Kanapki na ciepło i zimno

Są najpopularniejszym posiłkiem na śniadanie i kolację, niektórzy jedzą je i na obiad. Zwykle ich jednak nie doceniamy. Robimy szybko i zjadamy w biegu. Ale kanapka nie musi być nudnym posiłkiem. Mamy do wyboru przeróżne rodzaje pieczywa, pity, tortille i niezliczone ilości dodatków. Niech nasze propozycje będą dla was inspiracją do szukania swoich ulubionych zestawów kanapkowych
Bruschetta z parmezanem Bruschetta z parmezanem Fot. Marcin Urban

Bruschetta z parmezanem

4 duże kromki chleba wiejskiego
4 dojrzałe małe pomidory
4 ząbki czosnku
1 mały pęczek bazylii
8 plasterków bakłażana
4 plastry parmezanu
ocet balsamiczny
oliwa


Pomidory umyj i przekrój na pół, czosnek obierz i też przekrój. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 min, aż czosnek się zrumieni, a pomidory zmiękną.
Kromki chleba skrop oliwą i opiecz w piekarniku lub bez tłuszczu opiecz w tosterze (skrop je oliwą po opieczeniu). Plastry bakłażana skrop oliwą i opiecz na patelni grillowej.
Na grzankach ułóż plastry sera, połówki pomidora, plasterki bakłażana i połówki czosnku, udekoruj bazylią, skrop octem balsamicznym i od razu podawaj.

Zdjęcie Electrolux COTRGR-AP blacha do pieczenia Zdjęcie Guardini Blacha do pieczenia KERAMIA 3 371 Zdjęcie Tescoma Blacha do pieczenia płaska DELICIA
Electrolux COTRGR-AP blacha Guardini Blacha do pieczenia Tescoma Blacha do pieczenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciabaty z hiszpańską kiełbasą chorizo Ciabaty z hiszpańską kiełbasą chorizo Fot. Marcin Urban

Ciabaty z hiszpańską kiełbasą chorizo

4 ciabaty
150 g białej fasoli ugotowanej lub z puszki
3 ząbki czosnku
100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
1 słoiczek grillowanej papryki w oleju
kilka listków dowolnej sałaty
oliwa
sól
pieprz


Ciabaty przekrój wzdłuż niemal do końca, ale by połówki były ze sobą połączone. Środek ciabat skrop oliwą.
Fasolę rozetrzyj z posiekanym czosnkiem i taką ilością oliwy, by powstała pasta, dopraw solą i pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Na każdą bułkę nałóż pastę, następnie kilka plasterków kiełbasy i na koniec 2-3 kawałki odsączonej papryki. Udekoruj ulubioną sałatą.

Zdjęcie BRABANTIA Nóż do pieczywa 500046 Zdjęcie Nóż do pieczywa AMBITION 20342 Zdjęcie Nóż do pieczywa, dł. 24 cm.
BRABANTIA Nóż do pieczywa Nóż do pieczywa AMBITION Nóż do pieczywa
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Bagietka z wędzonym łososiem i salsą z kaparów Bagietka z wędzonym łososiem i salsą z kaparów Fot. Marcin Urban

Bagietka z wędzonym łososiem i salsą z kaparów

4 małe bagietki pszenne
100 g kremowego białego serka śmietankowego
200 g łososia wędzonego
masło lub margaryna
sok z cytryny

salsa:
2 dojrzałe pomidory
2 cebulki dymki
2 łyżki małych kaparów
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
oliwa
sól
pieprz


Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, usuń sok i pestki, miąższ pokrój w kostkę. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. W misce wymieszaj pomidory z cebulką, kaparami i koperkiem, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj cienko masłem lub margaryną i przesmaż na patelni grillowej. Następnie każdą posmaruj serkiem, na dolnych połówkach ułóż plastry łososia, skrop cytryną, a na wierzch ułóż po porcji salsy i podawaj.

Zdjęcie Brabantia Nóż do pomidorów Zdjęcie Fiskars do pomidorów 717304 Zdjęcie Ibili Krajacz do pomidorów 725500
Brabantia Nóż do pomidorów Fiskars do pomidorów Ibili Krajacz do pomidorów
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kanapka z grillowanym kurczakiem Kanapka z grillowanym kurczakiem Fot. Marcin Urban

Kanapka z grillowanym kurczakiem

1 bagietka pokrojona na kawałki
2 filety z kurczaka
sok z 1 cytryny
1 dojrzałe awokado
6-10 plasterków suszonych pomidorów
1-2 duże garście roszponki
majonez
masło lub margaryna do smażenia
sól
pieprz


Filety z kurczaka oczyść, umyj, osusz, pokrój na plastry i usmaż na patelni grillowej. Przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj. Roszponkę umyj i osusz. Awokado obierz, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestkę. Pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Kawałki bagietki przekrój wzdłuż na pół, cienko posmaruj masłem lub margaryną i przełóż natłuszczoną stroną do dołu na rozgrzaną patelnię grillową. Gdy się zrumienią, zdejmij z ognia.
Każdą kromkę posmaruj majonezem, na nim ułóż kawałki kurczaka, plastry awokado i  suszonych pomidorów. Na wierzch ułóż po kilka listków roszponki, przykryj górną częścią kanapki i podawaj.

Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129 Zdjęcie STALGAST Patelnia grillowa 43280 Zdjęcie STALGAST Patelnia grillowa 44230
SKEPPSHULT Patelnia grillowa STALGAST Patelnia grillowa STALGAST Patelnia grillowa
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Trójkątne kanapki z szynką i korniszonami Trójkątne kanapki z szynką i korniszonami Fot. MARCIN URBAN

Trójkątne kanapki z szynką i korniszonami

16 kromek pieczywa tostowego
15-20 małych korniszonków
8 plasterków gotowanej szynki
50 g miękkiego masła lub margaryny
1 łyżka czatneja z mango lub innych owoców
sól
pieprz


Ułóż kromki chleba jedną na drugiej i ostrym nożem odetnij skórkę. Miękkie masło lub margarynę zmiksuj z czatnejem, dopraw solą i pieprzem, powstałą masą posmaruj każdą kromkę. Na połowie kromek ułóż przyciętą do formatu kromek szynkę, przykryj drugą  i przekrój całość po przekątnej. Na patyczki do szaszłyków nabijaj po dwa-trzy trójkąty, przekładając je korniszonami.

Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3320 Zdjęcie Blender TEFAL HB863 Zdjęcie Blender Bosch MSM 6150
Blender SENCOR SHB Blender TEFAL Blender Bosch MSM
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Imbirowe kanapki na chrupkim pieczywie Imbirowe kanapki na chrupkim pieczywie Fot. Marcin Urban

Imbirowe kanapki na chrupkim pieczywie

8 kromek pieczywa chrupkiego
1 limonka
75 g masła lub margaryny
2 cm świeżego korzenia imbiru
300 g ogonków raków w zalewie
3 łyżki gęstego majonezu
sól
pieprz kajeński
czerwony pieprz do dekoracji
roszponka do dekoracji


Masło lub margarynę wymieszaj z sokiem i skórką otartą z limonki. Imbir obierz, opłucz i zetrzyj na tarce, wymieszaj z limonkowym masłem. Całość energicznie utrzyj na gęstą masę. Ogonki raków odsącz z zalewy i wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem kajeńskim.
Kromki pieczywa posmaruj aromatycznym masłem lub margaryną, rozłóż na nich sałatkę z raków i udekoruj czerwonym pieprzem oraz roszponką.

Zdjęcie Arche Tarka do imbiru ceramiczna Zdjęcie Tarka do imbiru i cytrusów gm-9477 Zdjęcie Uutensil SQUISH Tarka do Czosnku i Imbiru - Ceramiczna
Arche Tarka do imbiru ceramiczna Tarka do imbiru Uutensil SQUISH Tarka do imbiru
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kanapki z tuńczykiem i kawiorem Kanapki z tuńczykiem i kawiorem Fot. Marcin Urban

Kanapki z tuńczykiem i kawiorem

1 puszka kawałków tuńczyka w zalewie lub w oleju
1 opakowanie pieczywa pumpernikiel
3 jajka
majonez
masło lub margaryna
1 mały słoiczek kawioru
koperek do dekoracji


Tuńczyka odsącz z zalewy. Jajka ugotuj na twardo. Kromki posmaruj masłem lub margaryną, ułóż na nich kawałki tuńczyka, dodaj plasterki jajek i udekoruj kleksem z majonezu, porcją kawioru i koperkiem.

Zdjęcie SEVERIN EK 3050 Zdjęcie Severin EK 3127 Zdjęcie Severin EK 3134
SEVERIN EK urządzenie do gotowania jajek Severin EK urządzenie do gotowania jajek Severin EK urządzenie do gotowania jajek
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Rogaliki francuskie z serkiem brie Rogaliki francuskie z serkiem brie Fot. MARCIN URBAN

Rogaliki francuskie z serkiem brie

4 świeże rogaliki francuskie
4 plasterki szynki parmeńskiej
1 opakowanie (200 g) serka brie lub camembert
1 garść kiełków rzodkiewki


Rogaliki przekrój wzdłuż, do każdego włóż plasterek szynki, kilka plasterków serka i trochę kiełków rzodkiewki. Podawaj na zimno.

Zdjęcie TALERZ NA PRZYSTAWKI- KATIE ALICE SHABBY CHIC I Zdjęcie TALERZYK NA PRZYSTAWKI - Olives - mały Zdjęcie TALERZYK NA PRZYSTAWKI - Pure Tomatoes - mała
TALERZ NA KANAPKI TALERZYK NA PRZYSTAWKI TALERZYK NA PRZYSTAWKI
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Nadziewany chlebek Nadziewany chlebek Fot. Marcin Urban

Nadziewany chlebek

1 okrągły chlebek żytni
4 łyżki sosu pesto bazyliowego
1/2 pęczka natki pietruszki
8 plasterków sezonowanej szynki, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
1 słoiczek (250 g) opiekanych serc karczochów
125 g sera gorgonzola
16 suszonych oliwek bez pestek
oliwa
sól
pieprz


Odetnij górną część chlebka, a dolną część wydrąż, pozostawiając twardą skórkę. Do miąższu dodaj pesto, posiekaną natkę i zmiksuj. Stopniowo dolej tyle oliwy, by powstała papka, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Napełnij masą chlebek, na to rozłóż plasterki szynki parmeńskiej, karczochy, ser i oliwki. Przykryj wieczkiem i dociśnij. Chlebek pokrój na małe trójkąty i podawaj.

Zdjęcie Blender TEFAL HB863 Zdjęcie Blender Bosch MSM 7700 Zdjęcie Blender Bosch MSM 7800
Blender TEFAL HB863 Blender Bosch MSM 7700 Blender Bosch MSM 7800
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Bułka kukiełka z wieprzowiną i sosem majonezowym Bułka kukiełka z wieprzowiną i sosem majonezowym Fot. MARCIN URBAN

Bułka kukiełka z wieprzowiną i sosem majonezowym

4 cienkie plastry schabu
2 kukiełki lub 4 ciabatki
1 czerwona cebula
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 pęczek rukoli
1 dojrzały pomidor
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
3 łyżki majonezu
oliwa
sól
pieprz


Cebulę pokrój w krążki i duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie miękka. Dodaj cukier i ocet, a następnie smaż, aż cebula się zrumieni (ok. 10 minut). Garnek zdejmij z ognia, dodaj tymianek i całość wymieszaj.
Gdy cebula się dusi, przygotuj sos, mieszając musztardę z majonezem. Rukolę umyj i osusz. Pomidora umyj i pokrój w plastry.
Mięso oczyść, umyj i osusz. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej plastry mięsa, po 2 minuty z każdej strony.
Bułkę przekrój na pół, posmaruj sosem majonezowym, ułóż plastry pomidora, wołowinę, smażoną cebulę i rukolę.

Zdjęcie Kuchenprofi uchwyt do krojenia cebuli 1310392800 Zdjęcie Tescoma Uchwyt do krojenia cebuli President 638634
Kuchenprofi uchwyt do krojenia cebuli Tescoma Uchwyt do krojenia cebuli
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Tortille z jagnięciną po libańsku Tortille z jagnięciną po libańsku Fot. Marcin Urban

Tortille z jagnięciną po libańsku

250 g chudej, dwukrotnie zmielonej jagnięciny
mieszanka przypraw orientalnych
1/4 pęczka natki pietruszki
1/4 pęczka świeżej mięty
50 g kaszki kuskus
50 ml bulionu
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
przyprawa orientalna, np. cztery przyprawy
sól
pieprz
4 tortille
100 g suszonych moreli bez pestek
kilka gałązek mięty
8-12 liści sałaty
humus do posmarowania tortilli


Mięso dopraw mieszanką przypraw i solą. Wrzącym bulionem zalej kuskus, dodaj sok z cytryny i posiekane ząbki czosnku, zamieszaj. Gdy kasza przestygnie, dodaj posiekane listki natki i mięty, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie do kaszy dodaj mięso i całość wyrób na jednolitą masę, dopraw solą i ewentualnie przyprawą. Podziel masę na 8 części i mokrymi rękami uformuj ostro zakończone wałeczki przypominające kształtem oscypka. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 20-25 minut.
Morele zalej wodą i odstaw na 20 minut, następnie odsącz i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz.
Podgrzane na suchej patelni tortille posmaruj humusem. Każdy kotlecik (lub dwa) zawiń w tortillę, dodając kilka pasków moreli, liście sałaty i gałązki mięty.

Zdjęcie Guardini Blacha do pieczenia GREEN BAKE 278 Zdjęcie SNB Blacha do pieczenia CIASTO Z KREMEM 90 Zdjęcie SNB Blacha do pieczenia CIASTO Z KREMEM 95
Guardini Blacha do pieczenia SNB Blacha do pieczenia SNB Blacha do pieczenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pita nadziewana sadzonym jajkiem Pita nadziewana sadzonym jajkiem Fot. Marcin Urban

Pita nadziewana sadzonym jajkiem

4 chlebki pita
2 czerwone cebule, pokrojone w plasterki
1 żółta papryka
3 łyżki octu balsamicznego
4 jajka
4 łyżki śmietany
masło lub margaryna
oliwa
sos chili
sól
pieprz


Pokrojoną w krążki cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj ocet balsamiczny i odparuj, dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski i przesmaż z cebulą lub ugrilluj. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Na maśle lub margarynie usmaż jajka sadzone. Pity podgrzej na patelni grillowej lub w opiekaczu, a następnie natnij je z boku do połowy. Środek posmaruj śmietaną i skropić odrobiną sosu chili. Do środka każdej pity nałóż cebulę, paprykę oraz jajko sadzone. Dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie możesz kanapki zapiec przez chwilę w opiekaczu lub piekarniku.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

Dziękujemy firmie Duka za wypożyczenie naczyń do sesji

Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0240t Zdjęcie Stalgast Patelnia 35321 Zdjęcie TEFAL Patelnia E4400652
Patelnia Skeppshult Stalgast Patelnia TEFAL Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE