Palce Lizać > Palce Lizać

Bułka tarta to nie panierka

Przepisy i wykonanie potraw Jarosław Walczyk, stylizacja Sabina Czupryńska, zdjęcia Damian Kramski
30.10.2011 08:00
A A A Drukuj

Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

900 g schabu wieprzowego
100 ml oleju słonecznikowego
100 g mąki
1 jajko
150 g panierki gruboziarnistej (bułka pszenna ze słodką papryką)
100 ml śmietany 36 proc.
10 g suszonego tymianku
1 ząbek czosnku
80 ml miodu
60 g musztardy Dijon
kminek
gałka muszkatołowa

marynata:
10 g suszonego tymianku
6 ząbków czosnku
20 ml miodu
sól
pieprz czarny

czatnej:
300 g jabłek Reneta
50 g korzenia imbiru
30 g papryczki chili
100 g cebuli
50 g rodzynek
cynamon
40 g brązowego cukru
20 ml czerwonego octu winnego
40 ml oliwy

Przygotuj schab: oczyszczone z błon mięso zamarynuj przez 12 godzin w tymianku, zmiażdżonym czosnku, miodzie, soli i młotkowanym pieprzu.

Przygotuj panierkę mokrą: do rozkłóconych jajek dodaj panierkę gruboziarnistą, śmietanę, musztardę, miód, tymianek, dopraw kminkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj ? panierka powinna mieć konsystencję miękkiego ciasta.

Po zamarynowaniu mięso oczyść z marynaty i podsmaż z obu stron na oleju słonecznikowym. Schab obtocz w mące (panierka osuszająca), a następnie na wierzch nałóż panierkę mokrą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piecz, aż termosonda wbita w mięso pokaże 76 st. C (ok. 1 godziny).

Przygotuj czatnej: obrane jabłka, cebulę, oczyszczoną z pestek papryczkę chili, imbir i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni na oliwie przesmaż cebulę, czosnek, imbir i chili, a następnie dodaj rodzynki i jabłka. Smaż, aż otrzymasz konsystencję powideł, dopraw octem winnym, cukrem i cynamonem.

Upieczone polędwiczki podawaj z czatnejem z jabłek.

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • Oceniono 1 raz 1

    Po przeczytaniu artykułu na naturalno.pl o pozytywnym wpływie brokułów na nasze zdrowie poszukuję inspiracji do przyrządzenia smacznych dań z udziałem tych warzyw w kuchni. Chciałabym je na stałe wprowadzić do swojej diety. I muszę przyznać, że przepis jest zachęcający. Na pewno wypróbuję!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX