Palce Lizać > Palce Lizać

Kasza manna

Przepisy Magda Jeziorek, stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Andrzej Krasowski
30.07.2013 12:17
A A A Drukuj
Kojarzy się głównie z zupa mleczną dla dzieci. A przecież może służyć jako podstawowy składnik deserów, polenty, a nawet słodkich ciasteczek.

Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

1 litr mleka 3,2 proc.
1 laska wanilii
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka posiekanej białej czekolady (opcjonalnie dodatkowo 1/4 szklanki)
1 łyżeczka brązowego cukru
2 jaja
1-2 łyżeczki masła

masło do wysmarowania naczynia
dżem lub sos owocowy i gęsta śmietana do podania

Mleko przelej do rondelka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wszystko razem dodaj do mleka. Podgrzej, cały czas mieszając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 15 min, by mleko nabrało aromatu wanilii. Po tym czasie wyjmij laskę wanilii.
Do ciepłego mleka stopniowo dodawaj kaszę manną i dokładnie mieszaj, by nie było grudek. Rondelek postaw na średnim ogniu i zagotuj masę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i stopniowo dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszając. Jeśli chcesz, żeby masa była bardzo słodka, dodaj więcej czekolady.
Jajka ubij z miękkim masłem i dodaj do masy z kaszy. Przełóż do wysmarowanego masłem średniej wielkości naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-35 minut do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 min.
Podawaj z dżemem lub sosem owocowym i porcją gęstej śmietany.

ZOBACZ TAKŻE
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX