Szwedzkie przysmaki

red.
27.02.2015 08:20
A A A Drukuj

Fot. Shutterstock

Laxpudding

Przepis dla 4-6 osób

400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia
1 i 1/2 kg ziemniaków
4 jaja
300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 proc.
300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
2 cebule
1 duży pęczek koperku
sól
biały pieprz
masło do smażenia


Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łosia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem.
Żaroodporne naczynie natłuść masłem i ułóż warstwy: ziemniaków, cebuli, łososia i posyp koperkiem. Następnie łososia przykryj kolejną warstwą ziemniaków, cebuli i ryby. Zakończ warstwą ziemniaków.
W misce ubij jaja, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem.

Zdjęcie Küchenprofi naczynie żaroodporne 0705004333 Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie Rosendahl Naczynie żaroodporne Grand Cru średnie
Küchenprofi naczynie żaroodporne Naczynie żaroodporne proste Rosendahl Naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • sunim

    Oceniono 16 razy 14

    Wszechobecne ziemniaki? Może redaktor red. rozwinąć jakoś ten wątek? Cztery potrawy, jedna z ziemniakami. Na czym polega ta wszechobecność?

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 55 razy -25

    Zwierzęta są do szanowania, a nie do jedzenia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX