Tarty s這ne i s這dkie

Kruchy ma郵any sp鏚, a na nim zapieczona masa - s這dka lub s這na - bo tarta to takie uniwersalne danie, kt鏎e warto mie w swoim kulinarnym repertuarze. Mo瞠 by serwowana na deser, podwieczorek, przystawk i na 郾iadanie. Zale篡 tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie mo積a zmienia w zale積o軼i od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochot.
Tarta prowansalska Tarta prowansalska Fot. MARCIN URBAN

Tarta prowansalska

ciasto:
200 g m彗i pszennej
10 g dro盥篡 piwnych
1 jajko
3 造磬i oliwy z oliwek
1 造瞠czka soli
1 造瞠czka cukru pudru

farsz:
1 cukinia
1 cebula
1 bak豉瘸n
1 papryka
1 z帳ek czosnku
50 g tartego parmezanu
2 jajka
150 ml g瘰tej 鄉ietany
1 造磬a posiekanej natki pietruszki
1/2 造磬i tymianku
oliwa do duszenia
s鏊
pieprz

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊 i cukier puder, a nast瘼nie zr鏏 wg喚bienie. Do miseczki wlej 60 ml ciep貫j wody, rozdrobnij w niej dro盥瞠, dodaj oliw, jajko, wymieszaj i przelej do m彗i. Wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Gdy ciasto b璠zie ju odchodzi od r瘯i, przykryj je 軼iereczk i pozostaw na 30 minut w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia - powinno podwoi swoj obj皻o嗆. Nast瘼nie rozwa趾uj je na grubo嗆 3 cm i wy堯 nim form o 鈔ednicy 26 cm.


Przygotuj farsz: warzywa umyj. Cebul i cukini obierz, a z papryki usu gniazda nasienne. Cebul pokr鎩 w drobn kostk, a reszt warzyw pokr鎩 w plasterki. W rondelku rozgrzej oliw, dodaj posiekany czosnek, cebul i sma 3 minuty. Nast瘼nie dodaj reszt warzyw, zio豉 i du oko這 15 minut. Odstaw do ostygni璚ia, a nast瘼nie ods帷z na sicie.
Jajka ubij ze 鄉ietan i dodaj parmezan. Mas po陰cz z warzywami, dopraw sol, pieprzem i prze堯 na ciasto.

Form wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 30 minut.

Zdj璚ie Rosendahl GRAND CRU 20345 Zdj璚ie Silit Forma do tarty 28cm 622040 Zdj璚ie Sillinie Forma do pieczenia tarty silikonowa ze szklanym spodem SILLINE SERCE 12735
Rosendahl GRAND CRU 20345 Silit Forma do tarty 28cm 6... Sillinie Forma do pieczenia...
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tarta z grzybami Tarta z grzybami Fot. MARCIN URBAN

Tarta z grzybami

ciasto:
200 g m彗i pszennej
100 g mas豉 z lod闚ki
1 jajko
2 造磬i wody
s鏊

1 roztrzepane jajko

farsz:
70 g mas豉
200 g kurek
200 g pokrojonych prawdziwk闚
2 szalotki
2 鄴速ka
100 ml g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
1 造磬a posiekanej natki pietruszki
1 造磬a posiekanego szczypiorku
s鏊
pieprz

Przygotuj ciasto: przesiej m彗, dodaj szczypt soli, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku zr鏏 do貫k, dodaj roztrzepane jajko wymieszane z wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20-30 minut.
Po tym czasie rozwa趾uj ciasto i wy堯 nim form o 鈔ednicy 26 cm. Na ciasto po堯 pergamin lub foli aluminiow, a wierzch wysyp such fasol, grochem lub specjalnymi ci篹arkami do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tarty nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz oko這 20 minut. Nast瘼nie usu obci捫enie i foli, posmaruj roztrzepanym jajkiem (zachowaj reszt - u篡jesz jej za chwil do farszu) i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na oko這 5 minut.


Przygotuj farsz: grzyby oczy嗆, umyj, osusz, wi瘯sze pokr鎩 w grub kostk. Na patelni roztop mas這, dodaj grzyby i du oko這 6 minut. Nast瘼nie dodaj posiekan szalotk i jeszcze chwil du. Kiedy p造n wyparuje, zdejmij z ognia i odstaw do wystygni璚ia.
Reszt jajka wymieszaj z 鄴速kami, 鄉ietan, szczypiorkiem i pietruszk. Dopraw sol i pieprzem. Wystudzone grzyby roz堯 na cie軼ie i zalej mas jajeczn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz oko這 20-25 minut, a masa si zetnie. Podawaj na ciep這.

Zdj璚ie AEG-Electrolux EOB 8851AAX Zdj璚ie SMEG SF 122B Zdj璚ie Smeg SF 750 PX
AEG-Electrolux EOB 8851AAX SMEG SF 122B Smeg SF 750 PX
Sprawd ceny > Por闚naj ceny > Por闚naj ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Paj z dyni Paj z dyni Fot. MARCIN URBAN

Paj z dyni

Ciasto:
280 g m彗i razowej
120 g mas豉 z lod闚ki
szczypta soli morskiej
2 jajka

Farsz:
2 jajka
1 kg dyni
80 ml bulionu warzywnego
100 ml 鄉ietany 18 proc.
70 g kapar闚
150 g sera camembert pokrojonego w kostk
50 g pestek dyni
pieprz

Przygotuj ciasto: m彗 wymieszaj z mas貫m i sol, a powstan zacierki. Nast瘼nie dodaj 2 jajka i zagnie ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 1 godzin. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto, wy堯 nim form o 鈔ednicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 10 minut.


Przygotuj farsz: dyni oczy嗆, obierz ze sk鏎ki i pokr鎩 w kostk. W堯 do garnka, zalej bulionem i du oko這 20 minut, a zmi瘯nie. Nast瘼nie zmiksuj, przestud i wymieszaj z pozosta造mi sk豉dnikami farszu. Mas wy堯 na podpieczone ciasto, posyp drobno pokrojonym serem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 50 minut.

Zdj璚ie 鱟IEL紟 Serwis obiadowy YVONNE KORNELIA 44/12 E606 Zdj璚ie Luminarc Serwis Obiadowy QUADRATO Bia造 18cz Zdj璚ie MariaPaula Serwis obiadowy Ecru 41el 101001832
鱟IEL紟 Serwis obiadowy YVO... Luminarc Serwis Obiadowy QU... MariaPaula Serwis obiadowy ...
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Orzechowe tartaletki serowe Orzechowe tartaletki serowe Fot. MARCIN URBAN

Orzechowe tarteletki serowe

Ciasto:
220 g m彗i
100 g mas豉 z lod闚ki
30 g zmielonych orzech闚 w這skich
oko這 2 造磬i zimnej wody
szczypta soli morskiej

Farsz:
25 g mas豉
3 這dygi selera naciowego
220 ml 鄉ietany 30 proc.
200 g sera z niebiesk ple郾i
3 鄴速ka
造瞠czka drobno posiekanej pietruszki
s鏊
pieprz

Przygotowa ma貫 formy na tartaletki.


Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, dodaj orzechy, wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Nast瘼nie rozwa趾uj ciasto, wy堯 nim 6 form do tartaletek i wstaw je do lod闚ki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij tartaletki z lod闚ki, na ka盥ej po堯 pergamin lub foli aluminiow, a na wierzch wysyp fasol, groch lub specjalne ci篹arki do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tartaletek nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni roztop mas這, dodaj drobno posiekany seler i sma, a b璠zie mi瘯ki. Nast瘼nie dodaj dwie 造磬i 鄉ietany i pokruszony ser. Wymieszaj i dopraw sol i pieprzem. Reszt 鄉ietany rozgrzej w rondlu, a gdy b璠zie bardzo gor帷a, wlej 鄴速ka i ca造 czas mieszaj. Po chwili dodaj mas serow, pietruszk.
Tartaletki z podpieczonym ciastem nape軟ij ciep陰 mas, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 15 minut.

Zdj璚ie KAISER Forma do tarty LA FORME 637334 Zdj璚ie Mastrad MA-F43014 Zdj璚ie SilikoMart 93061
KAISER Forma do tarty LA FO... Mastrad MA-F43014 SilikoMart 93061
Sprawd ceny > Por闚naj ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tarta z kozim serem i tymiankiem Tarta z kozim serem i tymiankiem Fot. MARCIN URBAN

Tarta z kozim serem i tymiankiem

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
500 g rolady ple郾iowej z koziego sera pokrojonej w plasterki
li軼ie obrane z ma貫go p璚zka 鈍ie瞠go tymianku
70 g czarnych oliwek bez pestek
70 g filet闚 anchois z oliwy
1 鄴速ko
造磬a oliwy
pieprz

Ciasto rozmro (je郵i u篡wasz mro穎nego), rozwi i u堯 na mim plasterki sera tak, by pozostawi 2,5 cm brzegu. Na serze roz堯 anchois i oliwki.
Ca這嗆 posyp tymiankiem i skrop oliw. Roztrzep 鄴速ko i posmaruj nim brzegi ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 20 minut, a ser si roztopi, a ciasto zbr您owieje.

Zdj璚ie Gerpol Komplet no篡 ELEGANCE Zdj璚ie Gerpol Komplet no篡 SAKO Zdj璚ie Swiss Hufeisen Komplet no篡 6 elem
Gerpol Komplet no篡 ELEGANCE Gerpol Komplet no篡 SAKO Swiss Hufeisen Komplet no篡...
Sprawd ceny > Por闚naj ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tartaletki z porem i serem brie Tartaletki z porem i serem brie Fot. MARCIN URBAN

Tartaletki z porem i serem brie

Ciasto:
250 g m彗i
1 造瞠czka soli
60 g mas豉
1 jajko
1 鄴速ko

Farsz:
60 g mas豉
400 g pora (tylko jasna cz窷)
150 g sera brie
2 jajka
1 鄴速ko
50 ml 鄉ietany 30 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, zr鏏 do貫k, dodaj jajko wymieszane z wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20-30 minut. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto, wy堯 nim 10-12 kokilek lub form na muffinki (pozosta貫 ciasto pozostaw do wykorzystania). Na ka盥ej po堯 pergamin lub foli aluminiow, a na wierzch wysyp fasol, groch lub specjalne ci篹arki do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tartaletek nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz oko這 10 minut.


Przygotuj farsz: na patelni rozpu嗆 mas這, dodaj pokrojonego w plasterki pora, du na ma造m ogniu, a zmi瘯nie (pilnuj, aby por 軼iemnia), a nast瘼nie odced. W misce wymieszaj jedno jajko, 鄴速ko i 鄉ietan. Ser obierz ze sk鏎ki i pokrusz . Przestudzonego pora roz堯 do kokilek, posyp serem, zalej mas 鄉ietanow, a brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Z pozosta貫go ciasta wytnij kr捫ki, przykryj nimi ka盥 kokilk, doci郾ij, a wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponak逝waj patyczkiem.
Przygotowane kokilki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz oko這 40 minut.

Zdj璚ie Eurofirany Obrus Silver Krem+Srebrny 85x85 Zdj璚ie Or-Tex Obrus Plamoodporny Z Mere磬 Wz. 240 Kre Zdj璚ie Obrus br您owy 150x220
Eurofirany Obrus Silver Kre... Or-Tex Obrus Plamoodporny Z... Obrus br您owy 150x220
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tarta z kolorow papryk Tarta z kolorow papryk Fot. MARCIN URBAN

Tarta z kolorow papryk

ciasto:
125 g m彗i pszennej
75 g mas豉 z lod闚ki
szczypta soli
oko這 2 造磬i zimnej wody

farsz:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 鄴速a papryka
3 jajka
250 ml t逝stej 鄉ietany
100 g startego sera gruy?re (lub innego sera dojrzewaj帷ego)
ga趾a muszkato這wa

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, zr鏏 do貫k, dodaj wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20 minut. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto i wy堯 nim form o 鈔ednicy 26 cm. Na ciasto po堯 pergamin lub foli aluminiow, a na wierzch wysyp fasol, groch lub specjalne ci篹arki do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tarty nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz oko這 20 minut. Nast瘼nie usu foli i ci篹arki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i podpiekaj jeszcze oko這 5 minut

Przygotuj farsz: jajka wymieszaj ze 鄉ietan, dopraw sol i pieprzem. Papryki opiecz w piecyku lub nad palnikiem kuchenki gazowej i obierz ze sk鏎y. Nast瘼nie pokr鎩 na paski, u堯 na cie軼ie, posyp tartym serem i zalej mas jajeczn. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz oko這 30 minut, a masa si zetnie. Podawaj na ciep這.

Zdj璚ie Judge - Stolnica Silikonowa Zdj璚ie Practic Stolnica 5048 Zdj璚ie STOLNICA MATA SILIKONOWA
Judge - Stolnica Silikonowa Practic Stolnica 5048 STOLNICA MATA SILIKONOWA
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Kisz pomidorowy Kisz pomidorowy Fot. MARCIN URBAN

Kisz pomidorowy

Ciasto:
200 g drobno mielonej m彗i orkiszowej
150 g chudego twarogu
80 g zimnego mas豉
s鏊

Farsz:
2 jajka
450 g pomidork闚 koktajlowych
150 g zio這wego twarogu
200 g bia貫go twarogu
鈍ie穎 mielony bia造 pieprz
ga趾a muszkato這wa

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, dodaj twar鏬 i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20-30 minut. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto, wy堯 nim form o 鈔ednicy 26 cm, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 10 minut.

Przygotuj farsz: w jajkach oddziel 鄴速ka od bia貫k. Zio這wy twaro瞠k wymieszaj ze zwyk造m, dodaj 鄴速ka i dopraw sol i pieprzem. Z bia貫k ubij pian, po陰cz z mas serow i rozsmaruj na cie軼ie. Na wierzchu roz堯 pokrojone na p馧 pomidorki,
wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz oko這 30 minut.

Zdj璚ie Iittala Miska Sarjaton bia豉 Zdj璚ie Practic Miska plastikowa 7110 Zdj璚ie Tadar Miska WYSOKA 75127
Iittala Miska Sarjaton bia豉 Practic Miska plastikowa 7110 Tadar Miska WYSOKA 75127
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tarta z jab趾ami i toffi Tarta z jab趾ami i toffi Fot. MARCIN URBAN

Tarta z jab趾ami i tofi

Ciasto:
125 g m彗i
szczypta soli
75 g mas豉 z lod闚ki
oko這 2 造磬i zimnej wody

Farsz:
1 kg obranych jab貫k
1 造瞠czka soku z cytryny
50 g mas豉
3 造磬i cukru
gotowy sos tofi
1 造磬a p豉tk闚 migda這wych

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, zr鏏 do貫k, dodaj wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20-30 minut. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto i dok豉dnie wype軟ij nim form o 鈔ednicy 26 cm. Na ciasto po堯 pergamin lub foli aluminiow, a na wierzch wysyp fasol, groch lub specjalne ci篹arki do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tarty nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 10 minut. Nast瘼nie usu foli i ci篹arki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: jab趾a obierz, usu gniazda nasienne, pokr鎩 w 獞iartki i skrop sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzej mas這, dodaj kawa趾i jab貫k i du, a zmi瘯n (pilnuj by si nie rozpad造). Nast瘼nie zdejmij z ognia, ostud i wy堯 na podpieczone ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, zalej gotowym sosem tofi i posyp p豉tkami migda這wymi. Podawaj sch這dzone.

Zdj璚ie AMBITION TALERZ DESEROWY 20CM FIOLET ORIGAMI Zdj璚ie Florentyna Talerze Dmuchawiec Deserowe 6 Szt Zdj璚ie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe R騜a 6szt 2K3098
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... Florentyna Talerze Dmuchawi... FLORINA PREMIUM Talerze des...
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tartaletki brulee z powid豉mi 郵iwkowymi Tartaletki brulee z powid豉mi 郵iwkowymi Fot. MARCIN URBAN

Tartaletki brulee z powid貫m 郵iwkowym

Ciasto:
125 g m彗i
szczypta soli
75 g mas豉 z lod闚ki
1 造瞠czka cukru pudru
oko這 2 造磬i zimnej wody

Farsz:
6 鄴速ek
75 g cukru
600 ml 鄉ietanki 36 proc.
s這iczek powide 郵iwkowego
4 造磬i cukru pudru

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, cukier, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, zr鏏 do貫k, dodaj wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20-30 minut. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto i dok豉dnie wype軟ij nim form o 鈔ednicy 26 cm. Na ciasto po堯 pergamin lub foli aluminiow, a na wierzch wysyp fasol, groch lub specjalne ci篹arki do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tarty nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 30 minut. Nast瘼nie usu foli i ci篹arki i podpiekaj jeszcze 10 minut.

Przygotuj farsz: do miski wsyp cukier i dodaj 鄴速ka. Umie嗆 misk na rondlu z wrz帷 wod i ubijaj przez 10 minut, a krem zacznie g瘰tnie. W drugim rondlu zagotuj 鄉ietan, dodaj krem, wymieszaj i gotuj przez oko這 5-10 minut. Zdejmij z ognia i wystud. Ciasto posmaruj cienk warstw powid豉, wy堯 krem i wstaw do lod闚ki na 3 godziny. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i skarmelizuj opalark do brulee, a uzyska br您ow skorupk.

Zdj璚ie Gefu 35360 Palnik do Creme Brulee Zdj璚ie Kuchenprofi Palnik do Creme Brulee plus 4 miseczki Zdj璚ie Pasabahce Creme Brulee 0,178 l 400088
Gefu 35360 Palnik do Creme ... Kuchenprofi Palnik do Creme... Pasabahce Creme Brulee 0,17...
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Por闚naj ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tarta z gruszkami Tarta z gruszkami Fot. MARCIN URBAN

Tarta z gruszkami

Ciasto:
125 g m彗i
75 g mas豉 z lod闚ki
szczypta soli
zimna woda

Farsz:

4 gruszki
sk鏎ka z po這wy cytryny
200 ml likieru amaretto
175 g cukru
100 ml wody
3 jajka
200 g zmielonych migda堯w
50 g maki
240 ml 鄉ietany 36 proc.

Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, zr鏏 do貫k, dodaj wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20-30 minut. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto i dok豉dnie wype軟ij nim form o 鈔ednicy 26 cm. Na ciasto po堯 pergamin lub foli aluminiow, a na wierzch wysyp fasol, groch lub specjalne ci篹arki do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tarty nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 10 minut. Nast瘼nie usu foli i ci篹arki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: gruszki umyj, obierz, przekr鎩 na p馧, wrzu do rondla, dodaj sk鏎k z cytryny, dwie 造磬i cukru, likier i wod. Gotuj na ma造m ogniu oko這 30 minut, a owoce b璠 mi瘯kie. Po tym czasie pozostaw gruszki do ostygni璚ia w syropie, a nast瘼nie pokr鎩 je na plasterki. Pozosta造 cukier utrzyj z jajkami, wlej roztopione mas這 (dwie 造磬i zostaw na posmarowanie gruszek) i wymieszaj. Nast瘼nie doda m彗 i migda造. Gotow mas wlej na podpieczone ciasto, na wierzchu u堯 plasterki gruszek i posmaruj pozosta造m mas貫m. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 20-30 minut. Podawaj z bit 鄉ietan.

Zdj璚ie Bloomingville Fartuszek dzieci璚y Kids Zdj璚ie Gadget Factory Fartuszek - Tu rz康zi Mama Zdj璚ie Ministerstwogadzet闚 Fartuszek Sukienka Nitly
Bloomingville Fartuszek dzi... Gadget Factory Fartuszek - ... Ministerstwogadzet闚 Fartus...
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Tarta z figami Tarta z figami Fot. MARCIN URBAN

Tarta figowa z serem ricotta

Ciasto:
125 g m彗i
75 g mas豉 z lod闚ki
25 g mielonych migda堯w
oko這 2 造磬i zimnej wody
szczypta soli

Farsz:

6 fig
100 g cukru
600 ml wody
500 g sera ricotta
4 鄴速ka
laska wanilii
3 造磬i p造nnego miodu



Przygotuj ciasto: na stolnic przesiej m彗, dodaj s鏊, migda造, ma貫 kawa趾i mas豉 i wszystko posiekaj tak, by powsta造 drobne okruchy. Kiedy sk豉dniki b璠 mia造 konsystencj mokrego piasku, zr鏏 do貫k, dodaj wod i wyrabiaj ciasto, a powstanie jednolita masa. Zawi w foli i wstaw do lod闚ki na oko這 20-30 minut. Po tym czasie rozwa趾uj ciasto i dok豉dnie wype軟ij nim form o 鈔ednicy 26 cm. Na ciasto po堯 pergamin lub foli aluminiow, a na wierzch wysyp fasol, groch lub specjalne ci篹arki do pieczenia - dzi瘯i temu podczas pieczenia sp鏚 tarty nie wyro郾ie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 15 minut. Nast瘼nie usu foli i ci篹arki i podpiekaj jeszcze 5 minut.

Przygotuj farsz: do rondla wrzuci figi, wsyp po這w cukru, wlej wod, doprowad do wrzenia. Gotuj na ma造m ogniu 10 minut i sprawdzaj, czy figi si nie rozpadaj. Nast瘼nie odced, ostud i przekr鎩 na p馧.
Do sera dodaj 鄴速ka, reszt cukru, ziarenka z rozci皻ej laski wanilii, 2 造磬i miodu i starannie wymieszaj. Prze堯 na podpieczone ciasto, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz oko這 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, u堯 na wierzch po堯wki fig i polej pozosta造m miodem.

Zdj璚ie Florentyna Komplet Garnk闚 Novigo Bia造 8el - Florina Zdj璚ie Komplet Garnk闚 12el 4488 Zdj璚ie Tadar Komplet Garnk闚 z Silikonowym Uchwytem Black 12el
Florentyna Komplet Garnk闚 ... Komplet Garnk闚 12el 4488 Tadar Komplet Garnk闚 z Sil...
Sprawd ceny > Sprawd ceny > Sprawd ceny >
廝鏚這: Okazje.info
Wi璚ej o:
Komentarze (17)
Tarty s這ne i s這dkie
Zaloguj si
  • hrabia-drapello

    Oceniono 29 razy 13

    i zn闚 ta "oliwa z oliwek" Widzieli軼ie kiedy oliw z rzepaku???

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 23 razy -13

    Taka tarta, po naszemu nazwa豚ym to zapiekank, to raczej na obiadokolacj w tygodniu i to te jako danie niezbyt wyszukane

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 16 razy 12

    Te przepisy to jakie nieporozumienie
    W 鈔odku sezonu wiosenno-letniego, gdzie warzywniaki a kipi od m這dych warzyw i pierwszych owoc闚, redakcja proponuje nam konserwy, produkty z torebek czy typowo jesienne jak dynie, orzechy czy 郵iwki.

  • 61ella

    Oceniono 5 razy -1

    Ciekawy pomys na tarte z cukini, a mo瞠 tarta ma kto ochot na tart z jagodami?okruszka.pl/tarta-jagodowa/ polecam bo bardzo smaczna.

  • hhenrykowski

    Oceniono 7 razy 1

    Spr鏏ujcie szybk i prost tart na cie軼ie francuskim ze 鈍ie篡m szpinakiem, fet i suszonymi pomidorami: www.zlotaproporcja.pl/2013/06/09/tarta-ze-swiezym-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-serem-feta/

  • Wojciech Kozak

    Oceniono 2 razy 0

    Polecam Wam m鎩 przepis na sp鏚 do tarty - zawsz robi z tego przepisu i zawsze wychodzi fantastycznie. Farsz ju mo瞠 zale瞠 od Waszej pomys這wo軼i. Przepis znajdziecie tutaj: kozakgotuje.pl/spod-tarty-podstawowy-przepis/

  • krzysztofjasiaczyk

    Oceniono 3 razy -1

    Chc przedstawi swoj sytuacj z dnia 13 na 14 04-2015 podczas dolewania paliwa do swojego auta na parkingu niegalego jednostki wojskowej zosta貫m zatrzymany przez policje w 豉sku i oskar穎ny o kradzierz z aut stojacyco obok paliwa bo przechodni na podstawie tego ze widzial karnistry w moim aucie postanowi zglosic to ma policje my郵望 ze dokomuje ptzestepstwa na stojacych obok autach... w momencie zatrzymania auto ktorym sie poruszalrm zosta這 odholowane na parking policyjny a ja trafi貫m do tak zwanego dolka... ale ca豉 historia zaczyna sie dopiero tera!!! zosta貫m w oczch poloicji z這dziejem nie pozwolili mi zadzwonic do mamy kt鏎a jest cie磬o chora i tego dnia przyjecha貫m jej po leki z recept do apteki ca這doboewj w 豉sku podczaqs zatrzymania przes逝chiwali mnie straszne nie mili dwoje policjanci wredni kt鏎zy na si貫 probowali mi wm鏐ic moja win obiecuj帷 ze na drugi dzien rano wyjde i bede m鏬l opiekpowa sie mam.... ja do niczego z poczatku sie nie przyzna貫m. ale prawdziwy dramat zaczolsie w celi w kt鏎ej by貫m przetrzymywany, obok mnie byli inni kt鏎zy byli zatrzymani spedzi貫m tam ponad dwie doby.policja w 豉sku ludzi traktuj tam jak 鄉ieci w celi jest tylko stolik krzes這 i 這rze a gdy cz這wiek musi wyj嗆 za potrzeb musi albo robic w majtki albo wali w drzwi i dzwoni dzwonkiem na kt鏎y i tak nikt nie reaguje przez od 1 do 3 godzin tak jak w moim przypadku cele jest monitorowane wi璚 latwo potwierdzi to co tu pisz ale to jest dopiero urywek tego co mam do opowiedzenia o policji w 豉ski chetnier wypowiem sie publicznie 881397308

  • zrjn

    Oceniono 2 razy -2

    A czym przepis nr 1 r騜ni si od "polskiej" pizzy?
    zrjn.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE