Palce Liza > Palce Liza

Tarty s這ne i s這dkie

Aneta Kosiba
08.08.2014 08:43
A A A Drukuj
Kruchy ma郵any sp鏚, a na nim zapieczona masa - s這dka lub s這na - bo tarta to takie uniwersalne danie, kt鏎e warto mie w swoim kulinarnym repertuarze. Mo瞠 by serwowana na deser, podwieczorek, przystawk i na 郾iadanie. Zale篡 tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie mo積a zmienia w zale積o軼i od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochot.

Fot. MARCIN URBAN

ciasto:
200 g m彗i pszennej
10 g dro盥篡 piwnych
1 jajko
3 造磬i oliwy z oliwek
1 造瞠czka soli
1 造瞠czka cukru pudru

farsz:
1 cukinia
1 cebula
1 bak豉瘸n
1 papryka
1 z帳ek czosnku
50 g tartego parmezanu
2 jajka
150 ml g瘰tej 鄉ietany
1 造磬a posiekanej natki pietruszki
1/2 造磬i tymianku
oliwa do duszenia
s鏊
pieprz

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊 i cukier puder, a nast瘼nie zr鏏 wg喚bienie. Do miseczki wlej 60 ml ciep貫j wody, rozdrobnij w niej dro盥瞠, dodaj oliw, jajko, wymieszaj i przelej do m彗i. Wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Gdy ciasto b璠zie ju odchodzi od r瘯i, przykryj je 軼iereczk i pozostaw na 30 minut w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia - powinno podwoi swoj obj皻o嗆. Nast瘼nie rozwa趾uj je na grubo嗆 3 cm i wy堯 nim form o 鈔ednicy 26 cm.


Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebul i cukini obierz, a z papryki usu gniazda nasienne. Cebul pokr鎩 w drobn kostk, a reszt warzyw pokr鎩 w plasterki. W rondelku rozgrzej oliw, dodaj posiekany czosnek, cebul i sma 3 minuty. Nast瘼nie dodaj reszt warzyw, zio豉 i du oko這 15 minut. Odstaw do ostygni璚ia, a nast瘼nie ods帷z na sicie.
Jajka ubij ze 鄉ietan i dodaj parmezan. Mas po陰cz z warzywami, dopraw sol, pieprzem i prze堯 na ciasto.

Form wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 30 minut.

Zobacz tak瞠
Komentarze (12)
Zaloguj si

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX