Domowe pasztety

07.01.2013 12:00
Zwykle kojarzą się z jednym smakiem znanym od lat. W domu możesz przyrządzić swoją własną wersję, dodają do masy ulubione składniki. Proponujemy np. biały ser, orzechy, wino lub skórkę cytrynową.
1 Pasztet lotaryński Pasztet lotaryński Fot. MARCIN URBAN

Pasztet lotaryński

1 kg karkówki wieprzowej
500 ml białego wina wytrawnego
500 g gotowego ciasta francuskiego
8 szalotek
1 żółtko
2 liście laurowe
1 łyżka siekanej pietruszki
sól
kilka ziaren pieprzu


Drobno pokrojone mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojone w ćwiartki obrane szalotki, wino, pietruszkę, pieprz i listki laurowe. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Formę ceramiczną wyłóż ciastem francuskim, zachowując część do przykrycia farszu. Mięso odciśnij, posól i przełóż do wyłożonej ciastem formy. Z pozostałego ciasta wytnij przykrywkę wielkości formy, ułóż na wierzchu farszu i sklej z resztą ciasta. Środek ciasta natnij na krzyż, żeby podczas pieczenia mięso mogło odparować, a całość posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Gotową foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45 minut. Podawaj na ciepło.

2 Pasztet z wędzonego pstrąga Pasztet z wędzonego pstrąga Fot. MARCIN URBAN

Pasztet z wędzonego pstrąga

250 g mięsa z wędzonego pstrąga
1 łyżka oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
100 g kremowego białego serka
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 jajko
sól morska
pieprz świeżo mielony
2 łyżki świeżego siekanego koperku
1 seler naciowy


Rybę obierz z ości i włóż do dużej miski. Na patelni podgrzej oliwę, krótko podsmaż czosnek.
Do miski z rybą dodaj czosnek, sok z cytryny, paprykę, jajko i ser. Wszystko utrzyj robotem kuchennym, dodaj koperek, dopraw do smaku i starannie wymieszaj.
Masę przełóż do formy ceramicznej, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20 minut.
Pasztet podawaj z łodygami selera naciowego.

3 Pasztet z królika Pasztet z królika Fot. MARCIN URBAN

Pasztet z królika

1 królik (około 1 kg)
100 g podgardla
100 g boczku
250 g łopatki wieprzowej
2 cebule
4 jajka
3 ząbki czosnku
200 ml białego wina wytrawnego
1 czerstwa kajzerka
1 duża garść orzeszków piniowych
2 liście laurowe
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
pieprz


Mięso z królika umyj, osusz, pokrój na średniej wielkości porcje, podlej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe i ugotuj do miękkości. Następnie przestudź i oddziel mięso od kości. Wywar z gotowania przecedź przez sito i odstaw.
Podgardle i boczek pokrój w kostkę, włóż do rozgrzanego rondla i smaż na małym ogniu, by tłuszcz się wytopił. Dodaj drobno pokrojoną łopatkę i smaż jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu.
Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i cały czas mieszając, smaż przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Następnie wlej wino i duś bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewaj wywarem z królika. Na koniec dodaj pokrojone mięso królika i rozdrobnioną kajzerkę. Całość wymieszaj, odstaw do ostygnięcia, a potem trzy razy zmiel w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Do masy dodaj pół garści orzeszków piniowych, roztrzepane jaja i starannie wyrób ręką. Dopraw solą, pieprzem, przełóż do natłuszczonych masłem małych keksówek i posyp pozostałymi orzeszkami.
Formy piecz w kąpieli wodnej: każdą starannie owiń podwójną warstwą folii aluminiowej. Keksówki wstaw do większej formy i wlej tyle gorącej wody, by sięgała połowy wysokości foremek z pasztetem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i piecz w kąpieli wodnej 65-75 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy pasztet w środku jest dobrze upieczony.

Rada: pasztet możesz też upiec w mniejszych jednorazowych foremkach

4 Pasztet jarzynowy Pasztet jarzynowy Fot. MARCIN URBAN

Pasztet jarzynowy

400 g buraków
400 g marchwi
400 g porów
1 pęczek cebulki dymki
150 ml śmietany 18 proc.
5 jajek
5 łyżek mąki razowej
2 łyżki masła
50 g startego parmezanu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól morska
pieprz świeżo mielony


Warzywa umyj. Buraki i marchewkę osobno ugotuj w całości, a następnie obierz. Pory pokrój na plasterki i także ugotuj do miękkości. Wszystko wystudź.
Cebulkę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie, przełóż do miski, dodaj śmietankę, jajka, mąkę, parmezan i roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masę podziel na trzy części. Jedną część zmiksuj z burakami i dopraw solą i pieprzem. Drugą zmiksuj z porami i dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Trzecią część zmiksuj z marchewką i skórką cytrynową, dopraw imbirem, solą i pieprzem.
Foremkę wysmaruj masłem, wyłóż papierem pergaminowym i ułóż kolejno trzy warstwy: burakową, porową i
marchewkową. Formę przykryj natłuszczoną folią aluminiową lub pergaminem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz godzinę. Upieczony pasztet przed podaniem studź przez kilka godzin.

 

Przepisy i wykonanie Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

Skomentuj:
Domowe pasztety
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX