 101001832
ÆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... Luminarc Serwis Obiadowy QU... MariaPaula Serwis obiadowy ...
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Orzechowe tartaletki serowe Orzechowe tartaletki serowe Fot. MARCIN URBAN

Orzechowe tarteletki serowe

Ciasto:
220 g m±ki
100 g mas³a z lodówki
30 g zmielonych orzechów w³oskich
oko³o 2 ³y¿ki zimnej wody
szczypta soli morskiej

Farsz:
25 g mas³a
3 ³odygi selera naciowego
220 ml ¶mietany 30 proc.
200 g sera z niebiesk± ple¶ni±
3 ¿ó³tka
³y¿eczka drobno posiekanej pietruszki
sól
pieprz

Przygotowaæ ma³e formy na tartaletki.


Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, dodaj orzechy, wodê i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Nastêpnie rozwa³kuj ciasto, wy³ó¿ nim 6 form do tartaletek i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij tartaletki z lodówki, na ka¿dej po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a na wierzch wysyp fasolê, groch lub specjalne ciê¿arki do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni roztop mas³o, dodaj drobno posiekany seler i sma¿, a¿ bêdzie miêkki. Nastêpnie dodaj dwie ³y¿ki ¶mietany i pokruszony ser. Wymieszaj i dopraw sol± i pieprzem. Resztê ¶mietany rozgrzej w rondlu, a gdy bêdzie bardzo gor±ca, wlej ¿ó³tka i ca³y czas mieszaj. Po chwili dodaj masê serow±, pietruszkê.
Tartaletki z podpieczonym ciastem nape³nij ciep³± mas±, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 15 minut.

Zdjêcie KAISER Forma do tarty LA FORME 637334 Zdjêcie Mastrad MA-F43014 Zdjêcie SilikoMart 93061
KAISER Forma do tarty LA FO... Mastrad MA-F43014 SilikoMart 93061
Sprawd¼ ceny > Porównaj ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tarta z kozim serem i tymiankiem Tarta z kozim serem i tymiankiem Fot. MARCIN URBAN

Tarta z kozim serem i tymiankiem

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 g rolady ple¶niowej z koziego sera pokrojonej w plasterki
li¶cie obrane z ma³ego pêczka ¶wie¿ego tymianku
70 g czarnych oliwek bez pestek
70 g filetów anchois z oliwy
1 ¿ó³tko
³y¿ka oliwy
pieprz

Ciasto rozmro¼ (je¶li u¿ywasz mro¿onego), rozwiñ i u³ó¿ na mim plasterki sera tak, by pozostawiæ 2,5 cm brzegu. Na serze roz³ó¿ anchois i oliwki.
Ca³o¶æ posyp tymiankiem i skrop oliw±. Roztrzep ¿ó³tko i posmaruj nim brzegi ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 20 minut, a¿ ser siê roztopi, a ciasto zbr±zowieje.

Zdjêcie Gerpol Komplet no¿y ELEGANCE Zdjêcie Gerpol Komplet no¿y SAKO Zdjêcie Swiss Hufeisen Komplet no¿y 6 elem
Gerpol Komplet no¿y ELEGANCE Gerpol Komplet no¿y SAKO Swiss Hufeisen Komplet no¿y...
Sprawd¼ ceny > Porównaj ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tartaletki z porem i serem brie Tartaletki z porem i serem brie Fot. MARCIN URBAN

Tartaletki z porem i serem brie

Ciasto:
250 g m±ki
1 ³y¿eczka soli
60 g mas³a
1 jajko
1 ¿ó³tko

Farsz:
60 g mas³a
400 g pora (tylko jasna czê¶æ)
150 g sera brie
2 jajka
1 ¿ó³tko
50 ml ¶mietany 30 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, zrób do³ek, dodaj jajko wymieszane z wod± i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20-30 minut. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto, wy³ó¿ nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozosta³e ciasto pozostaw do wykorzystania). Na ka¿dej po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a na wierzch wysyp fasolê, groch lub specjalne ciê¿arki do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz oko³o 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni rozpu¶æ mas³o, dodaj pokrojonego w plasterki pora, du¶ na ma³ym ogniu, a¿ zmiêknie (pilnuj, aby  por ¶ciemnia³), a nastêpnie odced¼. W misce wymieszaj jedno jajko, ¿ó³tko i ¶mietanê. Ser obierz ze skórki i pokrusz . Przestudzonego pora roz³ó¿ do kokilek, posyp serem, zalej mas± ¶mietanow±, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozosta³ego ciasta wytnij kr±¿ki, przykryj nimi ka¿d± kokilkê, doci¶nij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponak³uwaj patyczkiem.
Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz oko³o 40 minut.

Zdjêcie Eurofirany Obrus Silver Krem+Srebrny 85x85 Zdjêcie Or-Tex Obrus Plamoodporny Z Mere¿k± Wz. 240 Kre Zdjêcie Obrus br±zowy 150x220
Eurofirany Obrus Silver Kre... Or-Tex Obrus Plamoodporny Z... Obrus br±zowy 150x220
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tarta z kolorow± papryk± Tarta z kolorow± papryk± Fot. MARCIN URBAN

Tarta z kolorow± papryk±

ciasto:
125 g m±ki pszennej
75 g mas³a z lodówki
szczypta soli
oko³o 2 ³y¿ki zimnej wody

farsz:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 ¿ó³ta papryka
3 jajka
250 ml t³ustej ¶mietany
100 g startego sera gruy?re (lub innego sera dojrzewaj±cego)
ga³ka muszkato³owa

Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, zrób do³ek, dodaj wodê i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20 minut. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto i wy³ó¿ nim formê o ¶rednicy 26 cm. Na ciasto po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a na wierzch wysyp fasolê, groch lub specjalne ciê¿arki do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz oko³o 20 minut. Nastêpnie usuñ foliê i ciê¿arki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i podpiekaj jeszcze oko³o 5 minut

Przygotuj farsz: jajka wymieszaj ze ¶mietan±, dopraw sol± i pieprzem. Papryki opiecz w piecyku lub nad palnikiem kuchenki gazowej i obierz ze skóry. Nastêpnie pokrój na paski, u³ó¿ na cie¶cie, posyp tartym serem i zalej mas± jajeczn±. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz oko³o 30 minut, a¿ masa siê zetnie. Podawaj na ciep³o.

Zdjêcie Judge - Stolnica Silikonowa Zdjêcie Practic Stolnica 5048 Zdjêcie STOLNICA MATA SILIKONOWA
Judge - Stolnica Silikonowa Practic Stolnica 5048 STOLNICA MATA SILIKONOWA
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Kisz pomidorowy Kisz pomidorowy Fot. MARCIN URBAN

Kisz pomidorowy

Ciasto:
200 g drobno mielonej m±ki orkiszowej
150 g chudego twarogu
80 g zimnego mas³a
sól

Farsz:
2 jajka
450 g pomidorków koktajlowych
150 g zio³owego twarogu
200 g bia³ego twarogu
¶wie¿o mielony bia³y pieprz
ga³ka muszkato³owa

Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, dodaj twaróg i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20-30 minut. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto, wy³ó¿ nim formê o ¶rednicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 10 minut.

Przygotuj farsz: w jajkach oddziel ¿ó³tka od bia³ek. Zio³owy twaro¿ek wymieszaj ze zwyk³ym, dodaj ¿ó³tka i dopraw sol± i pieprzem. Z bia³ek ubij pianê, po³±cz z mas± serow± i rozsmaruj na cie¶cie. Na wierzchu roz³ó¿ pokrojone na pó³ pomidorki,  
wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko³o 30 minut.

Zdjêcie Iittala Miska Sarjaton bia³a Zdjêcie Practic Miska plastikowa 7110 Zdjêcie Tadar Miska WYSOKA 75127
Iittala Miska Sarjaton bia³a Practic Miska plastikowa 7110 Tadar Miska WYSOKA 75127
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tarta z jab³kami i toffi Tarta z jab³kami i toffi Fot. MARCIN URBAN

Tarta z jab³kami i tofi

Ciasto:
125 g m±ki
szczypta soli
75 g mas³a z lodówki
oko³o 2 ³y¿ki zimnej wody

Farsz:
1 kg obranych jab³ek
1 ³y¿eczka soku z cytryny
50 g mas³a
3 ³y¿ki cukru   
gotowy sos tofi
1 ³y¿ka p³atków migda³owych

Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, zrób do³ek, dodaj wodê i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20-30 minut. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto i dok³adnie wype³nij nim formê o ¶rednicy 26 cm. Na ciasto po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a na wierzch wysyp fasolê, groch lub specjalne ciê¿arki do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 10 minut. Nastêpnie usuñ foliê i ciê¿arki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: jab³ka obierz, usuñ gniazda nasienne, pokrój w æwiartki i skrop sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzej mas³o, dodaj kawa³ki jab³ek i du¶, a¿ zmiêkn± (pilnuj by siê nie rozpad³y). Nastêpnie zdejmij z ognia, ostud¼ i wy³ó¿ na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, zalej gotowym sosem tofi i posyp p³atkami migda³owymi. Podawaj sch³odzone.

Zdjêcie AMBITION TALERZ DESEROWY 20CM FIOLET ORIGAMI Zdjêcie Florentyna Talerze Dmuchawiec Deserowe 6 Szt Zdjêcie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe Ró¿a 6szt 2K3098
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... Florentyna Talerze Dmuchawi... FLORINA PREMIUM Talerze des...
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tartaletki brulee z powid³ami ¶liwkowymi Tartaletki brulee z powid³ami ¶liwkowymi Fot. MARCIN URBAN

Tartaletki brulee z powid³em ¶liwkowym

Ciasto:
125 g m±ki
szczypta soli
75 g mas³a z lodówki
1 ³y¿eczka cukru pudru
oko³o 2 ³y¿ki zimnej wody

Farsz:
6 ¿ó³tek
75 g cukru
600 ml ¶mietanki 36 proc.
s³oiczek powide³ ¶liwkowego
4 ³y¿ki cukru pudru

Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, cukier, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, zrób do³ek, dodaj wodê i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20-30 minut. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto i dok³adnie wype³nij nim formê o ¶rednicy 26 cm. Na ciasto po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a na wierzch wysyp fasolê, groch lub specjalne ciê¿arki do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 30 minut. Nastêpnie usuñ foliê i ciê¿arki i podpiekaj jeszcze 10 minut.

Przygotuj farsz: do miski wsyp cukier i dodaj ¿ó³tka. Umie¶æ miskê na rondlu z wrz±c± wod± i ubijaj przez 10 minut, a¿ krem zacznie gêstnieæ. W drugim rondlu zagotuj ¶mietanê, dodaj krem, wymieszaj i gotuj przez oko³o 5-10 minut. Zdejmij z ognia i wystud¼. Ciasto posmaruj cienk± warstw± powid³a, wy³ó¿ krem i wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i skarmelizuj opalark± do brulee, a¿ uzyska br±zow± skorupkê.

Zdjêcie Gefu 35360 Palnik do Creme Brulee Zdjêcie Kuchenprofi Palnik do Creme Brulee plus 4 miseczki Zdjêcie Pasabahce Creme Brulee 0,178 l 400088
Gefu 35360 Palnik do Creme ... Kuchenprofi Palnik do Creme... Pasabahce Creme Brulee 0,17...
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Porównaj ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tarta z gruszkami Tarta z gruszkami Fot. MARCIN URBAN

Tarta z gruszkami

Ciasto:
125 g m±ki
75 g mas³a z lodówki
szczypta soli
zimna woda

Farsz:

4 gruszki
skórka z po³owy cytryny
200 ml likieru amaretto
175 g cukru
100 ml wody
3 jajka
200 g zmielonych migda³ów
50 g maki
240 ml ¶mietany 36 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, zrób do³ek, dodaj wodê i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20-30 minut. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto i dok³adnie wype³nij nim formê o ¶rednicy 26 cm. Na ciasto po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a na wierzch wysyp fasolê, groch lub specjalne ciê¿arki do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 10 minut. Nastêpnie usuñ foliê i ciê¿arki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój na pó³, wrzuæ do rondla, dodaj skórkê z cytryny, dwie ³y¿ki cukru, likier i wodê. Gotuj na ma³ym ogniu oko³o 30 minut, a¿ owoce bêd± miêkkie. Po tym czasie pozostaw gruszki do ostygniêcia w syropie, a nastêpnie pokrój je na plasterki. Pozosta³y cukier utrzyj z jajkami, wlej roztopione mas³o (dwie ³y¿ki zostaw na posmarowanie gruszek) i wymieszaj. Nastêpnie dodaæ m±kê i migda³y. Gotow± masê wlej na podpieczone ciasto, na wierzchu u³ó¿ plasterki gruszek i posmaruj pozosta³ym mas³em. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 20-30 minut. Podawaj z bit± ¶mietan±.

Zdjêcie Bloomingville Fartuszek dzieciêcy Kids Zdjêcie Gadget Factory Fartuszek - Tu rz±dzi Mama Zdjêcie Ministerstwogadzetów Fartuszek Sukienka Nitly
Bloomingville Fartuszek dzi... Gadget Factory Fartuszek - ... Ministerstwogadzetów Fartus...
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Tarta z figami Tarta z figami Fot. MARCIN URBAN

Tarta figowa z serem ricotta

Ciasto:
125 g m±ki
75 g mas³a z lodówki
25 g mielonych migda³ów
oko³o 2 ³y¿ki zimnej wody
szczypta soli

Farsz:

6 fig
100 g cukru
600 ml wody
500 g sera ricotta
4 ¿ó³tka
laska wanilii
3 ³y¿ki p³ynnego miodu



Przygotuj ciasto: na stolnicê przesiej m±kê, dodaj sól, migda³y, ma³e kawa³ki mas³a i wszystko posiekaj tak, by powsta³y drobne okruchy. Kiedy sk³adniki bêd± mia³y konsystencjê mokrego piasku, zrób do³ek, dodaj wodê i wyrabiaj ciasto, a¿ powstanie jednolita masa. Zawiñ w foliê i wstaw do lodówki na oko³o 20-30 minut. Po tym czasie rozwa³kuj ciasto i dok³adnie wype³nij nim formê o ¶rednicy 26 cm. Na ciasto po³ó¿ pergamin lub foliê aluminiow±, a na wierzch wysyp fasolê, groch lub specjalne ciê¿arki do pieczenia - dziêki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyro¶nie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 15 minut. Nastêpnie usuñ foliê i ciê¿arki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: do rondla wrzuciæ figi, wsyp po³owê cukru, wlej wodê, doprowad¼ do wrzenia. Gotuj na ma³ym ogniu 10 minut i sprawdzaj, czy figi siê nie rozpadaj±. Nastêpnie odced¼, ostud¼ i przekrój na pó³.
Do sera dodaj ¿ó³tka, resztê cukru, ziarenka z rozciêtej laski wanilii, 2 ³y¿ki miodu i starannie wymieszaj. Prze³ó¿ na podpieczone ciasto, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko³o 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, u³ó¿ na wierzch po³ówki fig i polej pozosta³ym miodem.

Zdjêcie Florentyna Komplet Garnków Novigo Bia³y 8el - Florina Zdjêcie Komplet Garnków 12el 4488 Zdjêcie Tadar Komplet Garnków z Silikonowym Uchwytem Black 12el
Florentyna Komplet Garnków ... Komplet Garnków 12el 4488 Tadar Komplet Garnków z Sil...
Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny > Sprawd¼ ceny >
¼ród³o: Okazje.info
Wiêcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.