Smakowite przekąski

Małe porcje w kształcie roladek, szaszłyczków, ślimaczków, pakiecików czy tartaletek ułożone na półmiskach wyglądają wspaniale. Sięga się po nie łatwo, a jedzenie nie przeszkadza w prowadzeniu rozmowy. Potem mamy poczucie przyjemnej sytości i lekkości, a nie przejedzenia. Zrób to, co podpowie ci fantazja.
Papryka faszerowana kozim serem Papryka faszerowana kozim serem Fot. MARCIN URBAN

Papryka faszerowana kozim serem

185 g czerwonej papryki w całości, marynowanej w oliwie (ze słoika)

gałązki świeżej szałwii do przybrania

farsz:

50 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek

200 g miękkiego koziego sera

1 zmiażdżony ząbek czosnku

pęczek świeżej, posiekanej szałwii (lub innych ziół)

sól

pieprz

Wyjmij paprykę ze słoika i podziel na dwa płaty, oliwę pozostaw.

Przygotuj farsz: do koziego serka i ziół dodaj oliwki, czosnek i łyżkę oliwy ze słoika.

Starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Małą łyżeczką, delikatnie nałóż farsz i zwiń papryki (możesz na 2-3 godziny wstawić do lodówki, by farsz stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół.

Zdjęcie Inter-Deco Talerz na przystawki - Spirala (324) Zdjęcie talerzyk na przystawki lub przyprawy Kogut i kurczaki - trojak Zdjęcie ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA PRZYSTAWKI I SOSY - Italian Tomatoes
Inter-Deco Talerz na przyst... talerzyk na przystawki lub ... ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Krewetki z chili Krewetki z chili Fot. MARCIN URBAN

Krewetki z chili

500 g  krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami

1 mała papryczka chilli

6 łyżeczek oliwy z oliwek

2 drobno posiekane ząbki czosnku

szczypta papryki w proszku

sól

Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj. Oliwę rozgrzej na dużej patelni o grubym dnie. Wrzuć czosnek i smaż przez 30 sekund. Dodaj krewetki, paprykę w proszku i szczyptę soli. Cały czas mieszając, smaż przez 2-3 minuty, aż krewetki zróżowieją i zaczną się skręcać. Podawaj gorące z chlebem.

Zdjęcie Napoleon WOK 56025 Zdjęcie Silit Wok Selara 0081413401 Zdjęcie Silit Wok Wuhan 0081603301
Napoleon WOK 56025 Silit Wok Selara 0081413401 Silit Wok Wuhan 0081603301
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Solone migdały Solone migdały Fot. MARCIN URBAN

Solone migdały

225 g całych migdałów bez skórki

4 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek

gruba sól morska

1 łyżka papryki w proszku

Na blachę do pieczenia wlej oliwę. Wsyp migdały i podrzuć kilkakrotnie, aby dokładnie pokryły się oliwą. Równomiernie rozłóż je na blasze. Kilkakrotnie podrzucając, opiekaj przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, aż staną się jasnobrązowe. Osącz na papierowym ręczniku i przesyp do miski. Kiedy migdały będą jeszcze ciepłe, posyp je obficie solą morską oraz papryką. Podrzuć kilkakrotnie, aby dokładnie się pokryły przyprawami. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia do Ryb Spezial Ryba Bez Pokrywki 24cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto 594346 G 26cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm
Fissler Patelnia Patelnia d... Tescoma Patelnia Presto 594... Valdinox Patelnia 79024 24cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Cytrynowy kurczak Cytrynowy kurczak Fot. MARCIN URBAN

Cytrynowy kurczak

4 duże piersi kurczaka

5 łyżek oliwy z oliwek

1 posiekana cebula

6 posiekanych ząbków czosnku

skórka otarta z 1 cytryny

cienko okrojona skórka z 1 cytryny

sok wyciśnięty z obu tych cytryn

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

cytryna pokrojona na ósemki

Piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Po chwili dodaj paski kurczaka, mieszając smaż około 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodaj skórkę z 1cytryny i cały sok. Zostaw, żeby się zagotowało, a następnie zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Posyp cienko okrojoną skórką z cytryny. Podawaj z ósemkami cytryny i świeżą ciemną bagietką.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie MELCHERS Komplet noży w drewnianym pudełku 0301116 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerpol Komplet noży SAKO MELCHERS Komplet noży w dre... Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Małże z masłem czosnkowym Małże z masłem czosnkowym Fot. MARCIN URBAN

Małże z masłem czosnkowym

800 g małży w muszlach

1 kieliszek wytrawnego białego wina

1 listek laurowy

85 g masła

35 g okruchów z pszennego chleba

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

2 drobno posiekane ząbki czosnku

sól, pieprz

cytryna pokrojona na ósemki

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Małże włóż do dużego rondla, wlej wino, dodaj listek laurowy i gotuj na bardzo dużym ogniu 5 minut. Wyjmij małże i ułóż w połówkach muszli w dużym płytkim żaroodpornym naczyniu. Roztop masło i przełóż do miseczki, dodaj okruchy chleba, natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż masło trochę się zetnie. Napełnij muszle z małżami powstałą masą. Przed samym podaniem włóż do piekarnika na 10 minut. Podawaj z cytryną pokrojoną na ósemki.

Zdjęcie Creative Tops Komplet: Talerze do Serów - Cheese Gourmet Zdjęcie ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALERZE DESEROWE - FLOWER GLAMOUR (976 GLUR) Zdjęcie ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALERZE DESEROWE - PEACOCK PAW (976 PEAC)
Creative Tops Komplet: Tale... ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER... ZESTAW: 4 PORCELANOWE TALER...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śliwki w bekonie Śliwki w bekonie Fot. MARCIN URBAN

Śliwki w bekonie

150 g suszonych śliwek

1-2 opakowania wędzonego bekonu w plastrach

Każdą śliwkę zawiń w plasterek bekonu. Udekoruj świeżymi ziołami (jeżeli chcesz, możesz je zapiec w piekarniku).

Zdjęcie ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie Inmet Blacha do pieczenia ANNA 00211
ELECTROLUX Blacha do piecze... Florina Blacha do pieczenia... Inmet Blacha do pieczenia A...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ruloniki z szynki parmeńskiej w liściach cykorii Ruloniki z szynki parmeńskiej w liściach cykorii Fot. MARCIN URBAN

Ruloniki z szynki parmeńskiej w liściach cykorii

2 główki cykorii

12 plastrów szynki parmeńskiej

1 dojrzały melon (np. galia)

pieprz i sos balsamico do dekoracji

Obierz melon i miąższ pokrój na łódeczki. Każdą łódeczkę zawiń w szynkę parmeńską i ułóż na 1-2 liściach cykorii. Udekoruj sosem balsamico i pieprzem.

Rada: Szynkę parmeńską możesz zastąpić inną szynką sezonowaną, np. westfalską

Zdjęcie Alessi Półmisek 110 Zdjęcie AMBITION Półmisek FALA biały Zdjęcie Stelton - Półmisek średni
Alessi Półmisek 110 AMBITION Półmisek FALA biał... Stelton - Półmisek średni
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Ciasteczka serowe Ciasteczka serowe Fot. MARCIN URBAN

Ciastka serowe

65 g maki

30 g masła

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

2 jajka

40 g drobno startego sera cheddar

1 jajko

Do rondla wlej 125 ml wody, dodaj masło, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Podgrzewaj do chwili, aż woda z masłem zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i dodaj jednocześnie całą mąkę, wcześniej przesianą.

Ponownie postaw na ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż do chwili, gdy utworzy się gładka kulka, a ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmij z ognia i przełóż ciasto do miski. Ubij lekko jajka i po trochu dodawaj je do ciasta, starannie mieszając. Gotowe ciasto jest gładkie, gęste i lśniące. Dodaj do niego połowę sera.

Ciasto włóż do szprycki i wyciskaj kulki o średnicy 2 cm na dwie lekko natłuszczone blachy, pozostawiając odstępy między nimi.

Posmaruj ciasteczka roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sera. Piecz 20-25 minut w temperaturze 170 st. C. Podawaj gorące.

Zdjęcie Bosch MUM 57860 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie Eldom WRK1100
Bosch MUM 57860 Clatronic KM 3632 Eldom WRK1100
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Faszerowane pomidorki koktajlowe Faszerowane pomidorki koktajlowe Fot. MARCIN URBAN

Faszerowane pomidorki koktajlowe

24 pomidorki koktajlowe

170 g paluszków krabowych

4 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Pomidorki umyj i osusz. Z wierzchołka każdego pomidorka odkrój cienki plasterek, wydrąż miąższ z pestkami.

Przygotuj farsz: paluszki krabowe drobno pokrój i wymieszaj z majonezem i pietruszką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Małą łyżeczką faszeruj pomidorki. Do momentu podania przechowaj je w lodówce.

Zdjęcie Dekoria Obrus prostokątny biały Damasco 130x210 Zdjęcie Mariall Design Obrus biały OC2 140x240 Zdjęcie Szykowny Dom Obrus Lniany Biały z Wypustką O-1
Dekoria Obrus prostokątny b... Mariall Design Obrus biały ... Szykowny Dom Obrus Lniany B...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Paszteciki z krewetkami Paszteciki z krewetkami Fot. MARCIN URBAN

Paszteciki z krewetkami

opakowanie gotowego ciasta francuskiego

30 g masła

30 g mąki

250 ml mleka

250 g ugotowanych krewetek koktajlowych

2 łyżki posiekanej pietruszki

Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem. Połącz ze sobą kółka i krążki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C. Piecz na środkowej półce 10-12 minut, aż ciasto wyrośnie i stanie się złociste. (jeżeli będzie taka potrzeba, to wyjmij nadmiar ciasta ze środka).

Przygotuj nadzienie: roztop masło w rondelku, dodaj mąkę i podgrzewaj na małym ogniu chwilę, zdejmij z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj, ponownie postaw na ogniu i stale mieszając, pozbądź się grudek. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Tuż przed podaniem dodaj krewetki i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadziewaj paszteciki.

Zdjęcie COOKie Fartuch Melania Zdjęcie Dekoria Fartuch szefa kuchni męski czerwono biała kratka Quadro 123x100 Zdjęcie Now Designs lemon ND-16425005
COOKie Fartuch Melania Dekoria Fartuch szefa kuchn... Now Designs lemon ND-16425005
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Smażone pieczarki Smażone pieczarki Fot. MARCIN URBAN

Smażone pieczarki

450 g małych pieczarek

5 łyżek oliwy z oliwek

2 drobno posiekane ząbki czosnku

sok z cytryny

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Pieczarki umyj i osusz. Odkrój trzony przy samym kapeluszu. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć czosnek i chwilę smaż, dodaj pieczarki i, mieszając, smaż, aż wchłoną tłuszcz. Zmniejsz płomień, smaż 5 minut, aż sok odparuje. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, dodaj natkę, smaż przez  minutę. Podawaj z chrupiącą bagietką.

Zdjęcie BLAUMANN Przybory kuchenne 1412 Zdjęcie La Cucina Przybory Kuchenne Silikonowe Czerwone 4szt Zdjęcie Rigamonti Przybory Kuchenne z Listwą Shine Black 5szt
BLAUMANN Przybory kuchenne ... La Cucina Przybory Kuchenne... Rigamonti Przybory Kuchenne...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Tartaletki z bakłażanem Tartaletki z bakłażanem Fot. MARCIN URBAN

Tarteletki z bakłażanem

opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 bakłażan

1 gomółka mozzarelli

oliwa z oliwek

gotowy sos pesto

50 g orzeszków pinii

żółtko

Z ciasta wykrój koła (średnica większej szklanki). Na patelni, na oliwie usmaż plastry bakłażana, ułóż na cieście 2 plasterki bakłażana tak, aby zachodziły na siebie, pozostawiając 1,5-2-cm brzeg ciasta.

Na bakłażanach ułóż plasterki sera i posmaruj pesto. Skrop oliwą i posyp orzeszkami.

Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15 minut w piecu rozgrzanym do 200 st. C

Zdjęcie Altom Deska do pizzy obrotowa CAMEMBERT BRĄZOWA 30cm Zdjęcie Kassel Deska do Krojenia 93601 Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Altom Deska do pizzy obroto... Kassel Deska do Krojenia 93601 Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Łosoś w hiszpańskim sosie mojo. Łosoś w hiszpańskim sosie mojo. Fot. MARCIN URBAN

Łosoś w hiszpańskim sosie mojo

4 świeże filety łososia (około 750 g)

sól, pieprz

3 łyżki  oliwy z oliwek

1 gałązka natki pietruszki do przybrania

sos mojo:

2 obrane ząbki czosnku

2 łyżeczki papryki w proszku

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

5 łyżek  oliwy z oliwek

2 łyżki białego octu winnego

sól

Przygotuj sos mojo: czosnek, kmin i paprykę wrzuć do pojemnika robota kuchennego wyposażonego w metalowe ostrza. Włączając i wyłączając urządzenie, ucieraj przez minutę. Przy pracującym robocie stopniowo, kropla po kropli, dolewaj oliwę, aż cała zostanie użyta i mieszanina trochę zgęstnieje. Wlej ocet i mieszaj jeszcze przez minutę. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj łososia: zdejmij skórkę, filety przekrój w poprzek na pół, a następnie w wzdłuż na plastry grubości 2 cm. Usuń ości. Dopraw rybę solą i pieprzem. Oliwę rozgrzej na dużej patelni o grubym dnie. Na gorącym tłuszczu kładź kawałki ryby i, od czasu do czasu obracając, smaż około 10 minut, aż się zarumienią z obu stron. Przełóż łososia na półmisek i skrop sosem mojo. Podawaj gorące z pozostałym sosem w miseczce do zamaczania.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441 Zdjęcie MISECZKA La Rochere - Satori MAŁA
Alessi Mała miseczka Colomb... Leonardo Miseczka Optic 049441 MISECZKA La Rochere - Sator...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Oliwki marynowane z chili Oliwki marynowane z chili Fot. MARCIN URBAN

Oliwki marynowane z chili

450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami

4 obrane ząbki czosnku

2 łyżeczki nasion kolendry

1 mała cytryna

4 gałązki świeżego tymianku

4 łodyżki kopru

2 małe świeże papryczki chilli

oliwa z pierwszego tłoczenia do zalania

Oliwki rozłóż na desce do krojenia i rozgnieć je, aby lekko popękały. Płaską stroną noża rozgnieć czosnek. W moździerzu utrzyj nasiona kolendry. Pokrój cytrynę wraz ze skórką na małe kawałki. Do dużej miski wrzuć i dokładnie wymieszaj oliwki, czosnek, nasiona kolendry, gałązki tymianku, koper oraz chilli. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż składniki do słoika z pokrywką typu twist. Zalej taką ilością oliwy, aby pokryła oliwki. Szczelnie zakręć. Zostaw oliwki w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie marynuj w lodówce przez co najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem.

Zdjęcie NUOVA R2S ZESTAW NA PRZEKĄSKI i PRZYSTAWKI PROVENCE Oliwki (836 PROV) Zdjęcie THK Komplet miseczek na przystawki 3szt. OPT4109 Zdjęcie ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA PRZYSTAWKI / SOSY / DIPY - z ŁYŻECZKAMI - Living (772 LVN)
NUOVA R2S ZESTAW NA PRZEKĄS... THK Komplet miseczek na prz... ZESTAW PARTY: 4 MISECZKI NA...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Młode ziemniaki z prowansalskim sosem aioli Młode ziemniaki z prowansalskim sosem aioli Fot. MARCIN URBAN

Młode ziemniaki z prowansalskim sosem aioli

450 g młodych, małych  ziemniaków

1 łyżka posiekanego koperku

sól

sos aioli:

1 duże żółtko o temperaturze pokojowej

1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny

2 obrane duże ząbki czosnku

sól, pieprz

5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

5 łyżek oleju słonecznikowego

Przygotuj sos aioli: żółtko, ocet lub sok z cytryny, czosnek oraz sól i pieprz dokładnie zmiksuj. Nie przerywając miksowania, bardzo powoli dodawaj oliwę, a następnie olej słonecznikowy. Sos aioli powinien być gęsty i gładki. Przełóż ziemniaki do dużego rondla z zimną, osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 7 minut, aż będą miękkie. Odlej i wrzuć do dużej miski. Kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe, polej je sosem aioli i delikatnie obtocz w sosie. Odstaw na 20 minut, aby ziemniaki zamarynowały się w sosie. Przełóż ziemniaki z aioli na ogrzany półmisek, posyp posiekanym koperkiem, posól i podawaj ciepłe.

Zdjęcie Cedzak , śr. 26 cm. Zdjęcie Cedzak , śr. 28 cm. Zdjęcie Galicja Cedzak składany zielony
Cedzak , śr. 26 cm. Cedzak , śr. 28 cm. Galicja Cedzak składany zie...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Kalmary w cieście Kalmary w cieście Fot. MARCIN URBAN

Kalmary w cieście

450 g mrożonych krążków kalmarów

mąka pszenna do oprószenia

olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

ósemki cytryny do przybrania

aioli do podania

Kalmary rozmroź, opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia. Lekko oprósz krążki mąką. W głębokim garnku  rozgrzej oliwę do temperatury 180-190 st.C. Ostrożnie, partiami wkładaj krążki kalmarów, aby nie spadła temperatura oleju. Kilkakrotnie obracając, smaż przez 2-3 minuty, aż nabiorą złotobrązowej barwy i pokryją się chrupiącą skórką. Łyżką cedzakową wyjmij i dokładnie odsącz na papierowym ręczniku. Posyp solą i podawaj na gorąco z ósemkami cytryny do skropienia. Uzupełnieniem będzie miseczka aioli do zamaczania.

Przepisy pochodzą z pierwszego wydania Palce Lizać Extra.

Zdjęcie Philips HD9240/90 Zdjęcie SEVERIN FR 2431 Zdjęcie TEFAL FF175D
Philips HD9240/90 SEVERIN FR 2431 TEFAL FF175D
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA