Sezon na grzyby

Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze - polskie lasy słyną z bogactwa grzybów. Można je suszyć, marynować, albo od razu oczyścić i przygotować pyszne dania
Grzyby z brokułami zapiekane z serem Grzyby z brokułami zapiekane z serem Fot. Marcin Klaban

Grzyby z brokułami zapiekane z serem

Przepis dla 4 osób

800 g świeżych borowików
400 g różyczek brokułów (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
100 g białego sera twarogowego
2 łyżki śmietany 30-proc.
2 łyżki startego sera żółtego
4 łyżki kiełków słonecznika
2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Borowiki oczyść, umyj, pokrój w bardzo grube kawałki i przesmaż na maśle. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Brokuły przesmaż delikatnie na oleju, pilnując, by się nie zrumieniły.
Ser rozkrusz widelcem, wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
Usmażone grzyby wymieszaj z brokułami, mieszanką sera i śmietany oraz kiełkami i pestkami słonecznika. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera.
Podawaj jako ciepłą przekąskę lub dodatek do smażonych mięs i ryb.

Zdjęcie SENCOR SFD 135E Zdjęcie Concept SO-1060 Zdjęcie Manta DEH201
SENCOR SFD 135E Concept SO-1060 Manta DEH201
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krem z kalafiora z kurkami Krem z kalafiora z kurkami Fot. Marcin Klaban

Krem z kalafiora z kurkami

Przepis dla 4 osób

200 g świeżych kurek
1 łyżka masła
1 l bulionu drobiowego
1/2 (ok. 1/2 kg) średniego kalafiora
1 szklanka śmietany 30-proc.
2-3 ziemniaki
1/2 pęczka świeżego koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do garnka z bulionem dodaj umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Gotuj do momentu, aż ziemniaki i kalafior będą bardzo miękkie. Dodaj śmietanę zagotuj, zmiksuj i dopraw solą oraz pieprzem.
Kurki oczyść, umyj, osusz i przesmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę krem połącz z kurkami i tuż przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170 Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577
BLENDER HENDI Blender Siemens MQ 67170 Blender Clatronic SM 3577
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Duszony bób z kurkami, miętą i tymiankiem Duszony bób z kurkami, miętą i tymiankiem Fot. Marcin Klaban

Duszony bób z kurkami, miętą i tymiankiem

Przepis dla 4 osób

400 g świeżego bobu
300 g świeżych kurek
2 łyżki wiśniówki
150 g wędzonego boczku bez kości
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany 30-proc.
1 łyżka masła
1-2 gałązki świeżego tymianku
1/4 pęczka świeżej mięty
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Bób ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, po czym obierz z łupinek i przełóż do miski.
Kurki oczyść, większe przekrój i usmaż na maśle z dodatkiem gałązek tymianku. Pod koniec smażenia dolej wiśniówkę i odparuj, potem śmietanę i duś 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, a następnie delikatnie wymieszaj z bobem.
Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na złoto razem z cebulą pokrojoną w piórka lub w półplasterki oraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość dodaj do bobu, dorzuć pokrojoną miętę i delikatnie wymieszaj.
Podawaj w formie ciepłej przekąski z chlebem razowym albo jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs.

Zdjęcie Kinghoff Zestaw Garnków Kh-4475 Zdjęcie Silit Zestaw Garnków Passion Yellow 4el 0015175311 Zdjęcie WMF Zestaw Garnków Gourmet Plus 4el 8482
Kinghoff Zestaw Garnków Kh-... Silit Zestaw Garnków Passio... WMF Zestaw Garnków Gourmet ...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Makaron tagliatelle z grzybami leśnymi i ze świeżymi pomidorami Makaron tagliatelle z grzybami leśnymi i ze świeżymi pomidorami Fot. Marcin Klaban

Makaron tagliatelle z grzybami leśnymi i ze świeżymi pomidorami

Przepis dla 4 osób

300 g makaronu tagliatelle (wstążki)
600 g świeżych grzybów leśnych (borowiki, kurki, podgrzybki)
2-3 łyżki oliwy
2-3 łyżki wytrawnego białego wina
1 mała cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
200 g pomidorków truskawkowych lub cherry
2 łyżki startego parmezanu

Grzyby oczyść, umyj i pokrój na bardzo grube kawałki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na całej oliwie. Następnie dodaj grzyby i duś 3-4 minuty. W trakcie duszenia wlej wino i duś kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki oraz pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź.
Do grzybów z pomidorami dodaj ciepły makaron, przełóż na talerze, a na koniec posyp startym parmezanem.

Zdjęcie Łyżka do makaronu 440949 Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna Zdjęcie Mastrad F26508
Łyżka do makaronu 440949 Maszynka do makaronu - ręczna Mastrad F26508
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Grzyby duszone w śmietanie na sposób polski Grzyby duszone w śmietanie na sposób polski Fot. Marcin Klaban

Grzyby duszone w śmietanie na sposób polski

Przepis dla 4 osób

1,2 kg świeżych grzybów (borowiki lub kurki)
70 g masła
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18 proc.
70 ml wiśniówki
1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub majeranku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w bardzo grubą kostkę.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem.
Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodaj grzyby, zamieszaj i po chwili dolej wiśniówkę. Smaż 1-2 minuty, po czym wlej śmietanę i duś na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Pod koniec duszenia wrzuć listki świeżego tymianku lub majeranku oraz dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z pieczywem lub plackami ziemniaczanymi.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Chasseur Patelnia Grillowa Panini 3380-08 21cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto 594346 G 26cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Chasseur Patelnia Grillowa ... Tescoma Patelnia Presto 594...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka ze świeżych grzybów i z raków Sałatka ze świeżych grzybów i z raków Fot. Marcin Klaban

Sałatka ze świeżych grzybów i z raków

Przepis dla 4 osób

100 g mieszanki kolorowych sałat
1/2 małej pokrojonej marchewki
1/2 jabłka średniej wielkości
2 szalotki
6 łyżek oleju
200 g świeżych grzybów (borowiki lub kurki)
120 g sparzonych ogonków raków
1/2 łyżeczki listków świeżej mięty
1/2 łyżeczki listków świeżej bazylii
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Marchew obierz i pokrój w bardzo cienkie zapałki (słupki) lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne i także pokrój w bardzo cienkie zapałki.
Mieszankę sałat umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z marchewką, jabłkami oraz pokrojonymi listkami świeżej bazylii.
Szalotki obierz, pokrój w talarki, zeszklij na jednej łyżce oleju, po czym skrop połową octu winnego i duś na wolnym ogniu nie dłużej niż 1 minutę. Do gorących szalotek wrzuć raki, posyp je pokrojonymi listkami świeżej mięty, dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w bardzo grubą kostkę i przesmaż na jednej łyżce oleju. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sos winegret: w miseczce wymieszaj pozostały olej, ocet winny, sól i pieprz. Sosem polej mieszankę sałat, marchewki i jabłka tuż przed podaniem, ponieważ sałata szybko więdnie.
Na płaskim talerzu ułóż grzyby i raki, a obok doprawioną mieszankę sałat.

Zdjęcie Salaterka Roman 90789 Zdjęcie EDWANEX Salaterka 17cm Zdjęcie Świat AGD Salaterka 19706
Salaterka Roman 90789 EDWANEX Salaterka 17cm Świat AGD Salaterka 19706
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kotlety ze świeżych grzybów Kotlety ze świeżych grzybów Fot. Marcin Klaban

Kotlety ze świeżych grzybów

Przepis dla 4 osób

500 g świeżych grzybów (podgrzybki, kurki, pieczarki)
150 g czerstwej bułki pszennej
1 duża cebula
2 jajka
150 g bułki tartej
mleko do namoczenia bułki
60 ml oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na lekko złoty kolor na części oleju.
Bułkę namocz w mleku, po czym dokładnie odciśnij.
Grzyby oczyść, umyj, wymieszaj z cebulą i bułką. Całość zmiel w maszynce do mielenia na drobnym ?oczku?. Do masy dodaj żółtka oraz ubite na sztywną pianę białka. Dopraw solą i pieprzem. Formuj kotlety, obtaczaj je tartą bułką i smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami. Możesz udekorować je mieszanką ziół lub różnokolorowych sałat.

Zdjęcie Karolina Serwis obiadowy Alba Zdjęcie VERONI LUCYNKA SQUARE Serwis obiadowy 41/12 7248 Zdjęcie Veroni AMELIA Serwis obiadowy i kawowy 42/6
Karolina Serwis obiadowy Alba VERONI LUCYNKA SQUARE Serwi... Veroni AMELIA Serwis obiado...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gołąbki z grzybami Gołąbki z grzybami Fot. Marcin Klaban

Gołąbki z grzybami

Przepis dla 4 osób

12 sparzonych w wodzie liści kapusty włoskiej
800 g różnych świeżych grzybów leśnych (np. borowiki, kurki, podgrzybki)
200 g ryżu ugotowanego na półtwardo
2 cebule
2 łyżki oleju
1 l rosołu drobiowego lub wołowego
4 łyżki śmietany 30-proc.
1/2 pęczka świeżej bazylii
listki świeżego tymianku
1 łyżka zasmażki (1:1 masło i mąka)
sól
świeżo zmielony biały pieprz

Przygotuj farsz: grzyby umyj i oczyść, 3/4 pokrój w kostkę, przesmaż na połowie rozgrzanego oleju razem z drobno pokrojoną cebulą, a następnie wymieszaj z ugotowanym ryżem i listkami świeżego tymianku. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj gołąbki: farsz nakładaj na liście sparzonej kapusty, mocno zawijaj i układaj ciasno w rondelku. Następnie zalej rosołem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut.
Pozostałe grzyby pokrój w kostkę, przesmaż drugiej połowie rozgrzanego oleju i dodaj do rondla z gołąbkami pod koniec duszenia.
Następnie wyjmij gołąbki, a do wywaru wlej śmietanę i gotuj wszystko nie dłużej niż 5-7 minut. Po tym czasie do sosu dodaj zasmażkę, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekane listki bazylii.
Podawaj jako przekąskę z pieczywem lub jako dodatek do pieczeni.

Zdjęcie Garneczki Fartuch kuchenny POMARAŃCZE 666 Zdjęcie Nytta Design Click-on 705-6 Zdjęcie Nytta Design Party 706-8
Garneczki Fartuch kuchenny ... Nytta Design Click-on 705-6 Nytta Design Party 706-8
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Risotto z grzybów i kaczki Risotto z grzybów i kaczki Fot. Marcin Klaban

Risotto z grzybów i kaczki

Przepis dla 4 osób

400 g ryżu na risotto (najlepiej arborio lub carnaoli)
2 piersi kaczki bez kości
400 g świeżych borowików
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
200 ml białego wina wytrawnego
750 ml bulionu drobiowego
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańcza i cytryny
4 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Piersi z kaczki pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem, po czym na mocno rozgrzanej łyżce oleju przesmaż tak, aby każdy kawałek pozostał w środku różowy, a przyrumieniony z zewnątrz.
Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w bardzo grubą kostkę i przesmaż na mocno rozgrzanej łyżce oleju. Pod koniec smażenia posyp listkami świeżego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek zeszklij na jednej łyżce oleju, następnie wsyp ryż i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z ognia. Przesmażaj, aż ziarenka ryżu pokryją się tłuszczem, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Następnie wlej wino i gotuj na wolnym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, wlej bardzo małą porcję (1-2 łyżki wazowe) bulionu drobiowego i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy bulion zostanie prawie całkiem wchłonięty, dolej następna porcję bulionu. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż zmięknie i będzie miał kremową, lekko wilgotną konsystencję.
Na koniec dodaj do ryżu przesmażoną kaczkę, borowiki i startą skórkę z owoców. Wszystko delikatnie wymieszaj widelcem i pozostaw na 3-4 minuty w ciepłym miejscu.
Tuż przed podaniem posyp startym serem, wymieszaj i nakładaj na talerze.

 

 

Przepisy i wykonanie potraw: Jerzy Pasikowski, stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia: Marcin Klaban

Zdjęcie Gerlach Sztućce Celestia - komplet sztućców 68 szt. 12 os, złocony, walizka Zdjęcie Gerlach Horizon NK 11 Zestaw sztućców - 68 el. mat / walizka Zdjęcie Gerlach Muza 49 połysk - 12os walizka 104szt 49P-104W
Gerlach Sztućce Celestia - ... Gerlach Horizon NK 11 Zesta... Gerlach Muza 49 połysk - 12...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (12)
Sezon na grzyby
Zaloguj się
  • sir_fred

    Oceniono 46 razy 46

    Tego lata to chyba można zbierać od razu suszone...

  • Oceniono 34 razy 32

    co za brednie !! gdzie jest ten sezon na grzyby ? Na pewno nie w Polsce.
    Nawet muchomora nie znajdziesz a co dopiero prawdziwka czy kozaka.

  • tomasz.rze

    Oceniono 7 razy 5

    Nawet na ścianie nie rosną, bo wilgoć wyparowała.

  • krzych.korab

    Oceniono 6 razy 2

    gazeta.pl wprowadziła cenzurę. Pod żadnym artykułem choćby wspominającym o emigrantach nie wolno dyskutować. Jesteście gorsi niż PRL. Wtedy przynajmniej było wiadomo że jest cenzura.

  • aum

    Oceniono 1 raz 1

    Artykuł NIE na czasie. jest ZAKAZ wchodzenia do lasów.

  • jackk3

    Oceniono 1 raz 1

    Slabe te przepisy....

  • Anna Jurek

    Oceniono 5 razy 1

    Czy taki czas nie jest za krótki do duszenia grzybów?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE NAJNOWSZE