Szwedzkie przysmaki

13.03.2017 12:20
To kuchnia prosta i zdrowa, ale nie nudna. Dominują w niej ryby mórz północnych, takiej jak łososie, makrele czy śledzie. Bardzo charakterystyczna jest mała ilość przypraw i wszechobecne ziemniaki
1 Carpaccio z marynowanego łososia Carpaccio z marynowanego łososia Fot. Shutterstock

Carpaccio z marynowanego łososia

(Gravad lax)

Przepis dla 6 osób

750 g filetu świeżego łososia ze skórą
marynata:
85 g cukru
120 g soli
8 łyżek posiekanego koperku
1 łyżeczka kruszonego białego pieprzu
sos:
2 łyżki łagodnej szwedzkiej musztardy
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
sól
biały pieprz
200 ml oleju (nie oliwy)
posiekany koperek


Oczyść łososia, umyj go, osusz i usuń małe ości, ale nie ściągaj skóry. Skórę natnij w kilku miejscach, aby przepuszczała marynatę. W miseczce wymieszaj sól, cukier i pieprz. Mieszanką natrzyj rybę z obu stron, a następnie oprósz dużą ilością koperku. Przełóż do naczynia i odstaw na 2-4 godziny, a następnie naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na jedną lub dwie doby. Pamiętaj, żeby łososia obracać w marynacie co jakiś czas.
Następnie opłucz łososia w zimnej wodzie i pokrój w bardzo cienkie plasterki, uważając, by nie odciąć skórki.
Przygotuj sos: wymieszaj musztardę, cukier i ocet winny. Dopraw solą i pieprzem. Następnie energicznie mieszając, zacznij dolewać oleju. Gdy sos będzie miał konsystencję majonezu, dodaj koperek i wymieszaj. Carpaccio z łososia podawaj z sosem i cząstkami cytryny.


Zdjęcie Alessi Komplet noży Mami Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 10 el 7866
Alessi Komplet noży Mami Gerpol Komplet noży SAKO Swiss Hufeisen Komplet noży...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 Tost Skagen Tost Skagen 123RF

Tost Skagen

Przepis dla 2-4 osób

4 kromki białego chleba
320 g obranych, ugotowanych krewetek
4 łyżki majonezu
1 łyżek musztardy typu Dijon
150 kawioru
50 g świeżego koperku
1 cytryna
masło

Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim chleb z obydwu stron, aż grzanki będą złociste. Przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krewetki obgotuj (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i na 1 minutę zanurz we wrzątku, a następnie odsącz i osusz). Jeśli są duże, pokrój na mniejsze kawałki. Koperek umyj, osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, a resztę posiekaj i wymieszaj z krewetkami, majonezem i musztardą.
Gotową pastę rozłóż na grzankach. Na wierzchu każdej ułóż kawior i udekoruj gałązką koperku i kawałkami plasterków cytryny.

Zdjęcie Adler AD 3206 Zdjęcie ELECTROLUX EAT 7100 Zdjęcie Severin AT 2514
Adler AD 3206 ELECTROLUX EAT 7100 Severin AT 2514
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
3 Zapiekanka z łososia Zapiekanka z łososia Fot. Shutterstock

Zapiekanka z łososia

Laxpudding

Przepis dla 4-6 osób

400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia
1 i 1/2 kg ziemniaków
4 jaja
300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 proc.
300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
2 cebule
1 duży pęczek koperku
sól
biały pieprz
masło do smażenia


Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łosia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem.
Żaroodporne naczynie natłuść masłem i ułóż warstwy: ziemniaków, cebuli, łososia i posyp koperkiem. Następnie łososia przykryj kolejną warstwą ziemniaków, cebuli i ryby. Zakończ warstwą ziemniaków.
W misce ubij jaja, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534
Eva Solo Naczynie żaroodpor... Simax Naczynie Żaroodporne ... THK Czarne naczynie żaroodp...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 Sałatka z jajek i anchois Sałatka z jajek i anchois Fot. Shutterstock

Sałatka z jajek i anchois

Gubbröra

Przepis dla 4-6 osób


6 jajek
2 żółtka
2-3 łyżki pasty kawiorowej
125 g anchois
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mały pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
kawałki plasterków cytryny do dekoracji


Jaja ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Wymieszaj je z żółtkami i pastą kawiorową. Anchois  posiekaj i dodaj do masy. Koperek, pietruszkę i szczypiorek umyj, osusz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj zioła do reszty sałatki, dokładnie całość wymieszaj.
Podawaj na ciemnym pieczywie.

Na podstawie przepisów Carla Jana Granqvista

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie Salaterka 115885 Zdjęcie Salaterka kwadratowa 25cm
Alessi Salaterka Programma 8 Salaterka 115885 Salaterka kwadratowa 25cm
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Komentarze (3)
Szwedzkie przysmaki
Zaloguj się
  • sunim

    Oceniono 17 razy 15

    Wszechobecne ziemniaki? Może redaktor red. rozwinąć jakoś ten wątek? Cztery potrawy, jedna z ziemniakami. Na czym polega ta wszechobecność?

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 57 razy -27

    Zwierzęta są do szanowania, a nie do jedzenia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX