Jesienna sałatka

Włosi mają oliwę, my mamy olej rzepakowy. Ma lekko orzechowy smak i aromat, a na dodatek jest bardzo zdrowy. Można go użyć i do smażenia lub pieczenia, i do dressingów, aby podkreślić smak wspaniałych jesiennych sałat
Sałatka z tuńczykiem i awokado Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałata z awokado i tuńczykiem

Sałata z awokado i tuńczykiem

Składniki:

2 dojrzałe awokado
4 dojrzałe pomidory
2 puszki tuńczyka w zalewie
1 pęczek natki pietruszki
1 cytryna
olej rzepakowy
sól
pieprz


Przygotowanie:

Tuńczyka odsącz z zalewy. Awokado obierz, pokrój na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Umyte pomidory pokrój w ósemki, natkę posiekaj.
Do 4 miseczek rozłóż po 8 kawałków pomidora, ćwiartki awokado i kawałki tuńczyka. Posyp posiekaną natką, dopraw solą i pieprzem do smaku i skrop olejem. Podawaj od razu.

Zdjęcie Duo SERWIS OBIADOWY 12 OS/40 EL FINO Zdjęcie Lubiana Komplet talerzy płytkich 21cm Alice dek. 1192 Zdjęcie Veroni Porcelana i Ceramika Komplet talerzy 18cz
Duo SERWIS OBIADOWY 12 OS/4... Lubiana Komplet talerzy pły... Veroni Porcelana i Ceramika...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
sałatka z dynią sałatka z dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Składniki:
1 mała dynia Hokkaido
4 pomidory
1 opakowanie rukoli
1 mała sałata rzymska
100 g migdałów w słupkach
100 g sera ricotta lub innego serka twarożkowego
olej rzepakowy
sól
pieprz

sos:
2 łyżki miodu
4 łyżki czerwonego octu winnego
8 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, usuń pestki, następnie pokrój w ósemki i ułóż na wyłożonej papierem blaszcze do pieczenia. Skrop olejem, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 25-30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię odstaw, aby trochę przestygła.
Składniki sosu wymieszaj. Migdałowe słupki upraż na suchej patelni.
Na umytych i osuszonych liściach sałaty i rukoli układaj plastry upieczonej dyni (nie trzeba jej obierać ze skórki, jeśli jest to Hokkaido), posyp migdałami i dodaj pokruszone kawałki sera ricotta. Polej sosem i od razu podawaj.

Zdjęcie THK Komplet filiżanek Geometry Red czerwony 12elem OPT4386 Zdjęcie Yamasen Fine Porcelain Komplet filiżanek 2szt. srebrno białe Zdjęcie Yamasen Fine Porcelain Komplet filiżanek 2szt. złoto białe
THK Komplet filiżanek Geome... Yamasen Fine Porcelain Komp... Yamasen Fine Porcelain Komp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
sałatka z brukselką sałatka z brukselką

Sałata z brukselką i orzechami pekan

Sałata z brukselką i orzechami pekan

Składniki:
1/2 kg brukselki
50 g masła
100 g orzechów pekan lub włoskich
1 łyżeczka soli
1 opakowanie miksu sałat lub 1 główka ulubionej sałaty

sos:
3 łyżki białego octu winnego
1 łyżka musztardy Dijon
1 szalotka lub cebulka dymka
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oleju rzepakowego
pieprz do smaku

Przygotowanie:
W żaroodpornym naczyniu do zapiekania rozpuść masło, dodaj umyte i przecięte na pół brukselki oraz orzechy pekan, posyp solą, wymieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz około 12-15 minut, aż brukselki będą złociste.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj z drobniutko posiekaną szalotką.
Na 4 talerzach rozłóż liście sałaty, a na każdej ułóż porcje pieczonej brukselki i orzechów. Polej sosem i od razu podawaj.

Zdjęcie Gerlach komplet noży 5 szt 991A Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250
Gerlach komplet noży 5 szt ... Gerpol Komplet noży ELEGANCE KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
sałatka z gruszką sałatka z gruszką

Sałata z gruszką, żurawinami i orzechami laskowymi

Sałata z gruszką, żurawinami i orzechami laskowymi

Składniki:
1 szalotka
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki suszonej żurawiny
1 opakowanie miksu sałat lub 1 duża sałata frisee lub rzymska
2 gruszki
100 g orzechów laskowych

sos:
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pieprz

Przygotowanie:
Szalotkę pokrój w talarki, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut. Umyte gruszki przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Orzechy zrumień na suchej patelni, a następnie przestudzone zawiń w ściereczkę i pocieraj, żeby usunąć ciemnobrązową skórkę.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita emulsja. Dopraw pieprzem.
Na 4 talerzach rozłóż umyte i osuszone liście sałaty, plasterki gruszek, posyp żurawinami i orzechami, dodaj szalotkę. Polej sosem i od razu podawaj.

 

Przepisy i wykonanie: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia: Sławomir Smolarek

Zdjęcie AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL DREAM FLOWER Zdjęcie FUCHS sztućcy drewno 16 el 4929 Zdjęcie Mastergrill Zestaw akcesoriów MG111
AMBITION KPL SZTUĆCY 24EL D... FUCHS sztućcy drewno 16 el ... Mastergrill Zestaw akcesori...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.