Kawowe smakołyki

W szare, zimne i deszczowe dni ciężko jest przetrwać bez filiżanki mocnej kawy. Kawę możemy też dodać do ciasta. Świetnie smakuje w połączeniu z czekoladą i karmelem.
Tort z kremem mascarpone i likierem kawowym Tort z kremem mascarpone i likierem kawowym Fot. Sławomir Smolarek

Tort z kremem mascarpone i likierem kawowym

ciasto:
220 g miękkiego masła
2 szklanki (440 g) cukru
4 jajka
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
1/2 szklanki (60 g) ciemnego kakao
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka (250 ml) mleka 3,2 proc.

masło do natłuszczenia tortownic

krem:
2 łyżki (40 ml) bardzo mocnego espresso
750 g serka typu mascarpone
3/4 szklanki (120 g) cukru pudru

80 ml likieru kawowego (lub normalnego espresso, jeśli nie chcesz używać alkoholu)

polewa:
400 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.

Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej misce ubij na puszysty krem masło z cukrem (powinnaś ubijać około 10 minut, pamiętaj też, że masło powinno być miękkie). Następnie nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj pojedynczo jajka, a potem kolejno suche składniki i mleko. Całość dokładnie wymieszaj na mniejszych obrotach miksera.
Dwie tortownice lekko natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wygładź powierzchnię. Wstaw do pieca rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy i czysty. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.
Przygotuj krem: serek wymieszaj (nie ubijaj) z cukrem pudrem i kawą.
Przygotuj tort: każdy krążek ciasta przekrój na pół, aby otrzymać 4 okrągłe placki. Połóż jeden placek na talerzu, skrop 2 łyżkami likieru (lub kawy) i posmaruj kremem mascarpone. Na tym ułóż następny placek, ponownie skrop likierem i posmaruj kremem. Zakończ, kiedy cztery placki będą przełożone trzema warstwami kremu.
Przygotuj polewę: na małym ogniu w rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę ze śmietanką, aż powstanie gładki krem. Wystudź i posmaruj nim wierzch i brzegi ciasta.

Zdjęcie Tala Sitko mechaniczne do mąki 1609 Zdjęcie Tescoma Delicia 623300 Zdjęcie Zelmer Mix Robi 381.61 Lime
Tala Sitko mechaniczne do m... Tescoma Delicia 623300 Zelmer Mix Robi 381.61 Lime
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kremowy tort kawowo-czekoladowy Kremowy tort kawowo-czekoladowy Fot. Sławomir Smolarek

Kremowy tort kawowo-czekoladowy

ciasto:
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
85 g masła 82 proc. tłuszczu
280 g cukru
3 jajka
1/2 szklanki (125 ml) mleka 3,2 proc.
1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc.
85 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao
3 łyżki (60 ml) esencjonalnego espresso

krem:
300 g cukru pudru
175 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao
150 ml esencjonalnego espresso
50 g masła 82 proc. tłuszczu

masło i mąka do natłuszczenia i wysypania dwóch tortownic

Przygotuj krem: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij miskę znad garnka z wrzącą wodą, dodaj kawę, cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Gdy krem się chłodzi, przygotuj ciasto: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Do miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia, a w osobnym garnuszku wymieszaj mleko z kawą. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj na puszystą masę masło z 3/4 ilości cukru, następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku i dalej ucieraj. Potem kolejno dodaj suche składniki, kawowe mleko i śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą na sztywno z pozostałym cukrem pianę z białek.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm natłuść masłem i wysyp mąką. Ciasto równomiernie rozdziel do dwóch foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz  30-40 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie, a patyczek w niego wbity po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj tort: na wierzchu jednego placka rozsmaruj grubą warstwę kremu, przykryj drugim i udekoruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.

Rada: placki możesz przekroić na 2 części i każdą przełożyć warstwą kremu - wówczas tort będzie 4-warstwowy (jak w przypadku przepisu na tort z serkiem mascarpone).

Zdjęcie Silit Tortownica 28cm 637044 Zdjęcie HOMEMAID miska metalowa OKRĄGŁA 19 cm Zdjęcie Maestro GARNEK MR-4326
Silit Tortownica 28cm 637044 HOMEMAID miska metalowa OKR... Maestro GARNEK MR-4326
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tort kawowo-karmelowy Tort kawowo-karmelowy Fot. Sławomir Smolarek

Tort kawowo-karmelowy

ciasto:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g miękkiego masła 82 proc.
175 g brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki (60 ml) esencjonalnego espresso
4 łyżki (80 ml) mleka 3,2 proc.
100 g mlecznej czekolady z nadzieniem karmelowym
szczypta soli

polewa:
100 g mlecznej czekolady z nadzieniem karmelowym
100 g cukru pudru
50 g masła 82 proc.
2 łyżki (40 ml) mleka 3,2 proc.
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

masło do natłuszczenia formy
ulubione czekoladowe drażetki lub ziarenka kawy w czekoladzie do dekoracji

Przygotuj ciasto: czekoladę pokrój w cząstki. W misce ubij razem jajka z cukrem, masło, miód, kawę i mleko, następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Gdy masa będzie jednolita, dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie łyżką.
Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Wygładź wierzch i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz około godziny. Wyjmij z pieca, przestudź przez 5 minut, wyjmij z formy, odwróć do góry dnem i usuń papier. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj masło i mleko (jeśli dodajesz też kawę, wymieszaj ją wcześniej z mlekiem). Mieszaj całość, aż składniki się połączą. Zdejmij miskę z garnka z wrzącą wodą i dodaj do masy cukier puder. Wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Udekoruj ostudzone ciasto polewą i drażetkami czekoladowymi.

Zdjęcie Alessi Łyżka drewniana UT101 Zdjęcie Hendi 780435 Zdjęcie Philips HR 1565/40
Alessi Łyżka drewniana UT101 Hendi 780435 Philips HR 1565/40
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Tort bezowo-czekoladowy Tort bezowo-czekoladowy Fot. Sławomir Smolarek

Tort bezowo-czekoladowy

beza:
1/2 szklanki białek
1 szklanka cukru (nie pudru)
1/2 szklanki mielonych migdałów

krem:
400 g mlecznej czekolady
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30 proc.
1 łyżka (20 ml) esencjonalnego espresso

1 i 1/2 szklanki (375 ml) schłodzonej śmietanki 30 proc. lub 36 proc.

Przygotuj bezy: białka wlej do dużej metalowej miski, wsyp cukier. Miskę z białkami ustaw na garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a białka będą ciepłe. Ważne - musisz cały czas mieszać, aby białka się nie ścięły. Następnie zdejmij miskę z garnka i ubij białka z cukrem na puszystą lśniącą masę - nie za sztywną, aby można ją było łatwo kształtować łyżką. Do ubitej masy dodaj mielone migdały i delikatnie wymieszaj.
Na trzech arkuszach papieru do pieczenia narysuj koła o średnicy 20 cm, wyłóż nim trzy blaszki do pieczenia i łyżką nałóż masę  na papier, kształtując trzy cienkie okrągłe placki.
Blaszki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i po 5 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 120 st. C. Piecz około 30 minut, a po upływie tego czasu wyłącz piekarnik. Nie otwieraj go i nie wyjmuj bez, aż całkowicie ostygną.
Przygotuj polewę: na małym ogniu w rondlu o grubym dnie rozpuść czekoladę ze śmietanką i kawą, aż powstanie gładki krem, zdejmij z ognia i przestudź.
Schłodzoną śmietankę ubij. Na wystudzonych bezach nakładaj kolejno warstwę kremu czekoladowego, na to bitą śmietanę, następnie kolejny blat bezowy, krem czekoladowy i bitą śmietanę. Zakończ bitą śmietaną, którą możesz ozdobić wzorkiem z reszty kremu czekoladowego.

Zdjęcie HENDI 530108 Zdjęcie Miele Blacha do pieczenia HBB 71 Zdjęcie Bosch MFQ 4080
HENDI 530108 Miele Blacha do pieczenia H... Bosch MFQ 4080
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE NAJNOWSZE