Kawowe napoje

Dla tych, którzy nie boją się zimy, mrożona kawa kubańska i koktajl kawowo-bananowy. A dla zmarzluchów - rozgrzewająca kawa po meksykańsku i koktajl kawowy
Kawa kubańska Kawa kubańska Fot. Łukasz Zandecki

Kawa kubańska

300 ml gorącej kawy
60 g cukru pudru
30 ml białego rumu
2 łyżeczki soku z limonki
6 kostek lodu
4 łyżki śmietany 30 proc.
do dekoracji
2 plasterki cytryny
łyżeczka mielonej kawy
2 listki mięty

Kawę wymieszaj z cukrem pudrem i odstaw do lodówki na 30 minut. Gdy wystygnie, dodaj rum, sok z limonki i wymieszaj. Kostki lodu pokrusz, wsyp do 2 szklanek i zalej mieszanką kawy z rumem. Śmietanę ubij na puszysty krem i przełóż na kawę. Gotową kawę udekoruj miętą i cytryną oprószoną mieloną kawą.

Zdjęcie BARTSCHER Kruszarka do lodu 4ICE 135.013 Zdjęcie Stalgast Moździerz do kruszenia lodu 21 cm (472201) Zdjęcie RIGAMONTI do kruszenia lodu i wyciskania cytrusów RIGP190
BARTSCHER Kruszarka do lodu Stalgast Moździerz do kruszenia RIGAMONTI do kruszenia lodu
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Koktajl kawowy Koktajl kawowy Fot. Łukasz Zandecki

Koktajl kawowy

20 ml grappy
200 ml gorącej kawy espresso
3 łyżeczki cukru
200 ml mleka
kakao do dekoracji

Grappę przelej do dwóch szklanek. Do gorącego espresso wsyp cukier i wymieszaj, aby się rozpuścił. Dwie trzecie kawy przelej po równo do szklanek z grappą. Połowę mleka podgrzej i wymieszaj z pozostałą kawą. Następnie ostrożnie, powoli, po długiej łyżce przelej kawę z mlekiem do szklanek (dzięki temu zachowasz warstwy). Pozostałe mleko spień, umieścić na kawie i oprósz kakao.

Zdjęcie Gastroback Design Espresso 42607 Zdjęcie Lavazza Espresso Point EP850 Zdjęcie Severin Espresso KA 5991
Gastroback Design Espresso Lavazza Espresso Point Severin Espresso
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kawa meksykańska Kawa meksykańska Fot. Łukasz Zandecki

Kawa meksykańska

20 g gorzkiej czekolady
szczypta mielonego cynamonu
25 ml gorącej, mocnej kawy
40 ml likieru kawowego
2 laski cynamonu

Do dwóch kubków włóż kawałki czekolady i posyp szczyptą cynamonu. Kawę wymieszaj z likierem kawowym i zalej nią czekoladę.
Ostrożnie mieszaj łyżką, aż czekolada się roztopi. Podawaj z laską cynamonu.

Zdjęcie Banquet for home JUMBO KROPKI 6001300002 Zdjęcie Banquet for home SQUARE 310ml 20240A3111 Zdjęcie Dekoria Kubek oliwkowo-brązowy 350 ml
Banquet for home JUMBO KROP Banquet for home SQUARE Dekoria Kubek oliwkowo-brązowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Koktajl kawowo-bananowy Koktajl kawowo-bananowy Fot. Łukasz Zandecki

Koktajl kawowo-bananowy

500 ml mocnej, gorącej kawy
2 łyżki brązowego cukru
2 banany
1/2 laski wanilii
2 łyżki mielonych migdałów
2 łyżeczki syropu klonowego
6 kostek lodu
mięta do dekoracji

Do gorącej kawy wsyp cukier, wymieszaj, aby się rozpuścił, i odstaw do lodówki na 30 minut. Do zimnej kawy dodaj miąższ wydrążony z laski wanilii, banany, mielone migdały, syrop klonowy i dokładnie wszystko zmiksuj. Następnie dodaj kostki lodu i zmiksuj ponownie.
Przelej do dwóch szklanek i udekoruj listkiem mięty.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Łukasz Zandecki

Zdjęcie Blender Bosch MSM 66020 Zdjęcie Blender Bugatti Vela Zdjęcie BLENDER HENDI
Blender Bosch MSM Blender Bugatti Vela BLENDER HENDI
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA