W jednym garnku

Do tych potraw nie trzeba mieć szczególnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy za to kilka składników, nóż, deska do krojenia i trochę czasu. Resztę zrobi za nas garnek na kuchence.
Kartoflany gulasz Kartoflany gulasz Fot. MARCIN URBAN

Kartoflany gulasz

1 kg ziemniaków
1 czerwona papryka
2 zielone papryki
1 cebula
2 gałązki szałwii
2 łyżki roztopionego masła
250 g kiszonej kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
330 ml soku pomidorowego
150 ml bulionu warzywnego
100 ml mocnego wytrawnego czerwonego wina
sól
biały pieprz


Ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki. Papryki umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski. Szałwię umyj i także pokrój w paski, a cebulę w krążki.
W dużym garnku na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i duś około 5 minut. Następnie dolej bulion, sok pomidorowy i wino. Dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj do momentu, aż gulasz odparuje. Na koniec ewentualnie raz jeszcze dopraw solą i pieprzem.

Zdjęcie Roemertopf Classik Garnek rzymski duży 11305 Zdjęcie SKK - Titanium Induction - garnek duży 7 L Zdjęcie Morphy Richards 48898
Roemertopf Classik Garnek r... SKK - Titanium Induction - ... Morphy Richards 48898
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kiełbasa gotowana z soczewicą Kiełbasa gotowana z soczewicą Fot. MARCIN URBAN

Kiełbasa gotowana z soczewicą

3 łyżki oliwy z oliwek
8 sztuk kiełbasy myśliwskiej (o długości około 15 cm)
1 cebula posiekana
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki rozmarynu posiekanego
800 g pomidorów z puszki
16 pokruszonych jagód jałowca
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
1 suszona papryczka chili
200 ml czerwonego wina
100 g zielonej soczewicy
gałązki rozmarynu do dekoracji


Każdy kawałek kiełbasy pokrój na 3 mniejsze. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż przez 5-10 minut, by z każdej strony dobrze się zarumieniła. Zdejmij z patelni i odłóż. Zmniejsz ogień, wrzuć cebulkę, czosnek i smaż, aż cebula stanie się szklista i miękka, ale się nie zarumieni. Dosyp posiekany rozmaryn, wymieszaj, a następnie dodaj pomidory i duś na bardzo małym ogniu, około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wsyp pokruszone owoce jałowca i gałkę muszkatołową, dodaj liść laurowy i chili. Wlej wino i 400 ml wody. Zagotuj, po czym dodaj soczewicę i usmażone kiełbaski. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i trzymaj na małym ogniu około 40 minut, aż do chwili, gdy soczewica będzie miękka. W tym czasie kilka razy zamieszaj. Przed podaniem usuń liść laurowy, chili i udekoruj świeżym rozmarynem.

Zdjęcie Patelnia głęboka Fissler Spezial Gratin 24 cm Zdjęcie SKK - Titanium Induction - głęboka kwadratowa patelnia Zdjęcie SKK - Titanium Induction - patelnia głęboka
Patelnia głęboka Fissler Sp... SKK - Titanium Induction - ... SKK - Titanium Induction - ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Gulasz z wołowiny i małych cebulek Gulasz z wołowiny i małych cebulek Fot. MARCIN URBAN

Gulasz z wołowiny i małych cebulek

2 łyżki oliwy z oliwek
450 g małych cebulek - szalotek
2 ząbki czosnek przekrojone na połówki
900 g krojonej w kostkę wołowiny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
1 butelka mocnego czerwonego wina
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 liść laurowy
siekana natka pietruszki


W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzucić czosnek i cebulki w całości. Smaż przez 5 minut, aż zmiękną i przyrumienią się na złoty kolor. Dodaj wołowinę i cały czas mieszając, smaż przez 5 minut, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron. Nie przerywając mieszania, dodawaj cynamon, goździki, kminek i przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wlej wino, dodaj skórkę, sok z pomarańczy i listek laurowy. Doprowadź do wrzenia, przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piecz gulasz godzinę, a potem zdejmij pokrywkę, zamieszaj i już bez przykrycia piecz kolejną godzinę. Podawaj posypany zieloną pietruszką.

Zdjęcie Domotti AZALIA KOMPLET OBIADOWY 18EL 20614 Zdjęcie Komplet obiadowy Luminarc Comedia Colors 03962 Zdjęcie Komplet obiadowy Luminarc Paquerette 33502
Domotti AZALIA KOMPLET OBIA... Komplet obiadowy Luminarc C... Komplet obiadowy Luminarc P...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami Fot. MARCIN URBAN

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami

4 piersi kurczaka
oliwa do smażenia
1 cebula
2 ząbki czosnku
imbir
szafran
500 ml bulionu drobiowego
2 kiszone cytryny (przepis znajdziesz tutaj)
2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok wyciśnięty z jednej cytryny
sól
pieprz


W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojone w paski mięso i zdejmij z ognia. Do mięsa dodaj pokrojoną w paski cebulę, zmiażdżony czosnek, imbir i szafran. Zalej wszystko ciepłym bulionem, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie ustaw rondel na średnim ogniu i duś potrawę pod przykryciem około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. Cytryny pokrój w plastry i usuń pestki. Do dania dodaj oliwki, cytryny, migdały, natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez 5-7 minut. Podawaj na ciepło z chlebem lub ziemniakami.

Cielęcina duszona w czerwonym winie Cielęcina duszona w czerwonym winie Fot. MARCIN URBAN

Cielęcina duszona w czerwonym winie

900 g cielęciny
25 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy z oliwek
350 g małych cebulek szalotek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
350 g marchewki pokrojonej w plasterki
300 ml wytrawnego czerwonego wina
150 ml bulionu warzywnego
400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)
skórka z 1 cytryny
1 listek laurowy
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanej bazylii
1 łyżka siekanego tymianku
sól
pieprz


Mięso umyj, pokrój w kostkę i obtocz w mące. W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzej oliwę, wrzucaj mięso partiami i smaż około 10 minut, a gdy się zarumieni, wyjmuj łyżką cedzakową.
Do garnka wrzuć obrane i przekrojone na pół cebulki, marchewkę, czosnek i smaż około 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, ponownie przełóż do naczynia mięso, wlej wino, bulion, dodaj pomidory, skórkę z cytryny, listek laurowy i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Podawaj na gorąco z ryżem.

Kiełbasa z białą fasolą Kiełbasa z białą fasolą Fot. MARCIN URBAN

Kiełbasa z białą fasolą

6 szt. kiełbasy wieprzowej np. frankfurterki, przekrojonych na pół
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
6 ząbków czosnku
240 g papryki żółtej lub czerwonej opieczonej
2 puszki białej fasoli osączonej z zalewy i opłukanej
1 i 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 łyżek natki posiekanej pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
oliwa z oliwek do skropienia potrawy


Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż kawałki kiełbasy z wszystkich stron, aż zbrązowieją i będą miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową, a na tą samą patelnię wrzuć 3 całe ząbki czosnku i smaż na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzuć pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski i fasolę. Całość wymieszaj, smaż jeszcze na małym ogniu około 2 minut i dopraw solą i pieprzem. Pozostałe 3 ząbki czosnku rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli lub przeciśnij przez praskę i delikatnie posól. Następnie wymieszaj ze skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Tą mieszankę dodaj do dania tuż przed podaniem, wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny i delikatnie skrop oliwą.

Pieczona fasola Jaś Pieczona fasola Jaś Fot. MARCIN URBAN

Pieczona fasola Jaś

400 g moczonej przez kilka godzin fasoli Jaś
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
120 ml oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól
pieprz


Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny. Następnie ją odcedź, zalej ponownie wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 10 minut. Potem zmniejsz ogień, przykryj, gotuj tak długo, aż będzie miękka, i odcedź.
Czosnek i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory także pokrój na plastry, ale nie obieraj. W garnku rozgrzej olej, wrzucić czosnek, cebulę, pomidory i zieloną pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i duś przez 4 minuty. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż fasolę, posyp majerankiem, dodaj podduszone warzywa z sosem i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz 30 minut. Podawaj z razowym chlebem i sałatą.

Bób z jarzynami Bób z jarzynami Fot. MARCIN URBAN

Bób z jarzynami

400 g bobu
4 pomidory
4 ziemniaki
2 cukinie
1 bakłażan
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
600 ml wody
sól
pieprz


Cukinię, bakłażana, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na kawałki. Czosnek posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, włóż czosnek, cebulę, ziemniaki, cukinię i bakłażana. Smaż przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj bób, dolej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 35 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij z ognia.

Risotto z prawdziwkami Risotto z prawdziwkami Fot. MARCIN URBAN

Risotto z prawdziwkami

85 g masła
1 duża cebula
300 g mrożonych prawdziwków, rozmrożonych i pokrojonych w plasterki
sól
pieprz
400 g ryżu do risotto, najlepiej arborio lub carnaroli
2 litry rosołu drobiowego
60 g świeżo startego parmezanu


Grzyby rozmroź i wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie. Następnie posól i dodaj ryż. Cały czas mieszając, stopniowo dolewaj rosół. Postępuj tak do chwili, gdy ryż wchłonie cały płyn, około 20 minut. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj resztę masła, parmezan i wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i od razu podawaj.

Pilaw z suszonymi morelami Pilaw z suszonymi morelami Fot. MARCIN URBAN

Pilaw z suszonymi morelami

1 kg piersi z kurczaka drobno krojone
60 g masła
2 cebule pokrojone na plasterki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
80 g suszonych moreli pokrojonych na plasterki
400 g długoziarnistego ryżu, najlepiej basmati
4 szklanki bulionu z kurczaka
35 g suszonej żurawiny
60 g mrożonego zielonego groszku
80 g uprażonych orzeszków piniowych
pęczek liści kolendry


W rondlu rozgrzej połowę masła, usmaż i wyjmuj. W tym samym rondlu rozpuść pozostałe masło, dodaj pokrojone w plastry cebule, czosnek i przyprawy (kmin, kolendrę, kurkumę). Smaż mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodaj morele i ryż. Nadal smaż, cały czas mieszając, aż cebula z przyprawami oblepi ryż. Następnie wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Zdejmij z ognia, dodaj kurczaka, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj żurawinę, zielony groszek, orzeszki piniowe i posyp liśćmi kolendry.

Grzyby zapiekane z ziemniakami Grzyby zapiekane z ziemniakami Fot. MARCIN URBAN

Grzyby zapiekane z ziemniakami

500 g świeżych lub mrożonych grzybów
300 g ziemniaków
2 pomidory
1 cebula
50 ml oleju
masło do smażenia
100 ml śmietany
1 liść laurowy
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz


Grzyby pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na plasterki, a cebulę drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej 2 łyżki masła, włóż grzyby i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory, sól, pieprz i liść laurowy. Wlej śmietanę i duś pod przykryciem około 10 minut.
Ziemniaki usmaż na oleju na złoty kolor, a na maśle podsmaż cebulę. Dodaj wszystko do grzybów i wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, przełóż do niej masę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i zapiekaj przez 15 minut.

Makaron z trzema fasolkami i szynką Makaron z trzema fasolkami i szynką Fot. MARCIN URBAN

Makaron z trzema fasolami i szynką

250 g makaronu rurki
170 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
15 g masła
1 pęczek cebulki dymki pokrojonej w krążki
2 łyżki gęstej tłustej śmietany 30 proc.
2 łyżeczki musztardy Dijon
skórka otarta z cytryny
225 g gotowanej szynki lub schabu
410 g (1 puszka) czerwonej fasolki odsączonej z puszki lub gotowanej
410 g (1 puszka) białej fasolki odsączonej z puszki lub gotowanej
3 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz


W dużym rondlu zagotuj wodę i wsyp makaron. Gotuj, aż będzie al dente (lekko twardy) i na ostatnie 3 minuty dodaj fasolkę szparagową. Starannie odcedź. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w krążki dymkę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie. Śmietanę dobrze wymieszaj z musztardą i skórką z cytryny, dodaj do cebuli i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w słupki mięso oraz fasolki. Podgrzewaj na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzucić makaron z fasolką, znowu wymieszaj i posyp natką pietruszki.
Dobrze smakuje z bagietką.


Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.