Zapiekanka z łososia

Fot. Shutterstock

Laxpudding

Przepis dla 4-6 osób

400 g wędzonego, świeżego lub sezonowanego w soli łososia
1 i 1/2 kg ziemniaków
4 jaja
300 ml (1 i 1/2 szklanki) śmietanki 30 proc.
300 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
2 cebule
1 duży pęczek koperku
sól
biały pieprz
masło do smażenia


Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a kiedy wystygną, obierz je i pokrój w plastry. Jeśli używasz solonego łosia, namocz go w mleku lub w wodzie przez kilka godzin (jak śledzie będzie mniej słony). Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij na patelni z rozgrzanym masłem.
Żaroodporne naczynie natłuść masłem i ułóż warstwy: ziemniaków, cebuli, łososia i posyp koperkiem. Następnie łososia przykryj kolejną warstwą ziemniaków, cebuli i ryby. Zakończ warstwą ziemniaków.
W misce ubij jaja, śmietanę i mleko. Masę dopraw solą, pieprzem i ostrożnie przelej do naczynia, aby nie naruszyć warstw. Na wierzchu połóż kilka kawałków masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 45-60 minut. Podawaj z rozpuszczonym masłem.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534
Eva Solo Naczynie żaroodpor... Simax Naczynie Żaroodporne ... THK Czarne naczynie żaroodp...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • sunim

    Oceniono 17 razy 15

    Wszechobecne ziemniaki? Może redaktor red. rozwinąć jakoś ten wątek? Cztery potrawy, jedna z ziemniakami. Na czym polega ta wszechobecność?

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 57 razy -27

    Zwierzęta są do szanowania, a nie do jedzenia.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX