Jesienne desery

Duży wybór jabłek, śliwek i późnych owoców leśnych to znak, że nadeszła jesień. O tej porze roku najczęściej zabieramy się za przetwory. Ale jesienne owoce świetnie pasują też do ciast i deserów.
Mus z białej czekolady z konfitura jarzębinową Mus z białej czekolady z konfitura jarzębinową Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Mus z białej czekolady z konfitura jarzębinową

Przepis na 4 porcje

150 g konfitury jarzębinowej
biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1 - 2 (60 g) białka
40 g cukru

mus:
120 g białej czekolady
360 (300+60) ml śmietany 30-proc.
3 g (2 listki) żelatyny

polewa:
200 g białej czekolady
100 g oleju słonecznikowego

Przygotuj biszkopt: do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj suchą mieszankę, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut.
Przygotuj mus: w rondlu podgrzej 60 ml śmietany (pozostałą śmietanę wstaw do lodówki). Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, odłóż niewielką część do dekoracji, a resztę przełóż do gorącej śmietany. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Odstaw do przestygnięcia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (jeśli nie masz mikrofali, rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej), dodaj do ostudzonej masy czekoladowej i wymieszaj. Resztę schłodzonej śmietany ubij na sztywno i delikatnie mieszając, połącz z masą.
Foremkę o średnicy 8 cm, w której będzie chłodził się mus, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem z biaej czekolady, a na wierzch rozłóż konfiturę. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i wymieszaj.
Gdy deser się schłodzi, wyjmij go z foremek, polej polewą z białej czekolady, udekoruj owocami jarzębiny i posiekaną białą czekoladą.

Zdjęcie Broil King Rondelek 61491 Zdjęcie Rondelek Mini niebieski Zdjęcie Tescoma rondelek PRESTO 728616
Broil King Rondelek 61491 Rondelek Mini niebieski Tescoma rondelek PRESTO 728616
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tarta czekoladowo-malinowa Tarta czekoladowo-malinowa Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Tarta czekoladowo-malinowa

20 g maki pszennej
110 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

kruszonka:

100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

krem czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao
250 g śmietany 36 proc.
50 g masła
2 łyżki miodu

sos malinowy:
350 g malin
2 łyżki maki ziemniaczanej
80 g cukru
150 ml czerwonego wytrawnego/słodkiego wina


Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru
Przygotuj sos malinowy: przygotuj zawiesinę z mąki i części wina. Pozostałe wino z cukrem i malinami wymieszaj w rondelku i zagotuj. Dodaj wcześniej przygotowaną zawiesinę i wymieszaj, a gdy sos zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia. Odstaw do wystygnięcia i po przestudzeniu nałóż na podpieczoną tartę.
Przygotuj krem: w rondelku wymieszaj śmietanę z miodem i podgrzej do około 50 st. C. Zalej nim pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymieszaj. Na koniec dodaj masło i połącz z resztą polewy.
Na całkowicie wychłodzoną warstwę malin nałóż krem czekoladowy. Tartę wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem udekoruj wiórkami z czekolady.

Zdjęcie Kitchen Craft MASTER CLASS CRUSTY BAKE KCMCCB37 Zdjęcie Lekue TARTY TATIN 2412329R01M017 Zdjęcie Silikomart Forma silikonowa tarta 28 cm
Kitchen Craft MASTER CLASS ... Lekue TARTY TATIN 2412329R0... Silikomart Forma silikonowa...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Torcik z jesiennych poziomek Torcik z jesiennych poziomek Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Torcik z jesiennych poziomek

Przepis dla 4 osób

biszkopt:
5 jajek
150 g cukru pudru
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem z poziomek:
300 g śmietany 36 proc.
50 g cukru
150 g świeżych lub mrożonych poziomek
1 łyżeczka żelatyny
1 opakowanie galaretki truskawkowej


Przygotuj ciasto: żółtka ubij z cukrem na gładką masę i wymieszaj z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia . W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 25 minut. Wyjmij i ostudź.
Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8 cm.
Przygotuj mus: żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (jeśli nie masz mikrofali, rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej).
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem, dodaj dobrze rozgniecione poziomki (kilka zostaw do dekoracji) i rozpuszczoną żelatynę, delikatnie wymieszaj. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie się chłodził deser, natłuść olejem i obsyp cukrem pudrem. Na spód włóż krążek biszkoptu, następnie napełnij musem i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wstaw do lodówki, aby trochę stężała, ale nie do końca. Schłodzony deser wyjmij z foremek, oblej tężejącą galaretką truskawkową, udekoruj poziomką i odstaw do lodówki do momentu, aż galaretka całkowicie stężeje. Czynność z galaretką możesz powtarzać, nakładając kolejne warstwy, aż otrzymasz idealnie gładką powierzchnię. Udekoruj deser pozostałymi poziomkami.

Zdjęcie Ewax Patera 3902 Zdjęcie Ewax Patera 5000 Zdjęcie Patera szklana 69893
Ewax Patera 3902 Ewax Patera 5000 Patera szklana 69893
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Deklas bezowy z kremem mascarpone i jeżynami

beza:
5 (200 g) białek
185 g cukru
110 g cukru pudru
150 g mączki migdałowej

krem:

3 żółtka
40 g cukru
150 g serka mascarpone
100 g śmietany 30 proc.
150 g jeżyn

Przygotuj deklas bezowy: do miski przesiej mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj mieszankę mąki i cukru, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż na rozłożony na blasze pergamin i np. za pomocą szpryc uformuj 2 krążki o średnicy 16 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez 25 minut. Następnie ostudź w piekarniku.
Przygotuj krem: utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. W kolejnej miksuj przez chwilę serek mascarpone, żeby był puszysty, następnie stopniowo dodawaj ubite żółtka z cukrem, a na koniec całość ? ręcznie, najlepiej rózgą, nie mikserem - połącz z bitą śmietaną i dodaj jeżyny. Gotowy krem nałóż na jeden ostudzony spód bezowy,  na wierzch połóż drugi. Udekoruj świeżymi jeżynami.

Rada: Bezy możesz przygotować kilka dni wcześniej - należy je wtedy przechowywać w kartonowym pudełku w ciemnym, chłodnym miejscu.
Gotowy deser musi stać w lodówce. Z powodu wilgoci, po dwóch dniach będzie robił się miękki. Możesz tego uniknąć, jeśli będziesz go przechowywać w zamkniętym pojemniku bez dostępu wilgotnego powietrza.

Zdjęcie Kitchen Craft Talerz SOWA NIEBIESKi 22 cm Zdjęcie CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TALERZE DESEROWE KEW LAVENDER - Lawenda Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe Róża 6szt 2K3098
Kitchen Craft Talerz SOWA N... CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA... FLORINA PREMIUM Talerze des...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Torcik z mlecznej czekolady z żurawiną

przepis na 4 porcje

biszkopt:
50 g mączki migdałowej
50 g cukru pudru
10 g mąki pszennej tortowej
1 - 2 (60 g) białka
40 g cukru

mus:
200 g mlecznej czekolady
60 g mleka (w temp. 50 st. C)
400 g śmietanki 35 proc.

polewa:

200 g mlecznej czekolady
130 g śmietany 30. proc.
2 łyżki miodu
1 łyżka masła

100 g konfitury żurawinowej
10 ml nalewki z żurawin


Przygotuj biszkopt: do miski przesiej mąkę, mączkę migdałową i cukier puder. Białka ubij ze zwykłym cukrem i ciągle miksując, małymi porcjami dodawaj mieszankę mąki, aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do szprycy z końcówką o średnicy 1 cm i wyciśnij na rozłożony na blasze pergamin 4 krążki o średnicy 8 cm. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 10-12 minut.
Przygotuj mus: czekoladę pokrusz, odłóż niewielką część do dekoracji, resztę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem (powinno mieć temperaturę około 50 st. C). Masę ostudź i wstaw do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj ze schłodzoną masą czekoladową.
Konfiturę wymieszaj z nalewką. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie chłodził się torcik, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż upieczony krążek biszkoptu, następnie napełnij musem, na wierzch rozłóż konfiturę i przykryj drugim krążkiem biszkoptu. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Przygotuj polewę: w rondelku wymieszaj mleko z miodem i podgrzej do około 50 st. C. Zalej pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymiesza i na koniec dodaj masło, połącz z resztą polewy.
Schłodzony deser wyjmij z foremek, polej polewą czekoladową (może użyć też gotowej polewy) i udekoruj owocami żurawiny oraz posiekaną czekoladą.

Zdjęcie Bosch MUM 4405 Zdjęcie KENWOOD KMX 50 GY Zdjęcie Kenwood HM221
Bosch MUM 4405 KENWOOD KMX 50 GY Kenwood HM221
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Szarlotka jabłkowa z pigwą Szarlotka jabłkowa z pigwą Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Szarlotka jabłkowa z pigwą

3 kg jabłek (odmiany, które nie są wodniste)

1 kg pigwy
200 ml słodkiego wina, np. tokaj
50 g suszonej żurawiny

ciasto:
170 g cukru
170 g masła
400 g mąki pszennej
2 jajka
4 żółtka
1 i ? łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia

kruszonka:
200 g cukru
200 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

Przygotuj owoce: jabłka i pigwę umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na cząstki.
Pigwę przełóż do gotującego się wina i podgrzewaj, aż delikatnie zmięknie.
Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejaniee się w małe kawałki kruszonki.
Przygotuj ciasto: cukier, masło, jajka i żółtka wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40 cm. Na ciasto rozłóż jabłka na przemian z pigwą. Całość posyp posiekaną żurawiną i kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut.

Zdjęcie Creative Tops ZESTAW: 4 MIARKI KUCHENNE Country Kitchen Zdjęcie Joseph Joseph NEST 40077 Zdjęcie Mason Cash Miarki kuchenne CERAMIC 3szt 21921
Creative Tops ZESTAW: 4 MIA... Joseph Joseph NEST 40077 Mason Cash Miarki kuchenne ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Strudel z jabłkami i orzechami Strudel z jabłkami i orzechami Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Strudel z jabłkami i orzechami

ciasto:
250 g mąki pszennej typ 550 luksusowa
1 jajo
90 ml zimnej wody
30 g zimnego masła
szczypta soli

farsz:
1 kg jabłek (odmiany nie wodniste)
100 g rodzynek
50 g orzechów
do posypania jabłek
cynamon wg uznania
5 łyżek bułki tartej
50 g roztopionego masła do farszu
50 g roztopionego masła do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła, jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i podziel na ósemki, a następnie pokrój w plastry.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na bardzo cienki, prostokątny placek (prawie przezroczysty). Aby to osiągnąć, wałkuj je na rozłożonym i oprószonym mąką papierze pergaminowym, a następnie rozciągaj rękami, aby wszędzie miało jednakową grubość. Tak rozwałkowane ciasto natłuść rozpuszczonym masłem.
Jabłka wymieszaj w misce z  bułką tartą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cukrem,  cynamonem i rozpuszczonym masłem, a następnie nałóż na rozwałkowane ciasto tak, aby od góry i po bokach zostawić po 2 cm wolnego miejsca. Ostrożnie zwiń je w roladę. Postaraj się, by łączenie ciasta było pod spodem. Boki rolady także zwiń pod spód.
Ciasto ostrożnie przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C. Piecz przez 40-60 minut, aż strudel będzie złotego koloru. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
Gdy wystygnie, przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Ciasto karmelowe ze śliwkami Ciasto karmelowe ze śliwkami Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Ciasto karmelowe ze śliwkami

2 kg wypestkowanych śliwek
1 butelka (750 ml) czerwonego wina
kardamon

karmel:
w proporcjach 1:1:1, np. po 100 g
cukier
woda  
śmietana 36-proc.

ciasto:
250 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
250 g masła
150 g brązowego cukry
100 g płynnego karmelu
5 jajek

kruszonka:
100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
10 g cukru waniliowego


Przygotuj śliwki: wino wymieszaj z kardamonem i zagotuj. Następnie wrzuć śliwki, podgotuj na minimalnym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną i nabiorą posmaku korzennego. Na koniec odcedź je i ostudź.
Przygotuj karmel: cukier rozpuść w wodzie i gotuj, aż powstanie złocisty karmel. Zdejmij z ognia i powoli, ostrożnie dodawaj śmietankę. Mieszaj, aż powstanie płynny karmel. Gdyby masa była mało płynna, dodaj więcej śmietanki.
Przygotuj ciasto: do miski przesiej obydwie mąki, dodaj przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszaj. W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszysta masę i nadal ubijając, stopniowo dodawaj karmel i jajka. Na samym końcu dodaj mąkę. Gotową masę przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40cm (lub takiej, jaka mieści się w twoim piekarniku - ciasto będzie wyższe lub niższe w zależności od tego, jak grubo rozsmarujesz masę). Na wierzchu ułóż śliwki przekrojoną stroną do góry.
Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.
Kruszonką posyp śliwki. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 35-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie sucha.

Rada: korzenne wino pozostałe po gotowaniu śliwek można przechowywać w lodówce i wykorzystać ponownie przy następnej okazji, - np. z innymi owocami - do tarty z gruszkami w czerwonym winie.
Niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika i przechowuj w zamrażalniku.

Babeczka jeżynowo-orzechowa Babeczka jeżynowo-orzechowa Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Babeczka jeżynowo-orzechowa

biszkopt:
5 jajek
150 g cukru pudru
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

mus orzechowy:
300 g śmietany 36 proc.
2 łyżki cukru
100 g słodkiej pasty z orzechów laskowych
1 łyżeczka żelatyny

100 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)

Przygotuj biszkopt: żółtka ubij z cukrem na gładką masę i wymieszaj z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8 cm.
Przygotuj mus: orzechy rozgnieć np. w moździerzu i wymieszaj z cukrem.
Przygotuj mus: żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (lub rozpuść w kąpieli wodnej).
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem, dodaj pastę orzechową i delikatnie połącz składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj.
Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie się chłodził deser, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż krążek biszkoptu, dołóż kilka jeżyn, następnie napełnij musem i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny.
Po tym czasie wyjmij zmrożony deser z foremek i polej polewą karmelową.

Muffinki z owocami leśnymi Muffinki z owocami leśnymi Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Muffinki z owocami leśnymi

przepis na 24 średniej wielkości muffinki

2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
150 g masła
1 i 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
2 jajka
2 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej
300 g mieszanki jagód, malin i jeżyn (mogą być świeże lub mrożone)

W większej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj jajka i żółtka z mlekiem. Masło rozpuść w rondelku, przestudź, a następnie wlej je równocześnie z masą jajeczno-mleczną do miski z sypkimi produktami i wymieszaj.
Foremki lub papilotki napełnij do połowy ciastem. Dołóż owoce i wypełnij pozostałym ciastem do 3/4 wysokości.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 30 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.

Tarta żurawinowa Tarta żurawinowa Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Tarta żurawinowa

ciasto:
220 g maki pszennej
110 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

kruszonka:
100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

600 g konfitury żurawinowej
200 g żurawiny

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.
Przygotuj żurawinę: świeżą żurawinę obgotuj w syropie przygotowanym z 500 ml wody i 200 g cukru. Gdy roztwór się zagotuje, dodaj owoce i gotuj na bardzo małym ogniu, aż żurawina będzie lekko miękka. Odsącz i wymieszaj z konfiturą.
Nadzienie z konfitury wyłóż na wcześniej podpieczony kruchy spód. Całość oprósz kruszonką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 - 25 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Tartaletki z orzechami włoskimi Tartaletki z orzechami włoskimi Fot. Damian Kramski / Agencja Gazeta

Tartaletki z orzechami włoskimi

przepis na 8 tartaletek

1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego
400 g orzechów włoskich

ciasto:
220 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podziel i wyłóż nim foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz około 15 minut, aż będą złociste. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj masę: orzechy upraż na suchej patelni i niezbyt dokładnie posiekaj. Puszkę mleka wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, i gotuj przez 3 godziny, pamiętając, by podczas gotowania uzupełniać poziom wody. Po tym czasie puszkę przestudź i otwórz (w żadnym razie nie otwieraj jej od razu - to niebezpieczne!). Ciepły kajmak wymieszaj z orzechami. Masę przełóż na wcześniej upieczone kruche spody.

Więcej o: