Palce Lizać > Palce Lizać

Naleśniki i placki

Joseph 'Józek' Seeletso
28.11.2014 15:17
A A A Drukuj
Niektórzy twierdzą, że zrobienie naleśników to żadna trudność. Nie wszystkim wychodzą jednak cienkie, gładkie i okrągłe placki. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Ważny jest nie tylko dobór składników, ale też kolejność ich łączenia. Aby ciasto było bardziej elastyczne, można odstawić je na pół godziny, by składniki dokładnie się połączyły. Jeśli po tym czasie lekko zgęstnieje, wystarczy dolać mleka lub wody, aby przywrócić właściwą konsystencję

Fot. Robert Sobociński

Naleśniki z figami i serem pleśniowym

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 świeże figi
50g sera typu roquefort

Przygotuj ciasto:
w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy wystygną, wytnij z nich średniej wielkości kółka.
Figi pokrój w plastry. Na talerzu układaj kółka z naleśników na zmianę z plasterkami fig. Całość posyp pokruszonym serem.

Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX