Warzymy kasze

To tradycyjny składnik polskiej kuchni, który dodawano kiedyś do wszystkiego i jadano częściej niż ziemniaki. Jest zdrowa, niskokaloryczna i smaczna. Na szczęście znowu wraca do naszych łask i na nasze stoły.
Krupnik małopolski Krupnik małopolski Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Krupnik małopolski

przepis dla 4 osób

200 g kaszy krakowskiej
500 g skrzydełek kurczaka
100 g marchewki
100 g korzenia selera
100 g cebuli
50 g pietruszki
100 g pieczarek
100 g masła
sól
pieprz

Warzywa obierz, umyj pokrój w kawałki. Skrzydełka oczyść i umyj, przełóż do garnka i zalej ok. 3 litrami zimnej wody. Dodaj pokrojone warzywa i nastaw wywar. Gotuj ok. 30 min od momentu zagotowania. Po tym czasie dodaj opłukaną 3 razy w zimnej wodzie kaszę i gotuj kolejne 15 minut.
Gdy wywar się gotuje, przesmaż na maśle oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie dodaj całość do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Krupnik podawaj w filiżance lub w wydrążonym chlebku

Rada: Żeby miska z chleba nie przesiąkała, wydrążony chleb zapiecz wcześniej w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 12 min (aż się zrumieni).

Zdjęcie Emalia Olkusz Komplet garnków TURKUSOWY GLOSA 5 56532 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 00112 Zdjęcie Tescoma Komplet garnków PRESTO, 11 części (716511)
Emalia Olkusz Komplet garnk... Meyerhoff Komplet garnków 0... Tescoma Komplet garnków PRE...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Galas na pęczaku Galas na pęczaku Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Galas na pęczaku

przepis dla 4 osób

1/2 kg kaszy pęczaku
100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej
100 g płatków migdałów
100 g rodzynek
miód
laska wanilii
sól

Śliwki i rodzynki namocz około godziny przed przygotowaniem kaszy.
Kaszę opłucz 3 razy zimną wodą, aby oczyścić ją z otrąb i pyłu. Zalej 1 litrem zimnej wody, przykryj garnek przykrywką i gotuj na wolnym ogniu lub w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C przez ok. 20 min od momentu zagotowania. Kasza powinna być miękka i sypka.
Do kaszy dodaj odsączone rodzynki, w całości śliwki, migdały, ziarenka wyskrobane z wanilii, dopraw miodem i solą. Podawaj na ciepło.

Rada: To danie z południa Polski, z okolic Gdowa i Wieliczki. Galasa podawano zimą lub na przednówku - składniki dania można było przechowywać w spiżarni aż do późnej wiosny. Galas był tani, łatwy w przygotowaniu i pożywny.

Kasza gryczana po wielkopolsku Kasza gryczana po wielkopolsku Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Kasza gryczana po wielkopolsku

przepis dla 4 osób

500 g kaszy gryczanej
200 g masła
100 g suszonych śliwek
200 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
100 g orzechów włoskich
100 g miodu
sól
400 g konfitury wiśniowej lub żurawinowej

Śliwki zalej winem i odstaw na 2 godziny. Następnie przełóż je do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj około 3-4 minuty i odcedź.
Kaszę opłucz 3 razy w zimnej wodzie, zalej 1 litrem zimnej wody i ugotuj na sypko. Dodaj masło, wymieszaj, przykryj i odstaw. Kiedy przestygnie, wymieszaj ją z pokrojonymi śliwkami, rodzynkami, płatkami migdałowymi i orzechami. Całość dopraw solą i miodem. Podawaj z konfiturą.

Kiełbasa zapiekana z kaszą w boczku Kiełbasa zapiekana z kaszą w boczku Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Kiełbasa zapiekana z kaszą w boczku

przepis dla 4 osób

500 g polskiej białej kiełbasy
300 g cienkich plastrów boczku
200 g kaszy jaglanej
100 g musztardy
sól
pieprz
majeranek

Kaszę opłucz 3 razy w zimnej wodzie, a potem zalej zimną wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj na sypko i odstaw do wystygnięcia. Następnie dodaj połowę musztardy, majeranek, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Plastry boczku zawiń w pierścienie i ustaw je w naczyniu żaroodpornym. Każdy pierścień napełnij ostrożnie kaszą, a obok ułóż kiełbasy. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200. st. C i zapiekaj około 20 minut. Podawaj z pozostałą musztardą.

Pieczony pstrąg z bekonem i kaszą krakowską Pieczony pstrąg z bekonem i kaszą krakowską Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Pieczony pstrąg z bekonem i kaszą krakowską

przepis dla 4 osób


4 szt. (ok. 200 g każda) pstrąga
100 g żółtego sera
150 g kaszy krakowskiej
100 g bekonu (lub chudego boczku)
100 ml oliwy
2 jajka
1 nieduża cebula
2 cytryny
świeży majeranek
sól
pieprz



Pstrągi oczyść, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.

Kaszę wypłucz 3 razy w zimnej wodzie. Oczyszczoną zalej 1 litrem zimnej wody i ugotuj na sypko, odstaw do wystygnięcia.

Bekon pokrój cienko w plastry i usmaż na chrupko na patelni. Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z kaszą. Dodaj jajka, listki majeranku, dopraw solą i pieprzem. Masą nafaszeruj każdego pstrąga. Ryby ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz około 20 minut.

Pstrągi podawaj z cząstkami cytryny.

Udziec podstolego z zapiekanym chlebem i kaszą perłową Udziec podstolego z zapiekanym chlebem i kaszą perłową Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Udziec podstolego z zapiekanym chlebem i kaszą perłową

przepis dla 10 osób


1 (ok. 5 kg) zapeklowana i uwędzona szynka z kością
1 duży bochenek chleba wieloziarnistego
500 g kaszy perłowej
400 g słoniny na skwarki
200 g suszonych podgrzybków
200 g cebuli


Szynkę sparz we wrzątku i odstaw na 5 godzin. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 1 godzinę.

Kaszę zalej 1 i 1/2 litra wywaru z szynki, ugotuj na sypko i odstaw do wystudzenia. Słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i całość zrumień. Do skwarek dodaj odsączone, pokrojone suszone grzyby oraz kaszę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Z bochenka chleba zetnij wierzch, a środek wydrąż. Chleb nafaszeruj kaszą i skwarkami, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 30 minut. Podawaj na gorąco z plastrami wędzonej szynki.


Rada: To aromatyczne, wysokokaloryczne danie świetnie sprawdza się na przyjęciach, podawane z piwem lub winem. Z pozostałego niewykorzystanego wywaru możesz ugotować np. żur lub zalewajkę.

Zraziki w chlebie cebulowym z kaszą gryczaną okraszoną skwarkami Zraziki w chlebie cebulowym z kaszą gryczaną okraszoną skwarkami Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Zraziki w chlebie cebulowym z kaszą gryczaną okraszoną skwarkami

przepis dla 4 osób

chlebki:
200 g kaszy gryczanej
100 g cebuli
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży

zraziki:
1 kg schabu bez kości
1 kg ogórków małosolnych (w tym 40 g do farszu)
100 g cebuli
100 g boczku
2 łyżki musztardy
100 g smalcu
mielona papryka słodka
rozmaryn
kminek
sól
pieprz


Upiecz chleb: Zacznij od przygotowania zaczynu - drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody i dwóch łyżkach mąki.
Suchą kaszę zmiel w malakserze lub rozbij w moździerzu, przełóż do dużej miski, dodaj przesianą przez sito mąkę, wymieszaj. Uformuj dołek i wlej zaczyn. Wyrób elastyczne ciasto, w razie potrzeby dolewając ciepłej wody lub podsypując mąki. Ciasto wyrabiaj około 20 minut do momentu, gdy będzie odklejać się od dłoni. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość).
Połowę cebuli obierz i pokrój. Dodaj do wyrośniętego ciasta i ponownie je zagnieć. Podziel na 4 części i uformuj małe chlebki. Ułóż je na blachach do pieczenia wyłożonych pergaminem i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 min. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na nie mniej niż 1 godzinę (czas pieczenia zależy od wyrośnięcia ciasta), a następnie odstaw do wystudzenia. Z upieczonych chlebków zetnij wierzch i wydrąż środek (miąższ zachowaj - użyjesz go za chwilę).


Przygotuj zraziki: zacznij od przygotowania farszu - pokrój pozostałą cebulę w piórka, ogórki i boczek w słupki. Wytop na patelni boczek, dodaj cebulę i smaż, aż się zrumieni, a następnie wymieszaj z ogórkami.
Mięso oczyść i podziel na osiem równych porcji. Kotlety rozbij w cienkie steki. Każdy nafaszeruj masą, zawiń i zepnij igłami, wykałaczkami lub zwiąż nitką. Zrazy oprósz mąką pszenną i podsmaż na smalcu. Całość (wraz z tłuszczem) przełóż do rondla, dolej trochę wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości ok. 30 min.
Mięso przełóż do miski, a sos zagęść częścią okruchów chleba.
Zraziki podawaj w chlebku polane sosem własnym i z ogórkiem małosolnym.

Zawijaniec z kaszy po meksykańsku Zawijaniec z kaszy po meksykańsku Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Zawijaniec z kaszy po meksykańsku

przepis dla 4 osób

200 g kaszy krakowskiej
50 g kukurydzy (odsączonej, z puszki)
100 g czerwonej fasoli (odsączonej, z puszki)
1 papryczka chili
2 jaja
100 g mąki gryczanej
5 ml oleju (tylko 1 łyżeczka)
sól

sos:
120 g  musztardy francuskiej
100  ml śmietany 30-proc.
50 ml brandy
sól

Kaszę opłucz trzy razy w zimnej wodzie, zalej 600 ml zimnej wody i ugotuj na sypko. Odcedź i gdy ostygnie, wymieszaj ją z kukurydzą, fasolą oraz pokrojoną (ale bez pestek) papryczką chili, a następnie dwa razy zmiel w maszynce do mięsa. Następnie dodaj dopraw solą i wymieszaj. Z masy uformuj niedużą kulę o średnicy ok. 3 cm, zapanieruj ją w roztrzepanych jajkach i mące, następnie obtocz w oleju, przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj około 5-8 minut. Kula powinna być mocno zrumieniona, a nawet przypalona.


Przygotuj sos: musztardę wymieszaj ze śmietaną, brandy i dopraw solą.

Faszerowana cebula z kaszą krakowską Faszerowana cebula z kaszą krakowską Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazet

Faszerowana cebula z kaszą krakowską

przepis dla 4 osób

4 duże cebule
300 g kaszy krakowskiej
100 g suszonych pomidorów
50 g suszonych grzybów (np. borowików)
50 g masła
sól
pieprz

sos biały:
200 g majonezu
3 ząbki czosnku
50 ml brandy

sos czerwony:

200 g dojrzałych pomidorów
100 g keczupu

Kaszę namocz przez 2 godziny, następnie wypłucz 3 razy zimną wodą. Oczyszczoną zalej 800 ml zimnej wody, ugotuj na sypko i odstaw do wystudzenia. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 1 godzinę.
Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, dodaj odsączone i pokrojone grzyby, ugotowaną kaszę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Cebule przekrój w poprzek na pół, wydrąż środek i nafaszeruj masą z kaszy. Cebule ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdej ułóż kawałek masła i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekaj przez mniej więcej 10 minut.


Przygotuj dwa sosy: wymieszaj majonez z roztartym czosnkiem i brandy. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj keczup z pomidorami.
Upieczone faszerowane cebule podawaj z dwoma sosami.

Roladki z kaszy z sosem pomidorowo-kaparowym Roladki z kaszy z sosem pomidorowo-kaparowym Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Roladki z kaszy z sosem pomidorowo-kaparowym

przepis dla 4 osób

300 g kaszy krakowskiej
2 arkusze nori (sprasowane wodorosty używane do sushi)
200 g suszonych pomidorów
100 g świeżych lub mrożonych borowików
100 g masła
50 g kaparów
100 g majonezu
100 g świeżych pomidorów
ocet ryżowy
50 g cukru
zioła prowansalskie
sól
pieprz



Przygotuj farsz: grzyby oczyść (rozmroź, jeśli używasz mrożonych), pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Suszone pomidory drobno pokrój.
50 ml octu wymieszaj z 200 ml wody i cukrem. Kaszę opłucz trzy razy w zimnej wodzie, zalej 600 ml zimnej wody, ugotuj na sypko, zalej roztworem z octu, przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj do niej grzyby, suszone pomidory, zioła, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Gotowy farsz rozłóż na płatach nori, zawiń w rulon, lekko skrop octem ryżowym i odstaw.


Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie dodaj majonez i kapary. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Roladki pokrój i podawaj na sosie.

Deser z kaszy perłowej z miętą i wanilią Deser z kaszy perłowej z miętą i wanilią Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Deser z kaszy perłowej z miętą i wanilią

przepis dla 4 osób

300 g kaszy perłowej
100 g masła
200 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego
1 laska wanilii
1 pęczek mięty
100 ml śmietany 30-proc.
1 łyżeczka cukru pudru
garść orzechów włoskich
1 łyżka płatków migdałowych
100 g suszonych śliwek
100 ml białego wytrawnego wina
sos malinowy do dekoracji

Śliwki zalej winem i odstaw na 2 godziny. Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
Kaszę opłucz 3 razy w zimnej wodzie, zalej 900 ml zimnej wody, ugotuj na sypko i odcedź. Dodaj  masło, wymieszaj, przykryj i odstaw. Kiedy kasza ostygnie, zmiel ją dwa razy w maszynce do mięsa. Następnie dodaj miód, ziarenka z laski wanilii, orzechy włoskie (zachowaj kilka do dekoracji) i drobno posiekaną miętę. Całość wymieszaj.
Z masy uformuj torcik, a następnie udekoruj go migdałami, pozostałymi orzechami i śliwkami. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany i sosem malinowym.

Pieczone jabłko faszerowane kaszą z bakaliami i cynamonem Pieczone jabłko faszerowane kaszą z bakaliami i cynamonem Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Pieczone jabłko faszerowane kaszą z bakaliami i cynamonem

przepis dla 4 osób

4 średniej wielkości jabłka
300 g drobnej kaszy jęczmiennej
200 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, morele, figi)
100 g miodu
100 g masła

sos:
1 laska wanilii
3 jaja
100 g cukru
200 ml mleka
10 g cynamonu
100 g śmietany 30-proc. do dekoracji



Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i ostrożnie wydrąż je tak, by powstały miseczki. Miąższ zachowaj.


Przygotuj farsz: kaszę opłucz 3 razy w zimnej wodzie, zalej 600 ml zimnej wody, ugotuj na sypko i odcedź. Dodaj bakalie (większe kawałki posiekaj), masło, miód i miąższ z jabłek. Całość wymieszaj.
Gotowym farszem wypełnij jabłka, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 15-20 minut.


Przygotuj sos: w misce utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodaj ziarna z laski wanilii i mleko. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj delikatnie na parze, aż sos zgęstnieje (podczas ubijania mleko nie powinno się pienić).
Gotowy ciepły sos wlej do 4 głębszych misek, następnie powkładaj połówki jabłek i delikatnie posyp cynamonem. Udekoruj bitą śmietaną.

Więcej o:
Komentarze (3)
Warzymy kasze
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 12 razy -8

    Tak się składa, że "udziec podstolego" nie jest podstolego, tylko świni.
    I w gruncie rzeczy tak byłoby sprawiedliwie: chcecie żreć mięcho? - żryjcie własne. Bo życie innych istot nie jest waszą własnością.

  • kasiki

    0

    wiele rodzajów ekologicznych kasz można dostac na bio-kraina.pl

  • szczerbaka

    Oceniono 4 razy 4

    Bardzo często robię kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami, fetą i natka pietruszki. Są pyszne i sycące. Będą smakować każdemu mięsożercy! www.zlotaproporcja.pl/2013/08/08/kotlety-gryczane-z-feta-i-pieczarkami-podane-z-zielona-salatka-na-musztardowym-winegret/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE