Kasza manna

Kojarzy się głównie z zupa mleczną dla dzieci. A przecież może służyć jako podstawowy składnik deserów, polenty, a nawet słodkich ciasteczek.
Kasza manna zapiekana z białą czekoladą Kasza manna zapiekana z białą czekoladą Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą

1 litr mleka 3,2 proc.
1 laska wanilii
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka posiekanej białej czekolady (opcjonalnie dodatkowo 1/4 szklanki)
1 łyżeczka brązowego cukru
2 jaja
1-2 łyżeczki masła

masło do wysmarowania naczynia
dżem lub sos owocowy i gęsta śmietana do podania

Mleko przelej do rondelka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wszystko razem dodaj do mleka. Podgrzej, cały czas mieszając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 15 min, by mleko nabrało aromatu wanilii. Po tym czasie wyjmij laskę wanilii.
Do ciepłego mleka stopniowo dodawaj kaszę manną i dokładnie mieszaj, by nie było grudek. Rondelek postaw na średnim ogniu i zagotuj masę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i stopniowo dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszając. Jeśli chcesz, żeby masa była bardzo słodka, dodaj więcej czekolady.
Jajka ubij z miękkim masłem i dodaj do masy z kaszy. Przełóż do wysmarowanego masłem średniej wielkości naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-35 minut do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 min.
Podawaj z dżemem lub sosem owocowym i porcją gęstej śmietany.

Pudding z kaszy manny z malinami Pudding z kaszy manny z malinami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Pudding z kaszy manny z malinami

1 litr mleka 3,2 proc.
200 ml śmietanki min. 30 proc.
100 g cukru
1 laska wanilii
100 g kaszy manny
sól

sos:
200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cynamonu

Przygotuj pudding:
laskę wanilii rozkrój wzdłuż i nożem wyskrob ziarenka. Do rondelka wlej mleko, śmietankę, przepołowioną laskę wanilii wraz z ziarenkami, dopraw cukrem i szczyptą soli. Postaw na niewielki ogień i mieszając, podgrzewaj. Gdy się zagotuje, wyjmij laskę wanilii, zdejmij rondel z ognia i stopniowo zacznij dodawać kaszę, ciągle mieszając.
Postaw z powrotem i zagotuj, by pudding zgęstniał. Następnie napełnij nim małe szklanki lub pucharki.
Przygotuj sos: z malin wybierz kilka najładniejszych sztuk i odłóż. Pozostałe maliny wymieszaj cukrem i przesmaż przez chwilę na małym ogniu.
Pudding polej sosem i posyp cynamonem, udekoruj całymi malinami i listkami mięty.

Malezyjskie ciasteczka Suji Malezyjskie ciasteczka Suji Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Malezyjskie ciasteczka Suji

150 g masła
80 g cukru pudru
3/4 łyżeczki esencji waniliowej
150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g zmielonych migdałów
50 g kaszy manny
sól
masło do wysmarowania blachy
cukier puder do dekoracji

Masło, cukier puder i esencję waniliową zmiksuj na gładką masę. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami i kaszą manną. Suche składniki połącz z masą i zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut, żeby masa lekko stwardniała.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Używając dowolnych foremek lub szklanki, wytnij ciasteczka. Za pomocą widelca możesz zrobić na nich wzorki. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 15 min, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Wyjmij i ostudź.
Udekoruj cukrem pudrem.

Zapiekana polenta z kaszy manny Zapiekana polenta z kaszy manny Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekana polenta z kaszy manny

450 ml mleka
450 ml wody
230 g kaszy manny
100 g tartego parmezanu
2 żółtka
4 łyżki startego sera parmezan
sól

Mleko i wodę wymieszaj i zagotuj, dopraw solą. Gdy zawrze, zmniejsz ogień i zacznij stopniowo dodawać kaszę. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstaw na chwilę.
Kaszę wymieszaj z 2/3 parmezanu i żółtkami.
Stolnicę lub dużą blachę wyłóż folią aluminiową, skrop wodą i wyłóż kaszę na nią, rozsmarowując na grubość ok. 1 cm. Odstaw do wystygnięcia.
Gdy masa ostygnie i zastygnie, szklanką wytnij z kaszy kółka i ułóż je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym tak, by na siebie nachodziły jak dachówki. Posyp pozostałym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do lekkiego zbrązowienia.
Podawaj z sosem pomidorowym lub dowolną surówką.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.