Palce Lizać > Palce Lizać

Czas na jabłka

Zuzanna Wiciejowska
09.09.2013 08:19
A A A Drukuj

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

185 g miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

3 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

1/2 łyżeczki cynamonu

 

farsz:

4 jabłka

1 łyżka cukru

1/4 łyżeczki cynamonu

 

1/4 szklanki dżemu morelowego

bita śmietana lub lody

 

Miękkie masło, cynamon i cukier zmiksuj na gładką kremową masę. Pojedynczo dodawaj jajka i cały czas ubijaj, aby masa była jednolita. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i ponownie zmiksuj na gładką masę.

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i szpatułką wyrównaj wierzch.

Jabłka obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Następnie ponacinaj je w gęstą harmonijkę, ułóż na cieście i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, posmaruj je podgrzanym dżemem morelowym i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut lub do momentu, kiedy wbity patyczek będzie suchy. Ciasto najlepiej smakuje ciepłe z bitą śmietaną lub lodami.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX