Palce Lizać > Palce Lizać

Szwedzkie przysmaki

red.
12.02.2014 12:20
A A A Drukuj

Fot. Shutterstock

Laxpudding

Przepis dla 4-6 osób

400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia
1 i 1/2 kg ziemniaków
4 jaja
300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 proc.
300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
2 cebule
1 duży pęczek koperku
sól
biały pieprz
masło do smażenia


Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łosia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem.
Żaroodporne naczynie natłuść masłem i ułóż warstwy: ziemniaków, cebuli, łososia i posyp koperkiem. Następnie łososia przykryj kolejną warstwą ziemniaków, cebuli i ryby. Zakończ warstwą ziemniaków.
W misce ubij jaja, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem.

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Oceniono 14 razy 14

    Wszechobecne ziemniaki? Może redaktor red. rozwinąć jakoś ten wątek? Cztery potrawy, jedna z ziemniakami. Na czym polega ta wszechobecność?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX