Smaczne przyjęcie

Na ostro i na słodko, z mięsem lub bez, pieczone czy na surowo - podpowiadamy, co przygotować na przyjęcie karnawałowe. Przekąski są aromatyczne dzięki dodaniu m.in. cytrusów, ziół i przypraw. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!
Ananas na ostro Ananas na ostro Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Ananas na ostro

1 średniej wielkości ananas
2 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
1 mała papryczka czuszka lub chili
2 limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka oleju sezamowego


Ananasa obierz, pokrój wzdłuż na ćwiartki, usuń rdzeń i pokrój na mniej więcej centymetrowe kawałki.
Przygotuj sos z posiekanego czosnku, drobno posiekanej papryczki bez pestek, soku z limonek, oleju sezamowego i sosu rybnego. Wymieszaj z ananasem i listkami kolendry. Całość wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Kawałki ananasa podawaj ponabijane na wykałaczki.

Zdjęcie Tadar Zestaw miseczek TAPAS 76578 Zdjęcie Vacu Vin Tapas Zestaw do przekąsek 2889060 Zdjęcie Tapas
Tadar Zestaw miseczek TAPAS... Vacu Vin Tapas Zestaw do pr... Tapas
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ostra sałatka z szarona Ostra sałatka z szarona Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Ostra sałatka z szarona

1 owoc szaron (in. owoc kaki, owalny pomarańczowego koloru owoc z 4 listkami)
1 granat
1 mała kiść winogron
1 pęczek lub doniczka melisy
1 pęczek lub doniczka mięty
sok z 1 cytryny
sok z 1 limonki
1 łyżka tabasco
1 garść płatków migdałowych
1 łyżka cukru
1 łyżka nasion czarnuszki


Owoce umyj. Szaron obierz, pokrój w małe kostki. Z granata wyłuskaj pestki i usuń białe osłonki, winogrona pokrój na ćwiartki i wypestkuj. Pokrojone owoce wymieszaj z misce z sokami z cytryny i limonki, dodaj listki mięty i melisy (możesz je posiekać), dopraw tabasco. Na rozgrzaną patelnię wysyp cukier, a następnie migdały. Gdy się zaczną rumienić, dodaj ziarna czarnuszki, zamieszaj i wysyp jeszcze ciepłe do miski z owocami.

Rada: Do sałatki możesz dodać ugotowany kuskus lub ryż.

Rostbef Rostbef Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Rostbef

1 kg rostbefu
1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
sól
pieprz


Zamarynuj mięso: oczyszczone, umyte i osuszone mięso przełóż do szczelnej plastikowej torebki, zalej winem, dokładnie zawiąż torebkę i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij mięso z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i masło, na dużym ogniu obsmaż rostbef przez ok. ok.2-3 min z każdej strony. Zawartość patelni przełóż na brytfankę. Wstaw ją do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 25 min.
Upieczone mięso wyjmij na deskę i odstaw do ostygnięcia.
Podawaj pokrojone w cieniutkie plasterki (mięso powinno być różowe w środku) z dowolnymi sosami lub dipami (patrz przepisy poniżej lub na www.palcelizac.gazeta.pl) oraz miksem sałat.

Pasztet z wątróbek drobiowych Pasztet z wątróbek drobiowych Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Pasztet z wątróbek drobiowych

250 g wątróbek drobiowych kurzych
250 g wątróbek drobiowych indyczych
2 szalotki
sok i skórka z 1 limonki
oliwa lub olej do smażenia
100 g boczku wędzonego w plastrach
sól
pieprz kajeński


Szalotki obierz i posiekaj, limonkę wyszoruj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Wątróbki oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie (lub oleju) z szalotką, dopraw solą i pieprzem. Ważne - wątróbki muszą być różowe w środku, a nie wysmażone na wiór. Pod koniec smażenia dodaj sok z limonki i trochę zredukuj sos.
Zdejmij z ognia, przełóż do miski i zmiksuj całość blenderem. Masę wymieszaj ze skórką otartą z limonki i pieprzem kajeńskim, wyłóż do miseczki, wyrównaj powierzchnię i wstaw pasztet do lodówki do schłodzenia.
Na tej samej patelni, na której smażyły się wątróbki, rozłóż plastry boczku. Na wolnym ogniu wytop tłuszcz i wylej na powierzchnię wystudzonego pasztetu. Odstaw do zastygnięcia.
Podawaj z kromkami chrupiącej bagietki i czipsami z bekonu.

Tabule z pęczaku Tabule z pęczaku Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Tabule z pęczaku

1 szklanka pęczaku
4 średnie pomidory lub 1 gałązka pomidorów truskawkowych
1 ogórek wężowy
1 duży pęczek pietruszki
1 pęczek lub doniczka mięty
1 pęczek lub doniczka kolendry
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
sól
pieprz świeżo mielony
prażony sezam do posypania


Ugotuj szklankę pęczaku w dwóch szklankach wody.
Gdy kasza się gotuje, pokrój warzywa: w kostkę pomidory (truskawkowe na ćwiartki) i ogórek. Posiekaj zioła. W misce wymieszaj drobno posiekane warzywa, zioła, rozgnieciony czosnek, drobno poszatkowaną cebulę, dodaj oliwę i sok z cytryny.
Przestudzoną kaszę, ale jeszcze ciepłą, wymieszaj z przygotowanym sosem, dodaj przyprawy, przełóż do mniejszych miseczek, przykryj i wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
Przed podaniem każdą porcję wyłóż na talerz, posyp uprażonym sezamem i ewentualnie skrop jeszcze sokiem z cytryny.

Pikantne pierożki Pikantne pierożki Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Pikantne pierożki

1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego
farsz:
1 wędzone udko kurczaka
100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18-22 proc.
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek posiekanej bazylii
1-2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
1 jajko do posmarowania pierożków


Przygotuj farsz: mięso kurczaka oddziel od kości i drobno pokrój, kiełbasę lub salami pokrój w drobną kostkę. Dodaj żółtko, śmietanę, natkę pietruszki, bazylię, dopraw papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj masę.
Przygotuj pierożki: Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij szklanką kółka i na środek każdego placuszka nałóż nadzienie. Całość zlep w pierożek.
Tak przygotowane pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno.

Sakiewki z bakłażanem Sakiewki z bakłażanem Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Sakiewki z bakłażanem

2 średnie bakłażany
5 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 pęczek dymki (osobno szczypior i cebulki)
1 por (tylko biała część)
1 papryczka chili lub 1 łyżeczka pasty chili
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu hoisin
1 łyżka oleju sezamowego
olej do smażenia lub masło klarowane
1 opakowanie papieru ryżowego
rzeżucha lub kiełki do dekoracji


Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój na równe kawałki (najlepiej na małe kostki), pora - w półplasterki, obraną cebulkę na ćwiartki, a połowę szczypioru posiekaj na duże kawałki (pozostały zachowaj do związywania).
Obrane imbir i czosnek zetrzyj na tarce i w misce wymieszaj z sosem hoisin, sosem sojowym i pastą chili lub drobno posiekaną papryczką bez pestek oraz olejem sezamowym.
Na rozgrzanym oleju (lub maśle) usmaż kawałki cebulki i pora, odłóż do miski z przyprawami. Rozgrzej olej w woku, dodaj bakłażana i smaż go ok. 10 min. Gdy bakłażan jest miękki, dodaj wymieszane składniki z miseczki i grubo posiekany szczypior, smaż jeszcze chwilę.
Placki ryżowe (papier ryżowy) lekko zwilż lub na chwilę zamocz w letniej wodzie, odłóż na ściereczkę, nałóż bakłażana z sosem, zawiń w sakiewkę i zwiąż szczypiorem zanurzonym na chwilę we wrzątku. Ułóż na talerzu wyłożonym rzeżuchą.

Rada: tak przygotowanego bakłażana można zmiksować i podawać jako pastę do grzanek.

Sery w pieczonych jabłkach Sery w pieczonych jabłkach Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Sery w pieczonych jabłkach

jabłka renety lub inne zgrabne i jednakowej wielkości
po 1 łyżeczce sera camembert, gorgonzoli i mascarpone na jabłko
po 1 kawałku suszonego pomidora z oleju na jabłko
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
posiekane orzechy laskowe
płynny miód do dekoracji


Jabłka umyj i odetnij wierzch z ogonkiem na 1/4 wysokości jabłka, wydrąż gniazdo nasienne (najlepiej łyżeczką do melona), usuń pestki. Wydrążone jabłka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do środka jabłek nałóż odrobinę skórki pomarańczowej i po łyżeczce każdego sera. Ostrożnie dociśnij plastrem suszonego pomidora i posyp posiekanymi orzechami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-30 min, w zależności od wielkości jabłek. Ser musi się lekko zrumienić na wierzchu.
Podawaj na ciepło lub na zimno z kroplą miodu na każdym jabłku.

Paluchy drożdżowe z łososiem Paluchy drożdżowe z łososiem Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Paluchy drożdżowe z łososiem

150 g łososia wędzonego w plastrach
kilka listków rukoli
sok z 1/2 cytryny
ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g masła
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu i/lub cynamonu
1/2 łyżeczki białego pieprzu


Przygotuj paluchy: Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. Na małym ogniu w rondelku roztop masło, dolej mleko i odstaw do ostygnięcia (mleko z masłem musi być lekko ciepłe, ale nie gorące, bo drożdże nie urosną). Wkrusz drożdże, dodaj cukier, zamieszaj i odstaw. Gdy roztwór zacznie lekko bąbelkować, przelej do doprawionej mąki i dokładnie wyrób ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Uformuj kulę, oprósz mąką, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie je zagnieć. Porcje ciasta rozwałkuj na grubość 1 cm i pokrój w paski o szerokości 1 cm. Z każdego paska uformuj wałeczek i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby między wałeczkami zachować odstęp, bo podczas pieczenia urosną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (z włączonym termoobiegiem) i piecz ok 10 min, aż paluchy będą złociste.
Wyjmij z pieca i ostudź.
Plastry łososia pokrój na szerokie wstążki, skrop sokiem z cytryny. Każdy paluch owiń plastrem łososia i rukolą.

Pataty z jogurtem Pataty z jogurtem Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Pataty z jogurtem

4 pataty
oliwa
sól
pieprz
dipy:
gęsty jogurt naturalny (np. grecki) i dowolne dodatki, np. garam masala, sproszkowane suszone pomidory, czosnek, papryka, zioła prowansalskie, kapary, posiekane świeże zioła i inne przyprawy


Pataty obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój wzdłuż na ósemki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop niewielką ilością oliwy, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 30 min.
Gdy pataty się pieką, przygotuj kilka rodzajów dipów: mieszaj jogurt z wybranymi dodatkami.
Podawaj na półmisku razem z dipami.

Kulki mięsne Kulki mięsne Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Kulki mięsne

500 g mięsa mielonego drobiowego lub mieszanego
1 bułka kajzerka
1 szklanka mleka
1 jajko
1 cebula czerwona drobno posiekana i podsmażona na oliwie
1 pęczek lub doniczka natki
1 łyżeczka kuminu lub garam masali lub zmielonego kminku
oliwa lub olej do smażenia
sól
pieprz


Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Do mięsa dodaj rozdrobnioną bułkę, cebulę, posiekane listki natki i jajko. Masę dokładnie wyrób, dopraw kuminem, solą i pieprzem.
Uformuj małe kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju, obracając, aby się zrumieniły z każdej strony. Odsączaj na ręczniku papierowym.
Podawaj na sałacie ułożone w piramidkę lub ponabijane na patyczki do szaszłyków.

Pałki kurczaka w miodzie Pałki kurczaka w miodzie Fot. Junona Lamcha-Grynberg

Pałki kurczaka w miodzie

5 pałek kurczaka
marynata:
2 ząbki czosnku
1 szklanka sosu sojowego
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (ostrej lub słodkiej - według gustu)
rukola i plastry z 1/2 pomarańczy


W brytfance do pieczenia wymieszaj składniki marynaty: posiekany drobno czosnek, sos sojowy, sok z pomarańczy, miód i paprykę. Obtocz w niej oczyszczone i umyte mięso. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 50 min. Podczas pieczenia obracaj mięso od czasu do czasu, aby się zrumieniło ze wszystkich stron.
Kurczaka podawaj na półmisku z rukolą i plastrami pomarańczy.

Rada: zamiast pałek możesz użyć skrzydełek.

 

Przepisy, wykonanie, stylizacja i zdjęcia Junona Lamcha-Grynberg

Więcej o:
Komentarze (8)
Smaczne przyjęcie
Zaloguj się
  • pysznezdrowiepl

    Oceniono 1 raz 1

    Ja proponuję sznycle cebulowe z kolendrą. Produkt bezglutenowy

    Porcja na 3-4 osoby:

    - 10 jajek ugotowanych na twardo

    - 1 surowe jajko
    - szczypta kolendry
    - szczypta pietruszki

    - trzy łyżki oleju słonecznikowego
    - pół szklanki bułki tartej
    - łyżka mąki ryżowej

    - duża cebula
    - pół łyżeczki soli
    - szczypta pieprzu czarnego

    Jaja na twardo obieramy i kroimy na małą kostkę podobnie jak cebulę. Podsmażamy cebulę i jak będzie przyrumieniona to dodajemy posiekane jajka. Po około 10 minutach wyjmujemy nadzienie i przekładamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko i przyprawy. Z masy formujemy sznycle i obtaczamy w bułce tartej. Ja smażę powoli na ceramicznej patelni, dodając dosłownie odrobinę oleju słonecznikowego, ale bez niego tez się uda i jest mniej kaloryczne. Smacznego!

  • ciotka_ltd

    Oceniono 5 razy 1

    Po angielsku: sweet patatoes, na Wyspach sa wszedzie, w kazdym warzywniaku - to info dla Polakow w UK ;)
    Moze jeszcze warto dodac, ze najsmaczniejsze wcale nie sa te czerwone, ale brazowobure z pomaranczowym miazszem - sprzedawcy na rynkach czy w malych warzywniakach zwykle wystawiaja po jednym przecietym batacie kazdej odmiany. Maja bardzo niskie GI, duzo nizsze od ziemniakow.
    Jako ciekawostka: niektore odmiany sa deserowe, mozna zreszta sprobowac kazda z miodem.
    A Polakom na Wyspach zainteresowanych tym warzywem radze lapac panie ze wschodniego wybrzeza Afryki i wyduszac z nich przepisy - zaden adaptowany przepis nie dorowna potrawom z pierwszej reki.;)

  • prawa-narta

    Oceniono 4 razy 0

    Pataty to inaczej bataty. Ostatnio widziałam w Tesco.

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 2 razy 0

    A GDZIE mośna kupić pataty? Ja nigdy w życiu nie widziałam ich poza książkami o daniach z różnych stron świata.

  • leszlong

    Oceniono 4 razy -2

    Pałki?? Ach ten język potoczny. Wszak to gazeta.pl.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE