Z kozim serem

Wyraziste w smaku i zapachu świetnie komponują się ze słodyczą pomidorów i grillowanej papryki. Dodadzą wyrazu sosowi do makaronu i delikatnemu sufletowi.
Kanapki z serem i grillowanymi warzywami Kanapki z serem i grillowanymi warzywami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Kanapki z serem i grillowanymi warzywami

8 kromek pieczywa
150 g miękkiego sera koziego
2 średnie czerwone papryki
4 duże pieczarki
1 średni bakłażan pokrojony w półcentymetrowe plasterki
oliwy
ocet balsamiczny
garść listków bazylii
sól
pieprz



Ugrilluj warzywa: Bakłażana pokrój w 0,5-cm plasterki i przełóż do osolonej wody na 10 minut. Wyjmij, opłucz i osusz. Papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pieczarki oczyść i usuń trzonki. Warzywa skrop oliwą i ugrilluj na patelni grillowej. Oprósz solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym.

Z pieczywa przygotuj tosty lub grzanki i posmaruj grubo kozim serem. Na połowie kromek poukładaj warzywa i listki bazylii, przykryj pozostałymi czterema tostami.

Zdjęcie Chodzież Iwona Komplet talerzy 6/18 444 Zdjęcie FLORINA KOMPLET TALERZY 6/18 DMUCHAWEC Zdjęcie Villa & Tavola Miranda Komplet talerzy 6/18
Chodzież Iwona Komplet tale... FLORINA KOMPLET TALERZY 6/1... Villa & Tavola Miranda Komp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pomidory nadziewane kozim serem, kaparami i orzechami piniowymi Pomidory nadziewane kozim serem, kaparami i orzechami piniowymi Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pomidory nadziewane kozim serem, kaparami i orzechami piniowymi

6-8 dojrzałych średnich pomidorów
200 g twarożku koziego
2 łyżki małych kaparów
2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
2 łyżki świeżej kolendry
sól
pieprz

Z umytych pomidorów odetnij wierzchy i ze środka usuń gniazda nasienne. Serek wymieszaj z kaparami, orzechami (odłóż część do dekoracji) i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij pomidorki, udekoruj orzechami i listkami kolendry.

Makaron ze szpinakiem i kozim serem Makaron ze szpinakiem i kozim serem Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Makaron ze szpinakiem i kozim serem

250 g drobnego makaronu (np. muszelki, kolanka)
150 g twardego sera koziego
300 g szpinaku
3 cebule dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól
pieprz
cząstki cytryny do podania



Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź.
W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni. Dodaj opłukany, osuszony i pokrojony szpinak i przesmażaj około 5 minut. Do sosu dodaj makaron i starty kozi ser, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Podawaj z cząstkami cytryny.

Suflet z koziego sera Suflet z koziego sera Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Suflet z koziego sera

150 g koziego twarożku
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
4 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
masło i ser typu parmezan do wysypania foremek


Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę i podgrzewaj, cały czas mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, wlej mleko i podgrzewaj dalej, aż sos będzie gęsty, gładki i błyszczący (możesz użyć trzepaczki, żeby rozbić ewentualne grudki). Dodaj posiekany czosnek, tymianek, kozi serek i żółtka, dokładnie wymieszaj.

Foremki na suflety wysmaruj masłem i wysyp startym parmezanem. Ubij sztywną pianę z białek, delikatnie połącz z masą serową. Napełnij foremki, wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA