Palce Lizać > Palce Lizać

Pomysł na niedzielny obiad

Wiesław Bober
28.12.2012
A A A Drukuj
Czterodaniowy, elegancki obiad: przystawka, zupa, danie główne, deser. I choć wierni jesteśmy tradycyjnym schabowym i pieczonemu kurczakowi z ziemniakami, dziś zachęcamy do zmiany przyzwyczajeń i wypróbowania naszych propozycji.

Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 20 min


16 przegrzebków (małże św. Jakuba)
200 g gorzkiej czekolady
200 ml mleka
tymianek
chilli w proszku
1 limonka
sól
pieprz

Przegrzebki przesmaż na grillu lub na patelni grillowej, po pół minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem, dodaj chilli i listki tymianku.
Na talerz wyłóż przegrzebki i delikatnie polej sosem. Udekoruj ćwiartkami limonki.

Komentarze (8)
Zaloguj się
  • seler-ek

    Oceniono 17 razy 15

    @trup
    Nasza polska ziemia świetnie sobie daje radę z hodowaniem szparagów. Mamy nawet regiony, w których od dawna są one w sezonie spożywane nieomal codziennie. W Polsce robi się również znakomitą mozarellę. Co do przegrzebków, to nie wiem, ale polecam raki - produkt naszych polskich jezior i ślimaki - produkt naszych polskich łąk. No chyba że twoja prywatna ziemia rodzi jedynie kapustę i buraki? takie przypadki też znamy, ale, na szczęście, nie są one powszechce.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 4 razy 4

    Moje zdaniem: O ile desery i zupy jeszcze ujdą, to pozostałe potrawy zostały przygotowane w dziwnych ilościach. Bo na przystawkę raczej za dużo a jako danie główne to za mało

  • Oceniono 27 razy 3

    przegrzebki? szparagi? mozarella?
    na cholerę utrzymywać zagranicznych badylarzy! jedzmy tylko to, co wyhodowała nasza polska ziemia!

  • ciotka_ltd

    Oceniono 11 razy 1

    @www.sprawdzilamto.blogspot.com
    Jak... malze. W Wlk. Brytanii na rynkach u rybiarzy swieze i dosc tanie..
    Cale menu dziwolag - wykorzystam, gdy przyjdzie mi krolowa Ele obiadem podejmowac;)
    Bo - nazwijmy rzecz po imieniu - jest ono dosc brytyjskie; dziwolagi ala pomylone brytyjskie szefy kuchni: oceniam po produktach (zielone szparagi, malze sw.Jakuba itp)
    Dlaczego Francuz moze przy gotowaniu nie widziwiac, a szefowie innych nacji juz nie?
    Czy to naprawde tak trudno zrobic cos pysznego, ale ot tak po prostu? Z zachowaniem naturalnego smaku skladnikow i ich bardziej tradycyjnych polaczen?

  • kokosz11.1

    Oceniono 13 razy 1

    @trup
    I tu zgadzam sie z Toba w 100%. Ja polecam polskie produkty bo nie sa jeszcze zatrute mocno chemia.
    Polskie znaczy sie zdrowe i dobre.

  • www.sprawdzilamto.blogspot.com

    Oceniono 2 razy 0

    czy ktos z Was kiedys probowal przegrzebki? Jak smakuja? Gumowato czy bardziej jak krewetki? Nie mam odwagi ich spróbowac :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX