Nie tylko frytki

09.08.2017 12:05
Ziemniak, kartofel, pyra, grula - w różnych częściach Polski są inaczej nazywane, w każdej tak samo popularne. Najczęściej wrzucamy je do zupy, lub po prostu gotujemy w osolonej wodzie. Ale 'co kraj to obyczaj', dlatego w Europie można spotkać różnorodne przepisy z ziemniakiem w roli głównej.
1

Krokiety z ziemniaków

Panierka:

675 g masy z ziemniaków duchesse
20 g mąki
1 ubite jajo
75 g jasnej bułki tartej
olej do głębokiego smażenia

Ziemniaki Duchesse:
675 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
1-2 żółtka
50 g masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz



Przygotowanie:

Przygotuj ziemniaki duchesse: ziemniaki ugotuj tak, aby bulwy się rozpadały w wodzie. Odlej wodę i osusz, a następnie przepuść przez sito. Dodaj masło lub margarynę, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki ponownie przełóż do garnka, dodaj żółtka i mieszaj do momentu uzyskania gładkiej masy. Po wymieszaniu z żółtkiem masa nie powinna przywierać do garnka.
Masę z ziemniaków wyłóż na powierzchnię oprószoną mąką. Uformuj nieduże kule (około 25 g każda). Każdą kulę obtocz w mące, w jajku i w bułce tartej. Uformuj w kształt krokietów i usmaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C (najlepiej jest użyć frytkownicy). Usmażone krokiety odsącz na papierze kuchennym.

Zdjęcie Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW CYNOWA Zdjęcie Tadar Paula Ugniatacz do ziemniaków Zdjęcie Uutensil SPUDNIK Tłuczek do Ziemniaków - Fioletowy
Altom PRASKA DO ZIEMNIAKÓW ... Tadar Paula Ugniatacz do zi... Uutensil SPUDNIK Tłuczek do...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2

Ziemniaki ze szpinakiem

Składniki:

1 rozdrobniony ząbek czosnku
100 g drobno posiekanego szpinaku
675 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
1-2 żółtka
75 g posiekanego pomidora
50 g startego sera Cheddar
50 g masła
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na patelni roztop masło, dodaj czosnek i duś przez 2-3 minuty. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 6-8 minut. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i odparuj szpinak z nadmiaru wody. Po chwili dodaj utłuczone ziemniaki oraz żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, która nie będzie przywierać do patelni. Masę przełóż do szprycy lub folii do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij farsz w kształcie gniazd na natłuszczoną blachę do pieczenia. Każdą porcję wypełnij pomidorem i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do momentu, aż ser się rozpuści.

3

Ziemniaki berrichonne

Składniki:

450 g obranych ziemniaków
25 g masła
50 g drobno pokrojonej cebuli
125 g pokrojonych w kratkę plastrów boczku
150 ml jasnego wywaru warzywnego lub drobiowego
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i duś pod przykryciem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj boczek i smaż, tym razem bez przykrycia, przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj całe ziemniaki (najlepiej, by miały kształt baryłek) i wywar, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C. Piecz przez bez przykrycia przez 35 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.

4

Tłuczone ziemniaki

Składniki:

1 kg umytych i obranych ziemniaków
120 ml mleka
50 g masła
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj. Odlej wodę i osusz, a następnie przepuść przez sito lub ugnieć tłuczkiem.
Mleko i masło podgrzej do momentu, aż masło się rozpuści. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj ziemniaki do uzyskania kremowej masy. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzej przed podaniem.

5 Ziemniaki Roesti Ziemniaki Roesti Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Ziemniaki Roesti

Składniki:

575 g ziemniaków
150 g klarowanego masła
sól
pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i wyszoruj szczoteczką. Obgotuj je w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia i obierz. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni, rozkładaj ziemniaki tak, by przykrywały całą patelnię, i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj w całości lub pokrojone na ćwiartki.

6

Ziemniaki po prowansalsku

Składniki:

200 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
8 całych ząbków czosnku w łupinach
8-10 pomidorków cherry
oliwa do smażenia
masło do smażenia
świeże zioła, np. tymianek
sól
pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki zblanszuj - zanurz we wrzątku na 1 minutę, potem zanurz w zimnej wodzie i odsącz. Następnie podsmażaj na oliwie z masłem do momentu, aż będą miękkie. Dodaj całe ząbki czosnku, pomidorki cherry, a potem przypraw ziołami, solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

7 Lasagne z ziemniaków Lasagne z ziemniaków Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Lasagne z ziemniaków

Składniki:

200 g pokrojonych w talarki, obgotowanych na półmiękko ziemniaków
200 g obranej i pokrojonej w talarki cukinii
100 g pokrojonych w talarki pomidorów

sos beszamelowy:
100 g masła
100 g mąki
1 litr mleka
liść laurowy
sól
pieprz

150 g startego twardego sera, np. parmezanu

Przygotowanie:

Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść masło, dodaj mąkę, gorące mleko i liść laurowy, a następnie całość wymieszaj dokładnie i zagotuj. Masa powinna zgęstnieć, dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułóż naprzemiennie ziemniaki, cukinię i pomidory. Całość zalej beszamelem. Wierzch posyp startym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni.

8

Carpaccio z ziemniaków

Składniki:

4 pokrojone w cienkie plastry ziemniaki
600 ml wywaru z warzyw

sos:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka pokrojonej naci pietruszki
1 łyżeczka pokrojonego koperku
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
kilka orzeszków pinii (sosnowych)
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
ser kozi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyte i pokrojone ziemniaki włóż do gotującego się wywaru i gotuj przez 5 minut, następnie odsącz i przełóż na talerz.
Przygotuj sos: orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Składniki na sos wymieszaj i dodaj uprażone orzeszki.
Ziemniaki podawaj polane sosem, z dodatkiem plastrów koziego sera (opcjonalnie), z francuską bagietką lub wiejskim chlebem.

9

Ziemniaki po szwajcarsku

Składniki:

400 ml mleka
400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
400 g makaronu penne
120 g startego sera żółtego
1 pokrojona w plastry cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:


Mleko wlej do garnka, dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i zagotuj. Następnie dodaj ziemniaki oraz makaron i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Na koniec dodaj starty żółty ser, wymieszaj i przelewaj do małych miseczek. Udekoruj podsmażoną na złoty kolor cebulką.

10

Ziemniaki parisienne

Składniki:

1 kg umytych i obranych ziemniaków
20 g masła
60 ml oliwy
natka pietruszki do dekoracji
sól
20 g sosu mięsnego (możesz użyć gotowego sosu, lub wykonać samodzielnie)

sos mięsny:
500 g kości cielęcych
50 g warzyw korzeniowych (włoszczyzna)
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 kieliszki czerwonego wina
woda
1 liść laurowy
3 goździki
4-5 ziaren pieprzu
oliwa do smażenia
szczypta soli

Przygotowanie:


Przygotuj sos: Kości cielęce podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj całe umyte warzywa i pastę pomidorową. Podsmaż, po czym wlej czerwone wino i tyle wody by przykryła składniki. Dodaj liść laurowy, goździki i ziarna pieprzu. Całość gotuj przez około 3-4 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie całość przelej przez sito.
Wytnij kulki z ziemniaków za pomocą specjalnego nożyka do wycinania okrągłych kształtów. Kulki podsmaż delikatnie na niewielkiej ilości oliwy, a następnie wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Przypraw solą do smaku.
Kulki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz, aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika polej sosem mięsnym i wymieszaj z masłem. Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.

11 Ziemniaki zapiekane w śmietanie Ziemniaki zapiekane w śmietanie Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Ziemniaki gratynowane

Składniki:

1/2 l mleka
1/2 l śmietany
1-2 posiekane ząbki czosnku
3-4 pokrojone w plastry surowe ziemniaki
100 g startego żółtego sera do posypania
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:


Mleko zagotuj ze śmietaną, dodaj pokrojone ziemniaki, czosnek i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zdejmij z ognia. Całość przelej do formy do pieczenia, posyp żółtym serem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, z ser będzie miał wyraźnie złoty kolor.

Komentarze (1)
Nie tylko frytki
Zaloguj się
  • Krzysztof Kowalski

    0

    Ja uwielbiam ziemniaki z dobrym sosem i do tego jakieś mięso. Uwielbia wszelkiego rodzaju sosy. Podstawą dobrego sosu są świeże warzywa i dobre proporcje przypraw, ale też dobrze przygotowany bulion. Od niedawna z chęcią korzystam z bulionów Krakusa. Do tej pory kupny bulion kojarzył mi się z masą chemicznych dodatków, ale w przypadku Krakusa jest zupełnie inaczej.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX