Dania z Dalekiego Wschodu

Połączenie ostrych papryczek i delikatnej słodyczy mleczka kokosowego. Do tego chrupiące warzywa, przyprawy i ewentualnie mięso lub owoce morza. Szybko, smacznie, aromatycznie.
Warzywa po tajsku Warzywa po tajsku Fot. MARCIN URBAN

Warzywa po tajsku

1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru (obranego i startego na tarce)
1 duży ząbek czosnku
1 czerwona papryka pokrojona w paski
20 dag grzybków shiitake (same kapelusze) pokrojonych w cienkie plasterki
3 duże dymki pokrojone w cienkie plasterki
3 szklanki drobno pokrojonej kapusty bok choy lub pekińskiej
sól
pieprz


Dymki i grzybki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 1/2 minuty dodaj paprykę, grzybki i podsmażaj około 3 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodaj dymki i kapustę i smaż kolejne 2 minuty aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.

Więcej przepisów na dania współczesnej kuchni chińskiej znajdziesz w książce >>

Zdjęcie Berghoff Wok Neo 3502632 Zdjęcie Silit Profi Wok 0080260311 Zdjęcie Tefal WOK C6781952
Berghoff Wok Neo 3502632 Silit Profi Wok 0080260311 Tefal WOK C6781952
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa kokosowa z kurczakiem Zupa kokosowa z kurczakiem Fot. MARCIN URBAN

Zupa kokosowa z kurczakiem

1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
1 szklanka (250 ml) bulionu
ok. 5 cm korzenia imbiru
500 g filetu z kurczaka
1 łyżka pasty sambal oelek
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry


Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Kurczaka umyj, oczyść i także pokrój w cienkie plasterki. W dużym woku lub na głębokiej patelni wymieszaj mleczko kokosowe, rosół oraz imbir. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, następnie dodaj mięso, pastę sambal oelek, sos rybny i cukier. Całość wymieszaj i gotuj kolejne 8-10 minut.
Następnie dodaj kolendrę i zdejmij zupę z ognia.

Kurczak w sosie kokosowym Kurczak w sosie kokosowym Fot. MARCIN URBAN

Kurczak w sosie kokosowym

1 i 1/2 kg udek kurczaka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki wytrawnego sherry
1 puszka (250-300 g) gęstego kremu kokosowego, nie mleka
1 i 1/2 szklanki (375 ml) bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 szklanki posiekanych listków kolendry
1/4 szklanki sosu sojowego
1/2 posiekanej papryczki jalapeno
2 czerwone papryki
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
sól
pieprz


Kurczaka umyj i oczyść, a następnie przekrój, oddzielając pałki od reszty udka.
W szerokim rondlu rozgrzej olej, dodaj kurczaka, smaż aż się lekko zarumieni i przełóż na talerz. Na tę samą patelnię włóż imbir i czosnek i smaż minutę. Następnie dodaj mąkę, curry i smaż kolejną minutę. Po tym czasie dodaj sherry, krem kokosowy i bulion. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Następnie dodaj kurczaka, kolendrę, sos sojowy, papryczkę jalapeno. Dopraw pieprzem, solą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Po 10 minutach dodaj pokrojoną w paski paprykę i duś przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso, a pozostały w rondlu sos podgrzewaj, aż zredukuje się do objętości ok. 1 i 1/2 szklanki. Następnie usuń tłuszcz z powierzchni sosu, do sosu dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka podawaj polanego sosem z porcją ryżu.

Curry z krewetek Curry z krewetek Fot. MARCIN URBAN

Curry z krewetek

1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
1 szklanka posiekanych dymek (ze szczypiorkiem)
1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
1 szklanka bulionu drobiowego
3 łyżki tajskiego sosu rybnego
2 łyżeczki cukru brązowego
1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
1 kg oczyszczonych surowych krewetek
świeża kolendra
limonka


W głębokim rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż około 4 minut, aż zacznie się rumienić. Zmniejsz ogień, dodaj dymki, pastę curry i smaż jeszcze minutę mieszając, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Następnie dolej mleko kokosowe, bulion, sos rybny i dosyp cukier. Podgrzewaj, aż całość się zagotuje, włóż pomidory i gotuj jeszcze 2 minuty. Po tym czasie dodaj krewetki i gotuj kolejne 3 minuty, aż przestaną być przezroczyste.
Curry podawaj posypane listkami kolendry, z kawałkami limonki.

Rada: Według tego przepisu można także przygotować curry rybne - wystarczy zamiast krewetek wrzucić pokrojone na kawałki filety białej ryby morskiej. Jeśli używasz mrożonych krewetek i są koloru różowego, oznacza to, że już zostały podgotowane. Do rondla dodaj rozmrożone krewetki.

Rożki z mango i krewetkami Rożki z mango i krewetkami Fot. MARCIN URBAN

Rożki z mango i krewetkami

12 krewetek tygrysich (16/20)
100 g makaronu ryżowego
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
8 płatów papieru ryżowego
świeże listki kolendry
świeże listki mięty
1 ogórek (oczyszczony z nasionek i pokrojony w zapałkę)
szczypiorek z 3 cebulek dymek
2 dojrzałe owoce mango (obrane i pokrojone w zapałkę)

sos:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
2 łyżki wody
2 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru


Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
Przygotuj krewetki: umyj je, oczyść, włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień i gotuj przez 3 minuty. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową, odsącz, osusz, przekrój wzdłuż i lekko rozpłaszcz dłonią.
Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty, następnie odcedź, przepłucz pod zimną bieżącą wodą i dobrze osącz. Ocet wymieszaj z cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj do makaronu i wymieszaj.
Przygotuj rożki: płaską patelnię napełnij gorącą wodą, kolejno wkładaj do niej płaty papieru ryżowego i wyjmuj na papierowy ręcznik od razu, gdy staną się giętkie (trwa to 30-60 sekund). Na osuszonych płatach układaj połówki krewetek, makaron, listki mięty i kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango i ogórka.
Zwijaj w rożki i podawaj z sosem.

Rada: Zamiast krewetek możesz użyć przesmażone paski filetu z kurczaka, polędwiczek wieprzowych lub polędwicy wołowej. Ogórek możesz zastąpić kawałkami melona lub awokado.

Więcej o:
Copyright © Agora SA