Naleśniki i placki

19.11.2015 08:17
Niektórzy twierdzą, że zrobienie naleśników to żadna trudność. Nie wszystkim wychodzą jednak cienkie, gładkie i okrągłe placki. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Ważny jest nie tylko dobór składników, ale też kolejność ich łączenia. Aby ciasto było bardziej elastyczne, można odstawić je na pół godziny, by składniki dokładnie się połączyły. Jeśli po tym czasie lekko zgęstnieje, wystarczy dolać mleka lub wody, aby przywrócić właściwą konsystencję
1 Naleśniki z figami i serem pleśniowym Naleśniki z figami i serem pleśniowym Fot. Robert Sobociński

Naleśniki z figami i serem pleśniowym

Naleśniki z figami i serem pleśniowym

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 świeże figi
50g sera typu roquefort

Przygotuj ciasto:
w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy wystygną, wytnij z nich średniej wielkości kółka.
Figi pokrój w plastry. Na talerzu układaj kółka z naleśników na zmianę z plasterkami fig. Całość posyp pokruszonym serem.

2 Naleśniki Naleśniki

Naleśniki z brazylijskimi orzechami i bitą śmietaną

Naleśniki z brazylijskimi orzechami i z bitą śmietaną

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz

Farsz:
150 g cukru
100 g orzechów brazylijskich
500 ml śmietanki 36 proc.
2 kiwi
20 g cukru pudru

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, cukier, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.

Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor. Gdy przestygną, wytnij z nich równe koła.

Przygotuj farsz: na patelni skarmelizuj cukier, dodaj posiekane orzechy, dokładnie wymieszaj, przelej na pergamin i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa będzie już zimna, pokrusz ją na drobne kawałki. Schłodzoną śmietanę ubij, pod koniec dodaj cukier puder. Kiwi obierz i pokrój w plasterki.

Na talerzu ułóż warstwy: plasterki kiwi, następnie bita śmietana, naleśnik, posyp pokruszoną masą z orzechów. Czynność powtórz, zaczynając od bitej śmietany.

3 Naleśniki Naleśniki

Naleśniki z wołowiną i musem z marchewki

Naleśniki z wołowiną i musem z marchewki

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
oliwa do smażenia
sól
pieprz

Farsz:
100 g polędwicy wołowej
500 g marchewki
500 ml mleka
oliwa do smażenia
sól
pieprz

szczypiorek do dekoracji


Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Przygotuj farsz: oczyszczoną wołowinę dopraw solą, pieprzem i w całości usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie, po jakieś 4 minuty na każdą ze stron. Mięso powinno być soczyste i różowe w środku.


Przygotuj mus:
marchew umyj, obierz, ugotuj w mleku do miękkości, odcedź, a następnie zmiksuj i przetrzyj przez drobne sito.
Upieczoną wołowinę pokrój w grube plastry i zawiń w naleśniki. Roladki zwiąż blanszowanym szczypiorkiem zanurzonym we wrzątku na 5-10 sekund i odcedzonym, a na wierzch ułóż niewielką ilość musu.

4 naleśniki naleśniki

Naleśniki z jabłkami i kaszanką

Naleśniki z jabłkami i kaszanką

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
oliwa do smażenia
sól
pieprz

Farsz:
1 jabłko
1/4 szklanki cukru
50 g masła
1 pętko kaszanki
olej
szczypiorek do dekoracji

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotuj farsz: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małe cząstki. Następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię z masłem, a gdy się lekko zarumieni, dodaj cukier i smaż, aż cukier się skarmelizuje. Kaszankę pokrój w plastry i podsmaż na oleju na osobnej patelni.
Na rozłożony naleśnik ułóż jabłka, potem podsmażoną kaszankę, a całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

5 naleśniki naleśniki

Naleśniki z paprykowym pesto i kapustą pak-choy

Naleśniki z paprykowym pesto i kapustą pak-choy

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
oliwa do smażenia
20 g cukru
sól
pieprz

Pesto:
2 czerwone papryki
1 ząbek czosnku
10 g prażonych orzechów pinii (sosnowych)
10 g tartego parmezanu
20 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 szt chińskiej kapustki pak-choy

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotuj pesto: paprykę opiecz nad palnikiem kuchenki i obierz ze skórki. Jeżeli nie masz kuchenki gazowej, użyj piekarnika - wyłóż paprykę na blaszkę, skrop niedużą ilością oliwy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na jakieś 10 minut, aż skórka sama będzie odchodziła od miąższu. Nie nacinaj papryki przed pieczeniem.
Upieczoną paprykę razem z orzechami i oliwą zmiksuj w blenderze. Do powstałej masy dodaj tarty parmezan, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i ostudź.
Kapustę zblanszuj. Na naleśnik ułóż pesto, a na wierzch połóż zblanszowany liść pak-choy.

6 naleśniki naleśniki

Naleśniki z łososiem i z cytrusami

Naleśniki z łososiem i z cytrusami

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
20 g startej skórki z pomarańczy
mąka
sól
pieprz

Farsz:
100 g łososia wędzonego
2 pomarańcze
2 grejpfruty
50 g koziego sera twarogowego (jeśli kupisz twardy, zmiksuj go w malakserze)
50 ml śmietanki 36 proc.
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotuj pastę: ser wymieszaj ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na kremową konsystencję.
Cytrusy obierz ze skórki, usuń białą błonkę i podziel na cząstki. Na naleśniku rozłóż pastę serową, na niej ułóż na zmianę cząstki pomarańczy i grejpfruta, a na wierzch - plasterki łososia zwinięte w różyczki. Podawaj na zimno.

7 naleśniki naleśniki

Placki z czekoladą

Placki z czekoladą

1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1 szklanka maślanki
1 jajko
2 łyżeczki rozpuszczonego masła
50 g pokruszonej gorzkiej czekolady
sól
cukier puder

Do miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko i połącz z rozpuszczonym wystudzonym masłem oraz z maślanką. Dodaj do mąki i miksuj, dodając czekoladę.
Smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju na złoty kolor z obu stron. Pankejki powinny delikatnie urosnąć podczas smażenia. Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.

8 naleśniki naleśniki

Naleśniki z kozim serem i pieczonymi burakami

Naleśniki z kozim serem i pieczonymi burakami

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
sól
pieprz

Farsz:
200 g koziego sera twarogowego (jeśli kupisz twardy, zmiksuj go w malakserze)
100 ml śmietanki 36 proc.
1 średniej wielkości burak
1 gałązka rozmarynu
oliwa
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotuj farsz: buraka obierz, pokrój w drobna kostkę, wyłóż na blachę, dodaj igiełki rozmarynu, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10 minut.
Ser wymieszaj ze śmietanką, a następnie z upieczonymi burakami.
Na naleśniki nałóż farsz i zawiń w roladę.

9 naleśniki naleśniki

Naleśniki z sosem pomidorowym i oliwkami

Naleśniki z sosem pomidorowym i oliwkami

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz
olej do smażenia

Sos:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skóry
suszone oregano
sól
pieprz
kilka listków rukoli
50 g czarnych oliwek
5 jajek przepiórczych
masło klarowane (lub według uznania, zwykłe masło, oliwa, olej)

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotuj sos: pomidory przełóż do rondelka i gotuj, aż się rozpadną. Dodaj szczyptę oregano, dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż sos będzie gęsty.
Z jajek przepiórczych przygotuj jajka sadzone na maśle klarowanym - ważne, żeby z wierzchu były jeszcze surowe.
Na naleśniki wyłóż sos, na nich sadzone jajka i posyp posiekanymi oliwkami. Udekoruj listkami rukoli.

10 naleśniki naleśniki

Naleśniki z musem z pasiflory i arbuzem

Naleśniki z musem z pasiflory i arbuzem

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
20 g cukru
mąka
sól
pieprz

Mus:
4 owoce marakui (pasiflory)
1 gruby plaster arbuza
2 łyżki koncentratu z marakui
sól
biały pieprz
2 łyżki śmietanki 36 proc. do dekoracji

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotuj mus: owoce przekrój na pół, wydrąż zawartość i przełóż do rondelka. Do miąższu dodaj koncentrat owocowy i gotuj, aż mus zgęstnieje. Dopraw solą i białym pieprzem.
Z arbuza wydrąż kuleczki lub pokrój go w drobną kostkę.
Złożony naleśnik polej musem owocowym, a dookoła ułóż arbuza. Udekoruj bitą śmietaną.

Rada: koncentrat z marakui jest dostępni w sklepach specjalizujących się w produktach kuchni całego świata

11 naleśniki naleśniki

Naleśniki z krewetkami i z musem z awokado

Naleśniki z krewetkami i z musem z awokado

Ciasto:
50 ml oleju roślinnego
50 ml wody gazowanej
250 ml mleka
1 jajko
mąka
sól
pieprz  
curry

Farsz:
1 dojrzałe awokado
100 g oczyszczonych krewetek obranych z ogonkiem 16/20
1/2 czerwonej papryki
1 limonka
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka masła
1 posiekany ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotuj ciasto: w misce roztrzep jajko, dolej mleko, wodę i olej. Całość dobrze zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i curry, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, aż uzyskasz kremową konsystencję ciasta naleśnikowego.
Naleśniki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Przygotuj farsz:
awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w drobne cząstki, przełóż do blendera, dodaj cukier i sok z limonki. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Krewetki usmaż na osolonym maśle z dodatkiem czosnku.
Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w bardzo cienkie paski i przesmaż na oleju.
Z naleśników wytnij kółka i układaj na zmianę warstwy z ciasta, musu awokado i krewetek. Udekoruj paskami papryki

12 naleśniki naleśniki

Placki z boczkiem i z syropem klonowym

Placki z boczkiem i z syropem klonowym

Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1 szklanka maślanki
1 jajko
2 łyżeczki rozpuszczonego masła
szczypta soli

Farsz:
50 g boczku wędzonego w plastrach
50 g boczniaka
sól
pieprz
oliwa
gałązka rozmarynu
syrop klonowy

Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, cukier, sodę i sól. W drugiej misce roztrzep jajko i połącz z rozpuszczonym wystudzonym masłem oraz z maślanką.
Pankejki smaż na gorącej patelni z małą ilością oleju na złoty kolor z obu stron. Powinny delikatnie urosnąć podczas smażenia.
Boczek rozłóż na blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 7 minut. Na drugiej blaszce rozłóż pokrojonego w paski boczniaka, skrop oliwą, dodaj igiełki rozmarynu, dopraw solą, pieprzem i również wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 7 minut
Na pankejku ułóż pieczone grzyby oraz boczek, złóż go na pół i polej syropem klonowym.

Komentarze (3)
Naleśniki i placki
Zaloguj się
  • makuku

    Oceniono 11 razy 11

    No to lecę po passiflorę! Do tego rybki, pipki i wędzone pomelo z turecką musztardą. Polane koncentratem z marakui, rzecz jasna.

  • nibypszczola

    Oceniono 1 raz 1

    Kaszanka i naleśniki. Dobrana para. Do tego cytrusy i sok pomidorowy. Po spożyciu gwarantowane wydalanie na dwa końce.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX