Nie tylko feta

Z wakacji często przywozimy nowe smaki i produkty. Z Grecji najczęściej fetę, oliwę czy oliwki. Dziś dla odmiany proponujemy przepisy z serem Manouri - greckim kremowym serem serwatkowym, z pasteryzowanego mleka, śmietanki i soli.
Sałatka z pomarańczy z serem Manouri Sałatka z pomarańczy z serem Manouri Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

Sałatka z pomarańczy z serem Manouri

Przepis dla 4 osób

3 pomarańcze
2 pomidory
2 awokado
1 czerwona cebula
10 czarnych oliwek Kalamata bez pestek
200 g sera Manouri

sos:
4 łyżki oliwy extra virgin
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z pomarańczy
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
sól
pieprz

Ser pokrój w kostkę. Pomarańcze obierz, usuń białą błonkę i podziel na cząstki. Pomidory i awokado obierz i pokrój w kostkę, oliwki - na ćwiartki, a cebulę w krążki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce.
Składniki na sos zmiksuj, dodaj do sałatki, raz jeszcze wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Zdjęcie DUO komplet serwis kawowy 21el kolekcja HOLENDERSKA DU-5907666510926 Zdjęcie Komplet talerzy 4szt. 113114 Zdjęcie Lubiana Serwis obiadowy Roma dek.3830 18581
DUO komplet serwis kawowy 2... Komplet talerzy 4szt. 113114 Lubiana Serwis obiadowy Rom...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pomidory faszerowane karczochami i serem Manouri Pomidory faszerowane karczochami i serem Manouri Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja

Pomidory faszerowane karczochami i serem Manouri

Przepis dla 4 osób

4 średnie pomidory

farsz:
100 g startego sera Manouri
100 g startego sera Halloumi
2 jajka
4 karczochy
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
sok z 1 cytryny
50 g rukoli
150 ml oliwy extra virgin

Pomidory umyj, osusz, od każdego odetnij górną część o wysokości około 1,5 cm i usuń łyżeczką nasiona. Wnętrze pomidorów posyp solą, cukrem, a następnie je odwróć, by odsączyć sok.


Przygotuj farsz: karczochy oczyść z zewnętrznych liści, zanurz w niewielkiej ilości wody z sokiem z cytryny, by nie ściemniały, a następnie pokrój w kostkę. Dymkę i czosnek posiekaj, zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodaj karczochy i smaż przez 5 minut na dużym ogniu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj na jednolitą masę sery, żółtka jaj, podsmażone karczochy oraz majeranek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Gotowym farszem napełnij pomidory, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut.
Liście rukoli umieść w sitku, zalej wrzątkiem, potem zimną wodą, następnie odsącz, zmiksuj z oliwą i dopraw solą i pieprzem.
Faszerowane pomidory podawaj skropione oliwą z rukolą.

Zdjęcie Banquet Komplet szklanek z dzbankiem RED FLOWER OPT8538 Zdjęcie Black Red White Helsinki komplet szklanek THK-040599 Zdjęcie Black Red White Vario komplet szklanek THK-046920
Banquet Komplet szklanek z ... Black Red White Helsinki ko... Black Red White Vario kompl...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Baklawa z masą serową Manouri Baklawa z masą serową Manouri Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

Baklawa z masą serową Manouri

Przepis dla 16 osób

masa serowa:
1,4 kg g sera Manouri
450 g cukru pudru
225 g mąki
4 jajka
2 żółtka
400 ml śmietanki 36 proc.

350 ml masła klarowanego
1 opakowanie (450 g) ciasta Filo

500 g posiekanych orzechów włoskich
250 g zwykłego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
400 g miodu

Przygotuj masę: ser utrzyj z cukrem pudrem i śmietanką. Następnie, ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku. Gdy masa będzie puszysta, wsyp mąkę i wymieszaj.
Każdy z arkuszy ciasta filo posmaruj klarowanym masłem. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 30x40cm wysmaruj masłem, a następnie wyłóż połową arkuszy ciasta.


Przygotuj farsz: do zwykłego cukru dodaj orzechy i cynamon, wymieszaj. Połową mieszanki posyp rozłożone w blaszce ciasto, na wierzch wyłóż masę serową, posyp drugą częścią mieszanki i przykryj pozostałymi arkuszami ciasta. Ostrym nożem ponacinaj głęboko porcje, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 80 minut na złoty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika polej baklawę podgrzanym miodem, a gdy wystygnie, podziel na części.

Zdjęcie Duo SERWIS KAWOWY 6 OS/21 EL SILVER LINE Zdjęcie Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Zdjęcie Serwis kawowy Rococo
Duo SERWIS KAWOWY 6 OS/21 E... Duo Serwis kawowy PORTO 50823 Serwis kawowy Rococo
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Puszysty deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri Puszysty deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

Puszysty deser wiśniowo-czekoladowy z sera Manouri

Składniki na 4 porcje

200 g sera Manouri
2 łyżki cukru pudru
100 ml śmietany kremówki 30 proc.

4 łyżki konfitury z wiśni
8 pokruszonych herbatników
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżeczki wiśniówki

do dekoracji:

2 łyżki pistacji
4 łyżki rozkruszonych herbatników
1 łyżka pokruszonej czekolady
świeża mięta

Czekoladę zetrzyj na tarce. Pistacje upraż na suchej patelni i posiekaj na mniejsze kawałki. W misce zmiksuj na jednolitą masę ser, cukier puder i śmietankę. Do każdego z czterech pucharków wykładaj kolejno warstwy: 1 łyżkę herbatników, 1 łyżkę konfitury, pół łyżeczki wiśniówki, kremową masę i czekoladę. Następnie powtórz czynność ze wszystkimi składnikami.
Każdy z pucharków udekoruj pistacjami, listkami świeżej mięty, posyp niewielką ilością rozkruszonych herbatników i czekoladą.

Zdjęcie La Rochere KWIAT FLEUE 6698 Zdjęcie Leonardo Loop 6szt. 60417 Zdjęcie W.M. Bartleet & Sons T182
La Rochere KWIAT FLEUE 6698 Leonardo Loop 6szt. 60417 W.M. Bartleet & Sons T182
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: