Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Kawowe smakołyki

Tort z kremem mascarpone i likierem kawowym
ciasto:
220 g miękkiego masła
2 szklanki (440 g) cukru
4 jajka
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (60 g) ciemnego kakao
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka (250 ml) mleka 3,2 proc.
masło do natłuszczenia tortownic
krem:
2 łyżki (40 ml) bardzo mocnego espresso
750 g serka typu mascarpone
3/4 szklanki (120 g) cukru pudru
80 ml likieru kawowego (lub normalnego espresso, jeśli nie chcesz używać alkoholu)
polewa:
400 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.
Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej misce ubij na puszysty krem masło z cukrem (powinnaś ubijać około 10 minut, pamiętaj też, że masło powinno być miękkie). Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj pojedynczo jajka, a potem kolejno suche składniki i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na mniejszych obrotach miksera.
Dwie tortownice lekko natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wygładź powierzchnię. Wstaw do pieca rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy i czysty. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.
Przygotuj krem: serek wymieszaj (nie ubijaj) z cukrem pudrem i kawą.
Przygotuj tort: każdy krążek ciasta przekrój na pół, aby otrzymać 4 okrągłe placki. Połóż jeden placek na talerzu, skrop 2 łyżkami likieru (lub kawy) i posmaruj kremem mascarpone. Na tym ułóż następny placek, ponownie skrop likierem i posmaruj kremem. Zakończ, kiedy cztery placki będą przełożone trzema warstwami kremu.
Przygotuj polewę: na małym ogniu w rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę ze śmietanką, aż powstanie gładki krem. Wystudź i posmaruj nim wierzch i brzegi ciasta.
![]() |
![]() |
![]() |
Tala Sitko mechaniczne do m... | Tescoma Delicia 623300 | Zelmer Mix Robi 381.61 Lime |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Kremowy tort kawowo-czekoladowy
ciasto:
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
85 g masła 82 proc. tłuszczu
280 g cukru
3 jajka
1/2 szklanki (125 ml) mleka 3,2 proc.
1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc.
85 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao
3 łyżki (60 ml) esencjonalnego espresso
krem:
300 g cukru pudru
175 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao
150 ml esencjonalnego espresso
50 g masła 82 proc. tłuszczu
masło i mąka do natłuszczenia i wysypania dwóch tortownic
Przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij miskę znad garnka z wrzącą wodą, dodaj kawę, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Gdy krem się chłodzi, przygotuj ciasto: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Do miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia, a w osobnym garnuszku wymieszaj mleko z kawą. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj na puszystą masę masło z 3/4 ilości cukru, następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Potem kolejno dodaj suche składniki, kawowe mleko i śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą na sztywno z pozostałym cukrem pianę z białek.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuść masłem i wysyp mąką. Ciasto równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie, a patyczek w niego wbity po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj tort: na wierzchu jednego placka rozsmaruj grubą warstwę kremu, przykryj drugim i udekoruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.
Rada: placki możesz przekroić na 2 części i każdą przełożyć warstwą kremu - wówczas tort będzie 4-warstwowy (jak w przypadku przepisu na tort z serkiem mascarpone).
![]() |
![]() |
![]() |
Silit Tortownica 28cm 637044 | HOMEMAID miska metalowa OKR... | Maestro GARNEK MR-4326 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tort kawowo-karmelowy
ciasto:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g miękkiego masła 82 proc.
175 g brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki (60 ml) esencjonalnego espresso
4 łyżki (80 ml) mleka 3,2 proc.
100 g mlecznej czekolady z nadzieniem karmelowym
szczypta soli
polewa:
100 g mlecznej czekolady z nadzieniem karmelowym
100 g cukru pudru
50 g masła 82 proc.
2 łyżki (40 ml) mleka 3,2 proc.
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
masło do natłuszczenia formy
ulubione czekoladowe drażetki lub ziarenka kawy w czekoladzie do dekoracji
Przygotuj ciasto: czekoladę pokrój w cząstki. W misce ubij razem jajka z cukrem, masło, miód, kawę i mleko, następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gdy masa będzie jednolita, dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie łyżką.
Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wygładź wierzch i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz około godziny. Wyjmij z pieca, przestudź przez 5 minut, wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i usuń papier. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mleko (jeśli dodajesz też kawę, wymieszaj ją wcześniej z mlekiem). Mieszaj całość, aż składniki się połączą. Zdejmij miskę z garnka z wrzącą wodą i dodaj do masy cukier puder. Wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Udekoruj ostudzone ciasto polewą i drażetkami czekoladowymi.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Łyżka drewniana UT101 | Hendi 780435 | Philips HR 1565/40 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Tort bezowo-czekoladowy
beza:
1/2 szklanki białek
1 szklanka cukru (nie pudru)
1/2 szklanki mielonych migdałów
krem:
400 g mlecznej czekolady
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.
1 łyżka (20 ml) esencjonalnego espresso
1 i 1/2 szklanki (375 ml) schłodzonej śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
Przygotuj bezy: białka wlej do dużej metalowej miski, wsyp cukier. Miskę z białkami ustaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Ważne - musisz cały czas mieszać, aby białka się nie ścięły. Następnie zdejmij miskę z garnka i ubij białka z cukrem na puszystą lśniącą masę - nie za sztywną, aby można ją było łatwo kształtować łyżką. Do ubitej masy dodaj mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
Na trzech arkuszach papieru do pieczenia narysuj koła o średnicy 20 cm, wyłóż nim trzy blaszki do pieczenia i łyżką nałóż masę na papier, kształtując trzy cienkie okrągłe placki.
Blaszki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i po 5 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 120 st. C. Piecz około 30 minut, a po upływie tego czasu wyłącz piekarnik. Nie otwieraj go i nie wyjmuj bez, aż całkowicie ostygną.
Przygotuj polewę: na małym ogniu w rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę ze śmietanką i kawą, aż powstanie gładki krem, zdejmij z ognia i przestudź.
Schłodzoną śmietankę ubij. Na wystudzonych bezach nakładaj kolejno warstwę kremu czekoladowego, na to bitą śmietanę, następnie kolejny blat bezowy, krem czekoladowy i bitą śmietanę. Zakończ bitą śmietaną, którą możesz ozdobić wzorkiem z reszty kremu czekoladowego.
![]() |
![]() |
![]() |
HENDI 530108 | Miele Blacha do pieczenia H... | Bosch MFQ 4080 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |