Zielone brokuły

Możesz z nich zrobić smaczną przystawkę, zupę, danie główne czy przekąskę. A do tego będą to dania zdrowe, bogate w wapń, potas, luteinę czy witaminy C i K.
Pełnoziarniste spaghetti z brokułami i ciecierzycą Pełnoziarniste spaghetti z brokułami i ciecierzycą Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Pełnoziarniste spaghetti z brokułami i ciecierzycą

1 spory brokuł
1 puszka (ok. 220 g) ciecierzycy
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki chili
1/4 szklanki (4 łyżki) oliwy
sól
1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego



Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj ok. 1/2 szklanki wody z gotowania.

W tym czasie przygotuj brokuły: na dużej głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek oraz papryczkę i smaż, mieszając, aż czosnek będzie złocisty. Dodaj umytego i podzielonego na różyczki brokuła, dopraw solą i smaż kolejne 5-7 minut. Następnie dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i podgrzewaj jeszcze kilka minut.

Na patelnię z warzywami dodaj makaron, wymieszaj i jeśli sos jest za suchy, dolej wodę z gotowania makaronu. Ewentualnie dopraw jeszcze solą, skrop oliwą i podawaj.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie do serwowania Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Zielona Zdjęcie Vialli Design Naczynie do zapiekania małe fioletowe LIVIO
Eva Solo Naczynie do serwow... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krem z brokułów z porem i tymiankiem Krem z brokułów z porem i tymiankiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Krem z brokułów z porem i tymiankiem

1 duży brokuł
3 duże pory
3 łyżki masła
3 łyżeczki listków świeżego tymianku
1-1,2 litra bulionu z kurczaka


Obierz i umyj dokładnie brokuł i pory. Brokuła podziel na różyczki, a z porów odetnij ciemnozieloną część, pozostałą białą i jasnozieloną pokrój w plasterki.

W dużym głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj pora oraz tymianek i smaż, aż por zmięknie (7-8 minut). Odłóż 2 łyżki uduszonych porów, a do rondla dołóż brokuła i wlej 3/4 objętości bulionu. Gotuj na mniejszym ogniu 8-10 minut. Po tym czasie zupę ostrożnie zmiksuj na krem, dodając więcej bulionu, jeśli jest za gęsta. Dopraw solą i pieprzem.

Przelej do miseczek i każdą udekoruj odłożonym duszonym porem.

Zdjęcie Blender AMICA BK3014 Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie Blender Bugatti Eva EVACR
Blender AMICA BK3014 Blender Clatronic SM 3577 Blender Bugatti Eva EVACR
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta z brokułami Tarta z brokułami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Tarta z brokułami

ciasto:
1/4 szklanki mąki pszennej
150 g masła
1/4 łyżeczki soli
3-5 łyżek zimnej wody


farsz:
1 duży brokuł
2 ząbki czosnku
4 jajka
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.
150 g tartego sera typu cheddar (lub innego dojrzałego, ostrego sera)
gałka muszkatołowa
pieprz kajeński
sól


W dużej misce rozetrzyj posiekane zimne masło z mąką i solą, tak aby przypominało mokry piasek. Do mieszanki dodaj 3 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto się rozpada, dodaj jeszcze 2 łyżki zimnej wody. Z zagniecionego ciasta zrób kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na godzinę.

Brokuła umyj i podziel na różyczki, następnie obgotuj w osolonym wrzątku przez ok. 4 minuty, odcedź i przestudź.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy z wysypaną mąką i wyłóż nim formę do tarty formując wysoki brzeg. Nakłuj widelcem i schłodź w lodówce przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Delikatnie usuń papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut.

W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz  45-50 min, aż masa się zetnie. Podawaj ciepłą lub przestudzoną do temperatury pokojowej.

Zdjęcie AMBITION FORMA NA TARTE 26 CM 74825 Zdjęcie FlexiForm Silikonowa forma na tartę 28cm Zdjęcie Sagaform Season SF-5015821
AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... FlexiForm Silikonowa forma ... Sagaform Season SF-5015821
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka z brokułów i sera feta Sałatka z brokułów i sera feta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka z brokułów i sera feta

1 spory brokuł
1 opakowanie (200 g) sera feta
4 łyżki płatków migdałowych

sos:
1/3 szklanki oliwy
1 łyżka miodu
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

Brokuła zblanszuj przez  3-4 min w osolonym wrzątku i wystudź. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złocisty kolor. Fetę pokrój w grubą kostkę. Przestudzonego brokuła podziel na różyczki i rozłóż na 4 talerzach. Na każdym ułóż kostki fety i posyp płatkami migdałowymi. Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i polej każdą porcję sałatki.

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie KULSAN Salaterka 10336 Zdjęcie Salaterka 96048
Alessi Salaterka Programma 8 KULSAN Salaterka 10336 Salaterka 96048
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: