Pomysł na niedzielny obiad

28.12.2012 08:00
Czterodaniowy, elegancki obiad: przystawka, zupa, danie główne, deser. I choć wierni jesteśmy tradycyjnym schabowym i pieczonemu kurczakowi z ziemniakami, dziś zachęcamy do zmiany przyzwyczajeń i wypróbowania naszych propozycji.
1 Przegrzebki w sosie czekoladowym Przegrzebki w sosie czekoladowym Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Przegrzebki w sosie czekoladowym

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 20 min


16 przegrzebków (małże św. Jakuba)
200 g gorzkiej czekolady
200 ml mleka
tymianek
chilli w proszku
1 limonka
sól
pieprz

Przegrzebki przesmaż na grillu lub na patelni grillowej, po pół minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem, dodaj chilli i listki tymianku.
Na talerz wyłóż przegrzebki i delikatnie polej sosem. Udekoruj ćwiartkami limonki.

2 Sałatka z kaczki z kiełkami słonecznika Sałatka z kaczki z kiełkami słonecznika Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Sałatka z kaczki z kiełkami słonecznika

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 1 godz.


2 piersi z kaczki
200 g kiełków słonecznika
150 g truskawek (truskawki można zastąpić arbuzem, pomarańczą lub kiwi)
60 g tartej marchwi
60 g startego sera Grana Padano
40 ml oliwy z oliwek
50 g musztardy
200 ml czerwonego wina
bazylia
tymianek
lód w kostkach
sól
pieprz

Dzień wcześniej zamarynuj piersi z kaczki:
natrzyj tymiankiem, dopraw solą i pieprzem, zalej winem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12 godz. Po tym czasie kaczkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 st. C i piecz przez 25 min. Gdy mięso przestygnie, pokrój je na cienkie plasterki.
Przygotuj sos: w misce wymieszaj listki bazylii, musztardę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Na koniec dorzuć 4 kostki lodu i wszystko zmiksuj.
Przygotuj sałatkę: do miseczki wsyp kiełki słonecznika, marchew, ser oraz truskawki pokrojone w kostkę. Całość skrop sosem.
Sałatkę wyłóż na talerz, a na niej układaj pokrojone kawałki kaczki. Udekoruj płatkami sera, truskawkami i gałązkami tymianku.

3 Pierożki z nadzieniem z borowików i winniczków Pierożki z nadzieniem z borowików i winniczków Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Pierożki z nadzieniem z borowików i winniczków

Przepis dla 4 osób (40 pierożków)
Czas przygotowania 1 godz.


700 g borowików
200 g cebuli
2 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
40 winniczków mrożonych w skorupkach
40 ml oliwy z oliwek
450 g ciasta na pierogi

Przygotuj farsz: Winniczki wyjmij widelcem ze skorupek i przekrój na pół. Borowiki pokrój w kostkę, czosnek i cebulę posiekaj. Grzyby z cebulą i czosnkiem przesmaż na patelni, następnie zdejmij z ognia, dodaj winniczki, posiekaną pietruszkę i wszystko wymieszaj.
Zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj i wytnij niewielkie kółka. Na środku każdego kółka nałóż farsz i ulep pierożki. Wrzucaj je do wrzątku na 7 min, odcedź.
Podawaj na miksie sałat.

4 Barwena zapiekana z anchois i mozzarellą na zielonych szparagach Barwena zapiekana z anchois i mozzarellą na zielonych szparagach Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Barwena zapiekana z anchois i mozzarellą na zielonych szparagach

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min


8 filetów barweny
8 filetów anchois
200 g mozzarelli
12 zielonych szparagów
200 g mąki pszennej
100 ml oliwy
sól
pieprz

Barwenę dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż saute na oliwie. Na wierzch ułóż plastry mozzarelli i filety anchois. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz przez 5 min.
Szparagi włóż do zimnej osolonej wody i gotuj je około 3 min od momentu wrzenia. Następnie przesmaż je na patelni z odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem.
Upieczoną rybę podawaj na szparagach.

5 Zupa krem z dyni i gruszki Zupa krem z dyni i gruszki Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Zupa krem z dyni i gruszki

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 25 min


600 g dyni
150 g łodygi selera naciowego
100 g natki pietruszki
150 g marchwi
150 g białej cebuli
150 g pora
100 g masła
1,5 l wody
1 gruszka
świeży tymianek
sól
pieprz

Wszystkie składniki umyj, obierz, pokrój w nieregularne części i wrzuć do garnka z rozgrzanym wcześniej masłem. Smaż około 5 min, a następnie całość zalej wodą i gotuj przez 15 min. Dopraw solą i pieprzem.
Całość zmiksuj, a następnie starannie przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.

6 Pikantny krem z ziemniaków i czerwonej fasoli zapiekany z mozzarellą Pikantny krem z ziemniaków i czerwonej fasoli zapiekany z mozzarellą Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Pikantny krem z ziemniaków i czerwonej fasoli zapiekany z mozzarellą

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 10 min


200 g ugotowanych ziemniaków
100 g czerwonej fasoli (z puszki)
1 mała papryczka chilli
2 łyżeczki posiekanej kolendry
200 g mozzarelli
500 ml wywaru warzywnego
sól
pieprz

Do zimnego wywaru wrzuć ziemniaki, odsączoną fasolę, posiekaną papryczkę chilli i kolendrę. Wszystko zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, a następnie zagotuj i przelej do żaroodpornych bulionówek.
Posyp pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez 5 min.

7 Zupa krem z czerwonej papryki i łososia Zupa krem z czerwonej papryki i łososia Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Zupa krem z czerwonej papryki i łososia

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min


200 g filetu łososia
40 g wędzonego łososia
500 ml śmietany 18-proc.
4 czerwone papryki obrane ze skóry
150 g marchwi
1 ząbek czosnku
50 g łodygi selera naciowego
200 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Marchew, selera i papryki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na oliwie z oliwek. Do warzyw dołóż kawałki łososia i czosnek, zalej wywarem, zagotuj. Następnie dodaj śmietanę i sok z limonki. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 2 min. Całość zmiksuj, dopraw solą i pieprzem.
Udekoruj cienkim plastrem łososia wędzonego i odrobiną śmietany.

8 Rosół z kaczki z kluseczkami Rosół z kaczki z kluseczkami Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Rosół z kaczki z kluseczkami

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 45 min


rosół:
1 pierś z kaczki
1 l wody
100 g marchwi
100 g selera
1 mała cebula
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz

kluseczki:
100 g mąki pszennej
30 ml wody
2 łyżeczki posiekanej kolendry

1 pęczek natki pietruszki

Do garnka nalej 1 litr wody, włóż umyte i obrane warzywa i oczyszczoną pierś kaczki, następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu 45 min. Gotowy rosół odcedź przez drobne sito.
Z 30 ml wody, mąki i kolendry wyrób płynne ciasto w misce. Zagotuj w garnku wodę. Za pomocą łyżki ściągaj z miski do wrzątku małe kluseczki. Gotuj, aż wypłyną na wierzch.
Kaczkę pokrój w plastry, wyłóż na talerze, dodaj kluseczki i zalej rosołem.

9 Pierś kaczki z pomidorem faszerowanym malinami Pierś kaczki z pomidorem faszerowanym malinami Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Pierś kaczki z pomidorem faszerowanym malinami

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 35 min


4 piersi z kaczki
4 pomidorki koktajlowe
50 g świeżych malin (można je zastąpić grejpfrutem pokrojonym w drobną kostkę)
50 g miodu spadziowego
150 ml soku z pomarańczy
1 czerwona cebula
tymianek
40 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz

Kaczkę ponacinaj na skórze, dopraw solą i pieprzem, posyp tymiankiem, przełóż do miski i odstaw na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie smaż mięso na oliwie z oliwek skórą do dołu przez 2 min na dużym ogniu. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 min. Przełóż na blaszkę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 9 min.
Przygotuj pomidorki: w rondlu zagotuj sok z pomarańczy z miodem, następnie włóż pomidorki, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Niech pomidorki przejdą smakiem soku.
Kiedy ostygną, ostrożnie odetnij ich wierzch i usuń gniazda nasienne.
Maliny i drobno posiekaną cebulę smaż na oliwie przez 3 minuty i tak przygotowanym farszem nadziewaj pomidory.
Upieczoną kaczkę podawaj z faszerowanymi pomidorami.

10 Wędzony sandacz w boczku i ziołach z konfiturą z jabłek i wanilii Wędzony sandacz w boczku i ziołach z konfiturą z jabłek i wanilii Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Wędzony sandacz w boczku i ziołach z konfiturą z jabłek i wanilii

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania ok. 20 min


600 g filetu sandacza
130 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
1 biała cebula
3 jabłka
1 laska wanilii
150 g masła
świeży rozmaryn
świeży tymianek

Filety z sandacza owiń w plastry boczku. Patelnię, najlepiej żeliwną, rozgrzej na ogniu lub w piecu. Następnie dołóż gałązki rozmarynu i tymianku, aby pokryły dno patelni. Na ziołach ułóż sandacza i szczelnie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wędź przez 10 min. Jeśli używasz pieca, rozgrzej go do temp. 160 st. C.
Przygotuj konfiturę: w garnku roztop masło, wrzuć obrane i pokrojone jabłka, cebulę i rozciętą wzdłuż laskę wanilii wraz z nasionami. Duś na małym ogniu około 8 min.
Uwędzoną rybę podawaj z konfiturą z jabłek.

11 Udko z perliczki faszerowane gęsią wątróbką oraz musem ziemniaczanym z chilli i lubczykiem Udko z perliczki faszerowane gęsią wątróbką oraz musem ziemniaczanym z chilli i lubczykiem Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Udko z perliczki faszerowane gęsią wątróbką oraz musem ziemniaczanym z chilli i lubczykiem

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 1 godz.


4 udka perliczki
200 g włoszczyzny
150 g pomidorów
1 biała cebula
200 g wątróbki z gęsi

purée:
400 g ziemniaków
1 papryczka chilli
20 g lubczyku
40 masła
20 g parmezanu
sól
pieprz

Wątróbkę pokrój w kostkę i wymieszaj z drobno posiekaną cebulą. Udko wyczyść z kości, a miejsce po kości nafaszeruj wątróbką.
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z rozgrzanym wcześniej masłem. Podsmażaj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pomidory obierz, pokrój w kostkę, dodaj do warzyw i smaż jeszcze ok. 2 min na wolnym ogniu. Następnie dolej 200 ml wody i całość zagotuj.
Do gotującego wywaru wrzuć uprzednio nafaszerowane udko i duś na małym ogniu przez 20 min.
Przygotuj purée: ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę (lub utłucz), dodaj tarty parmezan, masło, drobno posiekaną papryczkę chilli i lubczyk. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Faszerowane udko perliczki podawaj z ziemniaczanym purée.

12 Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Królik z rydzami w sosie z czarnego bzu

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 1 godz.


comber z kością - po 4 żebra na osobę
160 g rydzów (rydze możemy zastąpić kurkami bądź borowikami)
1 biała cebula
160 ml białego wina
200 ml śmietanki 30-proc.
80 g masła
200 ml mleka
sól
pieprz


50 g owoców czarnego bzu
20 g cukru pudru
100 g polenty (kaszki kukurydzianej)
20 g natki pietruszki


Przygotuj farsz:
rydze pokrój na pół, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Całość przesmaż na maśle, następnie zalej białym winem i gotuj na małym ogniu około 5 min. Na koniec dodaj pietruszkę, śmietankę i zredukuj do ? objętości.
Przygotuj mięso: królika dopraw solą i pieprzem, następnie zamocz w mleku na 3 godz. W króliku zrób dziurę cienkim nożem i nafaszeruj farszem z grzybów.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 145 st. C i piecz około 7-8 min.
Przygotuj sos: bez usmaż na patelni na oliwie z oliwek. Po około 4 minutach zasyp cukrem pudrem, a gdy cukier się skarmelizuje - przetrzyj całość przez sitko o drobnych oczkach.
Przygotuj polentę: na wrzącą wodę wsyp kaszkę kukurydzianą w stosunku 1:1. Zagotuj, ciągle mieszając i pilnując, żeby polenta się nie przypaliła. Dopraw solą, pieprzem, a następnie odstaw do wystygnięcia i stężenia.
Na talerz wyłóż sos, na nim ułóż upieczonego królika. Podawaj z kuleczkami z polenty.

13 Sernik mascarpone z truskawkami i sosem z zielonego jabłuszka Sernik mascarpone z truskawkami i sosem z zielonego jabłuszka Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Sernik mascarpone z truskawkami i sosem z zielonego jabłuszka

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 2 godz.


300 g sera mascarpone
100 g mąki pszennej
2 jaja
100 g cukru
15 g kakao
30 g cukru pudru
1 zielone jabłko
5 truskawek (można je zastąpić pomarańczami)
5 g tymianku
15 g miodu spadziowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotuj biszkopt: 2 żółtka utrzyj z cukrem, dosyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj. Białka z 2 jaj ubij na pianę i dodaj do przygotowanego ciasta. Całość wlej na blaszkę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160-180 st. C i piecz przez 30-40 min.
Przygotuj masę: żółtko utrzyj z 30 g cukru pudru, dodaj serek mascarpone i wymieszaj, aby konsystencja była jednolita.
Z biszkoptu wytnij 1 okrągły spód i przełóż masą mascarpone. Truskawki pokrój w cienkie plastry i obłóż dookoła przygotowany sernik. Całość odstaw do lodówki na 1,5 godz.
Przygotuj sos: w rondelku na małym ogniu uduś tymianek, miód oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Duś maksymalnie 10 min, cały czas mieszając. Po tym czasie wszystko zmiksuj i przetrzyj przez sito o bardzo drobnych oczkach, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Sos powinien być lekko płynny.
Sernik podawaj na zimno polany sosem

14 Lody czekoladowe z musem mascarpone i likierem Cassis Lody czekoladowe z musem mascarpone i likierem Cassis Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Lody czekoladowe z musem mascarpone i likierem Cassis

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 1 godz.


160 g lodów czekoladowych
3 żółtka
2 łyżeczki cukru
80 g serka mascarpone
150 ml śmietany 36-proc.
100 ml likieru porzeczki - likier Cassis
50 g wiórków kokosowych

Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj serek mascarpone, śmietanę, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj lub zmiksuj.
Do pucharków rozłóż lody, zalej musem i skrop likierem. Podawaj udekorowane owocami i miętą.

15 Ciasto filo z musem waniliowym i jeżynami Ciasto filo z musem waniliowym i jeżynami Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Ciasto filo z musem waniliowym i jeżynami

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min


200 g ciasta filo
3 żółtka
150 ml śmietanki 30 proc.
20 g cukru
1 laska wanilii
200 g jeżyn
160 g lodów waniliowych (po 40 g na porcję)

Z ciasta filo wytnij kwadraty o boku 5 x 5 cm, ułóż na blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez 2 min.
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Śmietankę zagotuj z przeciętą wzdłuż laską wanilii i zalej nią utarte żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, by wystygło. Gdy mus stężeje, przekładaj go na przemian z ciastem.
Udekoruj świeżymi jeżynami i gałką lodów waniliowych.

16 Sorbet ogórkowo-miętowy ze spritem Sorbet ogórkowo-miętowy ze spritem Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Sorbet ogórkowo-miętowy ze spritem

Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 7 godz
.

1 zielony ogórek
50 g mięty pieprzowej
250 ml sprite'a

Ogórka umyj, obierz, zmiel z miętą, by uzyskać jednolitą konsystencję, przetrzyj przez drobne sito i zalej spritem. Całość wstaw do zamrażarki na 1 godz. Po 2 godz. Wyciągnij sorbet i pokrusz go. Czynność powtarzaj 3 razy.
Gałki sorbetu podawaj zawinięte w plastry ogórka i udekorowane miętą.

 

Przepisy i wykonanie potraw Wiesław Bober, stylizacja Monika Giza, zdjęcia Łukasz Giza

Komentarze (8)
Pomysł na niedzielny obiad
Zaloguj się
  • seler-ek

    Oceniono 17 razy 15

    @trup
    Nasza polska ziemia świetnie sobie daje radę z hodowaniem szparagów. Mamy nawet regiony, w których od dawna są one w sezonie spożywane nieomal codziennie. W Polsce robi się również znakomitą mozarellę. Co do przegrzebków, to nie wiem, ale polecam raki - produkt naszych polskich jezior i ślimaki - produkt naszych polskich łąk. No chyba że twoja prywatna ziemia rodzi jedynie kapustę i buraki? takie przypadki też znamy, ale, na szczęście, nie są one powszechce.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 4 razy 4

    Moje zdaniem: O ile desery i zupy jeszcze ujdą, to pozostałe potrawy zostały przygotowane w dziwnych ilościach. Bo na przystawkę raczej za dużo a jako danie główne to za mało

  • trup

    Oceniono 27 razy 3

    przegrzebki? szparagi? mozarella?
    na cholerę utrzymywać zagranicznych badylarzy! jedzmy tylko to, co wyhodowała nasza polska ziemia!

  • ciotka_ltd

    Oceniono 11 razy 1

    @www.sprawdzilamto.blogspot.com
    Jak... malze. W Wlk. Brytanii na rynkach u rybiarzy swieze i dosc tanie..
    Cale menu dziwolag - wykorzystam, gdy przyjdzie mi krolowa Ele obiadem podejmowac;)
    Bo - nazwijmy rzecz po imieniu - jest ono dosc brytyjskie; dziwolagi ala pomylone brytyjskie szefy kuchni: oceniam po produktach (zielone szparagi, malze sw.Jakuba itp)
    Dlaczego Francuz moze przy gotowaniu nie widziwiac, a szefowie innych nacji juz nie?
    Czy to naprawde tak trudno zrobic cos pysznego, ale ot tak po prostu? Z zachowaniem naturalnego smaku skladnikow i ich bardziej tradycyjnych polaczen?

  • kokosz11.1

    Oceniono 13 razy 1

    @trup
    I tu zgadzam sie z Toba w 100%. Ja polecam polskie produkty bo nie sa jeszcze zatrute mocno chemia.
    Polskie znaczy sie zdrowe i dobre.

  • www.sprawdzilamto.blogspot.com

    Oceniono 2 razy 0

    czy ktos z Was kiedys probowal przegrzebki? Jak smakuja? Gumowato czy bardziej jak krewetki? Nie mam odwagi ich spróbowac :)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX