Tarta z dynią i gorgonzolą

Ciekawe połączenie słodkiej dyni i ostrego włoskiego sera. Danie proste w przygotowaniu, sprawdzi się na obiad, przekąskę i przyjęcie. Smaczna na zimno i na ciepło.
Tarta z dynią i gorgonzolą Tarta z dynią i gorgonzolą Fot. MARCIN URBAN

Tarta z dynią i gorgonzolą

Składniki:

ciasto:
125 g mąki pszennej
75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
zimna woda
sól

farsz:
250 g nieobranej dyni
1 łyżka oliwy
250 ml śmietany min. 30-proc.
175 g gorgonzoli
3 jajka
kilka listków szałwii
sól
pieprz

Zdjęcie Aquanova Carpe Diem szara 65x65 cm CARTEA98 Zdjęcie BergHOFF Straight Nóż do sera 1105338 Zdjęcie Kuchenprofi 0750418228
Aquanova Carpe Diem szara 6... BergHOFF Straight Nóż do se... Kuchenprofi 0750418228
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krok 1 Krok 1 Fot. MARCIN URBAN

Krok 1

Kawałek dyni (ze skórką i pestkami) posmaruj oliwą i posmarowaną stroną przełóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 30 minut, aż miąższ dyni będzie bardzo miękki. Wyjmij z pieca i ostudź.

Zdjęcie FISKARS Avanti pędzelek 838042 Zdjęcie Pyrex Naczynie żaroodporne prostokątne z uchwytami DELICAT 297 Zdjęcie Tom Gast 4011
FISKARS Avanti pędzelek 838... Pyrex Naczynie żaroodporne ... Tom Gast 4011
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krok 2 Krok 2 Fot. MARCIN URBAN

Krok 2

Z upieczonej dyni usuń pestki, wydrąż miąższ do miseczki, a skórkę wyrzuć.

Zdjęcie Amefa Łyżka stołowa BAGUETTE Zdjęcie House of Rym Drewniana deska do krojenia (kropla) Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma
Amefa Łyżka stołowa BAGUETT... House of Rym Drewniana desk... Koziol Miseczka Aroma
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krok 3 Krok 3 Fot. MARCIN URBAN

Krok 3

Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i kawałki schłodzonego masła. Ręcznie lub za pomocą miksera rozetrzyj masło z mąką, aż struktura będzie przypominała zacierki lub okruchy chleba. Stopniowo dodawaj po łyżce zimnej wody i szybko zagnieć ciasto - powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest za twarde - dodaj więcej wody. Jeśli za miękkie - podsyp mąką.

Zdjęcie Vinzer 89254 Zdjęcie ZAK Designs Miska 58939 Zdjęcie Electrolux Assistent EKM4500
Vinzer 89254 ZAK Designs Miska 58939 Electrolux Assistent EKM4500
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Krok 4 Krok 4 Fot. MARCIN URBAN

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy do tart o średnicy około 22 cm.

Zdjęcie Küchenprofi Naczynie ceramiczne do tarty LIGHT BLUE Zdjęcie Wojdrew Miska drewniana 10 00334/10 Zdjęcie Wojdrew Wałek do ciasta 210x55 00160
Küchenprofi Naczynie cerami... Wojdrew Miska drewniana 10 ... Wojdrew Wałek do ciasta 210...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krok 5 Krok 5 Fot. MARCIN URBAN

Krok 5

Dokładnie wypełnij spód i boki formy, dociśnij krawędzie i usuń nadmiar ciasta wystający za boki. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krok 6 Krok 6 Fot. MARCIN URBAN

Krok 6

Na schłodzonym cieście ułóż pergamin lub folię aluminiową i wysyp na wierzch obciążenie (możesz użyć grochu, fasoli lub specjalnych ciężarków do pieczenia ciasta). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 10 minut. Następnie wyjmij z pieca, ostrożnie usuń pergamin z obciążeniem, ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z pieca, ale go nie wyłączaj.

Krok 7 Krok 7 Fot. MARCIN URBAN

Krok 7

Miąższ dyni rozgnieć widelcem i wymieszaj z połową śmietany, dopraw solą i pieprzem. Masę wyłóż na podpieczony spód tarty.

Krok 8 Krok 8 Fot. MARCIN URBAN

Krok 8

Gorgonzolę podziel na kawałki i rozłóż na masie dyni. Pozostałą śmietanę ubij z jajkami i delikatnie wylej na ser.

Krok 9 Krok 9 Fot. MARCIN URBAN

Krok 9

Tartę udekoruj listkami szałwii i wstaw do piekarnika.  Piecz 30-40 minut, aż masa stężeje, a wierzch się zarumieni. Podawaj na ciepło.

Więcej o:
Copyright © Agora SA