Tarty słone i słodkie

Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.
Tarta prowansalska Tarta prowansalska Fot. MARCIN URBAN

Tarta prowansalska

ciasto:
200 g mąki pszennej
10 g drożdży piwnych
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru

farsz:
1 cukinia
1 cebula
1 bakłażan
1 papryka
1 ząbek czosnku
50 g tartego parmezanu
2 jajka
150 ml gęstej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki tymianku
oliwa do duszenia
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól i cukier puder, a następnie zrób wgłębienie. Do miseczki wlej 60 ml ciepłej wody, rozdrobnij w niej drożdże, dodaj oliwę, jajko, wymieszaj i przelej do mąki. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto będzie już odchodzić od ręki, przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie rozwałkuj je na grubość 3 cm i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm.


Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebulę i cukinię obierz, a z papryki usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a resztę warzyw pokrój w plasterki. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, cebulę i smaż 3 minuty. Następnie dodaj resztę warzyw, zioła i duś około 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie odsącz na sicie.
Jajka ubij ze śmietaną i dodaj parmezan. Masą połącz z warzywami, dopraw solą, pieprzem i przełóż na ciasto.

Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 30 minut.

Zdjęcie Rosendahl GRAND CRU 20345 Zdjęcie Silit Forma do tarty 28cm 622040 Zdjęcie Sillinie Forma do pieczenia tarty silikonowa ze szklanym spodem SILLINE SERCE 12735
Rosendahl GRAND CRU 20345 Silit Forma do tarty 28cm 6... Sillinie Forma do pieczenia...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z grzybami Tarta z grzybami Fot. MARCIN URBAN

Tarta z grzybami

ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła z lodówki
1 jajko
2 łyżki wody
sól

1 roztrzepane jajko

farsz:
70 g masła
200 g kurek
200 g pokrojonych prawdziwków
2 szalotki
2 żółtka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku zrób dołek, dodaj roztrzepane jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a wierzch wysyp suchą fasolą, grochem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut. Następnie usuń obciążenie i folię, posmaruj roztrzepanym jajkiem (zachowaj resztę - użyjesz jej za chwilę do farszu) i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 5 minut.


Przygotuj farsz: grzyby oczyść, umyj, osusz, większe pokrój w grubą kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj grzyby i duś około 6 minut. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i jeszcze chwilę duś. Kiedy płyn wyparuje, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Resztę jajka wymieszaj z żółtkami, śmietaną, szczypiorkiem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Wystudzone grzyby rozłóż na cieście i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20-25 minut, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie AEG-Electrolux EOB 8851AAX Zdjęcie SMEG SF 122B Zdjęcie Smeg SF 750 PX
AEG-Electrolux EOB 8851AAX SMEG SF 122B Smeg SF 750 PX
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Paj z dynią Paj z dynią Fot. MARCIN URBAN

Paj z dynią

Ciasto:
280 g mąki razowej
120 g masła z lodówki
szczypta soli morskiej
2 jajka

Farsz:
2 jajka
1 kg dyni
80 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany 18 proc.
70 g kaparów
150 g sera camembert pokrojonego w kostkę
50 g pestek dyni
pieprz

Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z masłem i solą, aż powstaną zacierki. Następnie dodaj 2 jajka i zagnieć ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę o średnicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 10 minut.


Przygotuj farsz: dynię oczyść, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej bulionem i duś około 20 minut, aż zmięknie. Następnie zmiksuj, przestudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami farszu. Masę wyłóż na podpieczone ciasto, posyp drobno pokrojonym serem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 50 minut.

Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVONNE KORNELIA 44/12 E606 Zdjęcie Luminarc Serwis Obiadowy QUADRATO Biały 18cz Zdjęcie MariaPaula Serwis obiadowy Ecru 41el 101001832
ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... Luminarc Serwis Obiadowy QU... MariaPaula Serwis obiadowy ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Orzechowe tartaletki serowe Orzechowe tartaletki serowe Fot. MARCIN URBAN

Orzechowe tarteletki serowe

Ciasto:
220 g mąki
100 g masła z lodówki
30 g zmielonych orzechów włoskich
około 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli morskiej

Farsz:
25 g masła
3 łodygi selera naciowego
220 ml śmietany 30 proc.
200 g sera z niebieską pleśnią
3 żółtka
łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
sól
pieprz

Przygotować małe formy na tartaletki.


Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj orzechy, wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Następnie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 6 form do tartaletek i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij tartaletki z lodówki, na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni roztop masło, dodaj drobno posiekany seler i smaż, aż będzie miękki. Następnie dodaj dwie łyżki śmietany i pokruszony ser. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Resztę śmietany rozgrzej w rondlu, a gdy będzie bardzo gorąca, wlej żółtka i cały czas mieszaj. Po chwili dodaj masę serową, pietruszkę.
Tartaletki z podpieczonym ciastem napełnij ciepłą masą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut.

Zdjęcie KAISER Forma do tarty LA FORME 637334 Zdjęcie Mastrad MA-F43014 Zdjęcie SilikoMart 93061
KAISER Forma do tarty LA FO... Mastrad MA-F43014 SilikoMart 93061
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z kozim serem i tymiankiem Tarta z kozim serem i tymiankiem Fot. MARCIN URBAN

Tarta z kozim serem i tymiankiem

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 g rolady pleśniowej z koziego sera pokrojonej w plasterki
liście obrane z małego pęczka świeżego tymianku
70 g czarnych oliwek bez pestek
70 g filetów anchois z oliwy
1 żółtko
łyżka oliwy
pieprz

Ciasto rozmroź (jeśli używasz mrożonego), rozwiń i ułóż na mim plasterki sera tak, by pozostawić 2,5 cm brzegu. Na serze rozłóż anchois i oliwki.
Całość posyp tymiankiem i skrop oliwą. Roztrzep żółtko i posmaruj nim brzegi ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20 minut, aż ser się roztopi, a ciasto zbrązowieje.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tartaletki z porem i serem brie Tartaletki z porem i serem brie Fot. MARCIN URBAN

Tartaletki z porem i serem brie

Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
60 g masła
1 jajko
1 żółtko

Farsz:
60 g masła
400 g pora (tylko jasna część)
150 g sera brie
2 jajka
1 żółtko
50 ml śmietany 30 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj jajko wymieszane z wodą i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozostałe ciasto pozostaw do wykorzystania). Na każdej połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tartaletek nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojonego w plasterki pora, duś na małym ogniu, aż zmięknie (pilnuj, aby  por ściemniał), a następnie odcedź. W misce wymieszaj jedno jajko, żółtko i śmietanę. Ser obierz ze skórki i pokrusz . Przestudzonego pora rozłóż do kokilek, posyp serem, zalej masą śmietanową, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozostałego ciasta wytnij krążki, przykryj nimi każdą kokilkę, dociśnij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj patyczkiem.
Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 40 minut.

Zdjęcie Eurofirany Obrus Silver Krem+Srebrny 85x85 Zdjęcie Or-Tex Obrus Plamoodporny Z Mereżką Wz. 240 Kre Zdjęcie Obrus brązowy 150x220
Eurofirany Obrus Silver Kre... Or-Tex Obrus Plamoodporny Z... Obrus brązowy 150x220
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z kolorową papryką Tarta z kolorową papryką Fot. MARCIN URBAN

Tarta z kolorową papryką

ciasto:
125 g mąki pszennej
75 g masła z lodówki
szczypta soli
około 2 łyżki zimnej wody

farsz:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
3 jajka
250 ml tłustej śmietany
100 g startego sera gruy?re (lub innego sera dojrzewającego)
gałka muszkatołowa

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut. Następnie usuń folię i ciężarki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i podpiekaj jeszcze około 5 minut

Przygotuj farsz: jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Papryki opiecz w piecyku lub nad palnikiem kuchenki gazowej i obierz ze skóry. Następnie pokrój na paski, ułóż na cieście, posyp tartym serem i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 30 minut, aż masa się zetnie. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie Judge - Stolnica Silikonowa Zdjęcie Practic Stolnica 5048 Zdjęcie STOLNICA MATA SILIKONOWA
Judge - Stolnica Silikonowa Practic Stolnica 5048 STOLNICA MATA SILIKONOWA
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kisz pomidorowy Kisz pomidorowy Fot. MARCIN URBAN

Kisz pomidorowy

Ciasto:
200 g drobno mielonej mąki orkiszowej
150 g chudego twarogu
80 g zimnego masła
sól

Farsz:
2 jajka
450 g pomidorków koktajlowych
150 g ziołowego twarogu
200 g białego twarogu
świeżo mielony biały pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj twaróg i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę o średnicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 10 minut.

Przygotuj farsz: w jajkach oddziel żółtka od białek. Ziołowy twarożek wymieszaj ze zwykłym, dodaj żółtka i dopraw solą i pieprzem. Z białek ubij pianę, połącz z masą serową i rozsmaruj na cieście. Na wierzchu rozłóż pokrojone na pół pomidorki,  
wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 30 minut.

Zdjęcie Iittala Miska Sarjaton biała Zdjęcie Practic Miska plastikowa 7110 Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75127
Iittala Miska Sarjaton biała Practic Miska plastikowa 7110 Tadar Miska WYSOKA 75127
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z jabłkami i toffi Tarta z jabłkami i toffi Fot. MARCIN URBAN

Tarta z jabłkami i tofi

Ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g masła z lodówki
około 2 łyżki zimnej wody

Farsz:
1 kg obranych jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g masła
3 łyżki cukru   
gotowy sos tofi
1 łyżka płatków migdałowych

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzej masło, dodaj kawałki jabłek i duś, aż zmiękną (pilnuj by się nie rozpadły). Następnie zdejmij z ognia, ostudź i wyłóż na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, zalej gotowym sosem tofi i posyp płatkami migdałowymi. Podawaj schłodzone.

Zdjęcie AMBITION TALERZ DESEROWY 20CM FIOLET ORIGAMI Zdjęcie Florentyna Talerze Dmuchawiec Deserowe 6 Szt Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe Róża 6szt 2K3098
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... Florentyna Talerze Dmuchawi... FLORINA PREMIUM Talerze des...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tartaletki brulee z powidłami śliwkowymi Tartaletki brulee z powidłami śliwkowymi Fot. MARCIN URBAN

Tartaletki brulee z powidłem śliwkowym

Ciasto:
125 g mąki
szczypta soli
75 g masła z lodówki
1 łyżeczka cukru pudru
około 2 łyżki zimnej wody

Farsz:
6 żółtek
75 g cukru
600 ml śmietanki 36 proc.
słoiczek powideł śliwkowego
4 łyżki cukru pudru

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 30 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 10 minut.

Przygotuj farsz: do miski wsyp cukier i dodaj żółtka. Umieść miskę na rondlu z wrzącą wodą i ubijaj przez 10 minut, aż krem zacznie gęstnieć. W drugim rondlu zagotuj śmietanę, dodaj krem, wymieszaj i gotuj przez około 5-10 minut. Zdejmij z ognia i wystudź. Ciasto posmaruj cienką warstwą powidła, wyłóż krem i wstaw do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i skarmelizuj opalarką do brulee, aż uzyska brązową skorupkę.

Zdjęcie Gefu 35360 Palnik do Creme Brulee Zdjęcie Kuchenprofi Palnik do Creme Brulee plus 4 miseczki Zdjęcie Pasabahce Creme Brulee 0,178 l 400088
Gefu 35360 Palnik do Creme ... Kuchenprofi Palnik do Creme... Pasabahce Creme Brulee 0,17...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z gruszkami Tarta z gruszkami Fot. MARCIN URBAN

Tarta z gruszkami

Ciasto:
125 g mąki
75 g masła z lodówki
szczypta soli
zimna woda

Farsz:

4 gruszki
skórka z połowy cytryny
200 ml likieru amaretto
175 g cukru
100 ml wody
3 jajka
200 g zmielonych migdałów
50 g maki
240 ml śmietany 36 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 10 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, wrzuć do rondla, dodaj skórkę z cytryny, dwie łyżki cukru, likier i wodę. Gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż owoce będą miękkie. Po tym czasie pozostaw gruszki do ostygnięcia w syropie, a następnie pokrój je na plasterki. Pozostały cukier utrzyj z jajkami, wlej roztopione masło (dwie łyżki zostaw na posmarowanie gruszek) i wymieszaj. Następnie dodać mąkę i migdały. Gotową masę wlej na podpieczone ciasto, na wierzchu ułóż plasterki gruszek i posmaruj pozostałym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20-30 minut. Podawaj z bitą śmietaną.

Zdjęcie Bloomingville Fartuszek dziecięcy Kids Zdjęcie Gadget Factory Fartuszek - Tu rządzi Mama Zdjęcie Ministerstwogadzetów Fartuszek Sukienka Nitly
Bloomingville Fartuszek dzi... Gadget Factory Fartuszek - ... Ministerstwogadzetów Fartus...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tarta z figami Tarta z figami Fot. MARCIN URBAN

Tarta figowa z serem ricotta

Ciasto:
125 g mąki
75 g masła z lodówki
25 g mielonych migdałów
około 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Farsz:

6 fig
100 g cukru
600 ml wody
500 g sera ricotta
4 żółtka
laska wanilii
3 łyżki płynnego miodu



Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól, migdały, małe kawałki masła i wszystko posiekaj tak, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, zrób dołek, dodaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i dokładnie wypełnij nim formę o średnicy 26 cm. Na ciasto połóż pergamin lub folię aluminiową, a na wierzch wysyp fasolę, groch lub specjalne ciężarki do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 15 minut. Następnie usuń folię i ciężarki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: do rondla wrzucić figi, wsyp połowę cukru, wlej wodę, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 10 minut i sprawdzaj, czy figi się nie rozpadają. Następnie odcedź, ostudź i przekrój na pół.
Do sera dodaj żółtka, resztę cukru, ziarenka z rozciętej laski wanilii, 2 łyżki miodu i starannie wymieszaj. Przełóż na podpieczone ciasto, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, ułóż na wierzch połówki fig i polej pozostałym miodem.

Zdjęcie Florentyna Komplet Garnków Novigo Biały 8el - Florina Zdjęcie Komplet Garnków 12el 4488 Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Silikonowym Uchwytem Black 12el
Florentyna Komplet Garnków ... Komplet Garnków 12el 4488 Tadar Komplet Garnków z Sil...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA