Śniadania świata

Najpopularniejsze jest pieczywo: pszenne, razowe, chrupkie albo francuskie. Do kanapek, do kiełbasek, do zup... Może być smażone albo podawane z dżemem lub czekoladą. I jajka - z nich są omlety, pankejki, naleśniki i tortille...
Śniadanie niemieckie Śniadanie niemieckie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie niemieckie

Niemieckie śniadanie jest proste, składa się z chleba lub bułeczek, smażonych  lub gotowanych kiełbasek lub parówek, sera, dżemu lub miodu i müsli albo owsianki. Do tego kawa lub herbata.

Bułeczki wieloziarniste
przepis na 8-10 bułeczek
1 i 2/3 szklanki (250 g) mąki pszennej
2/3 szklanki (100 g) mąki pszennej graham lub pełnoziarnistej
10 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
po 2 łyżki ziaren: słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego
ziarna do posypania
pieprz do posypania (opcjonalnie)


Drożdże rozpuść w połowie wody, dodaj 2/3 szklanki zwykłej mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie na suchej patelni upraż ziarna. Pozostałe mąki przesiej z solą, uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej do niej zaczyn i wyrób ciasto, w razie potrzeby dolewając wodę - powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od ręki. Na koniec dodaj ziarna, wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i chwilę zagniataj. Podziel na 8-10 części, z każdej uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj wodą i posyp mieszanką ziaren oraz oprósz pieprzem (pamiętaj, by zachować odstępy, bo bułeczki podczas pieczenia będą rosły). Bułeczki ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 15 minut.

Zdjęcie Foppapedretti Taca śniadaniowa Morfeo - Orzech włoski Zdjęcie MyGiftDna Couple - Taca Śniadaniowa Zdjęcie Zeller Taca Śniadaniowa B00WWIOZEA
Foppapedretti Taca śniadani... MyGiftDna Couple - Taca Śni... Zeller Taca Śniadaniowa B00...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie szwedzkie Śniadanie szwedzkie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie szwedzkie

Tradycyjne szwedzkie śniadanie to też kanapki. Podobnie jak w Polsce dodatkami są zazwyczaj: szynka, żółty ser, jajka, pomidory czy papryka, ale też pasty rybne i kawior. Do tego obowiązkowa kawa, zazwyczaj czarna. Oprócz kanapek popularne jest także müsli i płatki śniadaniowe.
Przepis na  granolę, czyli domowe müsli

Kanapki z chrupkiego pieczywa
2 kromki chrupkiego pieczywa
1 plaster świeżego łososia
1 łyżka dowolnej pasty rybnej
1 łyżeczka kawioru
2 gałązki koperku
masło do posmarowania

Kromki chleba posmaruj masłem, na jednej połóż łososia, a na drugiej rozsmaruj pastę rybną. Na wierzchu rozłóż kawior i gałązki koperku.

Zdjęcie Dekoria Obrus Koronkowe Serca 130x210 435-629-17 Zdjęcie Mariall Design Obrus 7o3 150x240 Zdjęcie XXLselect GACE695-IV
Dekoria Obrus Koronkowe Ser... Mariall Design Obrus 7o3 15... XXLselect GACE695-IV
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie indonezyjskie Śniadanie indonezyjskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie indonezyjskie

Bardzo częstym składnikiem śniadania w Indonezji są banany. Podaje się je w omletach lub jako banana Jaffle, czyli tosty z plastrami banana.

Omlet z bananem
2 łyżki mąki
łyżka masła
4 jajka
sól
1 dojrzały banan pokrojony w plasterki

Jajka ubij, dodaj mąkę i sól. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej ciasto i smaż na małym ogniu. Gdy spód się zarumieni, odwrócić omlet, włóż pod spód resztę masła i smaż, aż druga strona będzie rumiana.
Na gotowym omlecie ułóż plasterki banana, złóż na pół i podawaj.

Zdjęcie Nordic Ware Patelnia Płatki Śniegu 01945 27cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Nordic Ware Patelnia Płatki... Fissler Patelnia Patelnia G... Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie indyjskie Śniadanie indyjskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie indyjskie

To typowe indyjskie śniadanie składa się z pszennego placka chapati oraz gęstego curry. Do picia podaje się bardzo słodką herbatę z mlekiem.

Chapati z warzywnym curry
1 opakowanie gotowych chapati (możesz zastąpić tortillami)
warzywne curry:
1 czerwona cebula
300 g kalafiora
2 średnie ziemniaki
1/2 szklanki ciecierzycy (surowej lub z puszki)
1 czerwona papryczka chili
1 czubata łyżeczka żółtego curry
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól
olej do smażenia

Surową ciecierzycę zalej wodą i odstaw na godzinę, aby napęczniała. Następnie dolej wody, tak by przykryła ciecierzycę, i gotuj, aż będzie miękka.
Przygotuj curry: cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę (o boku około 1,5 cm), kalafiora podziel na małe różyczki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekane chili i pokrojone warzywa. Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, to wrzuć ją razem z warzywami, jeśli ugotowanej - dodaj ją, gdy skończysz smażyć warzywa. Całość dopraw curry, solą i smaż, aż warzywa będą gotowe (ziemniaki powinny być miękkie, a kalafior lekko chrupiący). Curry podawaj z chapati lub tortillą.

Zdjęcie Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Zdjęcie Rondel z pokrywką; 26 cm; 6,5l Tescoma HOME PROFI Zdjęcie Silit Rondel NATURE BLACK 4004633291480
Olkusz Rondel JABŁUSZKO 51826 Rondel z pokrywką; 26 cm; 6... Silit Rondel NATURE BLACK 4...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie tureckie Śniadanie tureckie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie tureckie

To zazwyczaj ser owczy, a do niego warzywa, np. pomidory, oliwki i ogórki. Na słodko - miód, dżem, masło oraz chleb, podawane z herbatą. Bardzo popularna jest tzw. mercimek áorbasi - zupa z soczewicy z dużą ilością chleba.

Zupa z soczewicy

1 litr bulionu warzywny
250 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka masła
sól

W garnku roztop masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Powoli wlej zimny bulion, a następnie dodaj soczewicę i pokrojoną w małą kostkę marchew. Dopraw solą i gotuj, aż soczewica będzie miękka (ok. 40 minut). Zupę możesz przetrzeć przez sitko lub zmiksować, następnie wlać z powrotem do garnka i gotować jeszcze przez chwilę. Podawaj z chlebem.

Zdjęcie Ambition VADER 68913 Zdjęcie TESCOMA 896512 Zdjęcie Wesco Breadboy 222201-26
Ambition VADER 68913 TESCOMA 896512 Wesco Breadboy 222201-26
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie polskie Śniadanie polskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie polskie

Najpopularniejsze polskie śniadanie to... kanapki. Na słodko z dżemem lub na słono z wędliną, białym lub żółtym serem. Do tego plasterki pomidora, ogórka i herbata z cytryną.

Kanapki z serem lub wędliną
2 kromki chleba żytniego lub pszenno-żytniego
plaster ulubionej szynki
2 plastry białego sera
2 duże plastry pomidora
łyżka posiekanego szczypiorku
masło do posmarowania

Pieczywo cienko posmaruj masłem. Na jednej kromce ułóż plaster szynki, a na drugiej biały ser twarogowy. Na wierzch połóż plaster pomidora i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcie Gerlach Zestaw noży kuchennych w bloku czarnym 5 szt. 993M Zdjęcie Rainbow MR-1403 Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Gerlach Zestaw noży kuchenn... Rainbow MR-1403 Swiss Hufeisen Komplet noży...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie greckie Śniadanie greckie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie greckie

Greckie śniadanie - jak w większości krajów basenu Morza Śródziemnego - jest zwykle lekkie, np. naturalny jogurt z miodem, suszonymi owocami i orzechami. Można też zjeść ciasta, takie jak tiropita (grecka zapiekanka), słodka bougatsa czy spanakopita. Do śniadania pije się kawę, kawę frappé lub mleko.

Spanakopita - ciasto ze szpinakiem
225 g ciasta filo
1 kg świeżego szpinaku lub 1/2 kg mrożonego
2 łyżki oliwy
3 jajka
200 g sera feta
1/2 kostki (100 g) masła
1 drobno posiekana cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmażaj cebulę, aż będzie miękka. Dodaj szpinak (jeśli używasz mrożonego, odciśnij nadmiar wody) i duś całość ok. 5 minut. Odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj zioła, jajka i pokruszony ser, dopraw i wymieszaj.
Roztop masło i niewielką jego ilością posmaruj brytfannę o wymiarach 30x20 cm.
Płaty ciasta przekrój wzdłuż na pół i przykryj wilgotną ściereczką. Brytfannę wyłóż płatem ciasta i za pomocą pędzelka wierzch posmaruj masłem. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz połowę płatów ciasta. Na cieście rozłóż farsz i przykryj pozostałym ciastem, postępując jak przy dolnej warstwie. Podwiń brzegi pod spód, aby farsz nie wyciekał podczas pieczenia, i ostrym nożem podziel danie na 6 porcji.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 40 minut na złoty kolor.  Możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Kenwood ECAM 21.117.SB MagnificaS Zdjęcie Krups XN 2505 Zdjęcie Philips HD8847/09
Kenwood ECAM 21.117.SB Magn... Krups XN 2505 Philips HD8847/09
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie hiszpańskie Śniadanie hiszpańskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie hiszpańskie

Popularne są kanapki w bagietce - z tuńczykiem i oliwkami lub szynką hiszpańską. Inną opcją jest tost z oliwą lub tortilla z warzywami, serem lub pulpą pomidorową. Do picia - sok pomarańczowy lub czarna kawa.

Tortilla z pulpą pomidorową

3 jajka
500 g ziemniaków
425 ml oliwy z oliwek
2 posiekane cebule
sól
pieprz
Pulpa pomidorowa:
1 dojrzały pomidor
1/2 ząbka czosnku


Przygotuj pulpę: pomidora sparz i obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotuj tortillę: ziemniaki obierz, pokrój w małą kostkę (o bokach około 1,5 cm) i dokładnie osusz na papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki z cebulą, zmniejsz ogień i smaż ok. 20 minut, często mieszając, aby nie przywarły i się nie zarumieniły. Warzywa powinny być miękkie i raczej ugotowane w oliwie, a nie usmażone. W dużej misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem. Usmażone ziemniaki odsącz z oliwy, dodaj do jajek i wymieszaj. Patelnię wytrzyj, by była sucha, rozgrzej na niej dwie łyżki oliwy i wlej ziemniaki z jajkami. Zmniejsz płomień i smaż 3-5 minut, aż spód się zetnie. Ziemniaki muszą być całkowicie zanurzone w jajkach. Podczas smażenia podważaj brzegi tortilli, aby się nie przypaliła. Następnie odwróć ją i podobnie smaż z drugiej strony. Tortillę pokrój w trójkąty, podawaj na ciepło lub na zimno.

Zdjęcie Olympia Patelnia Głęboka 15cm Zdjęcie Promis Patelnia Głęboka Granite Gr/G Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
Olympia Patelnia Głęboka 15... Promis Patelnia Głęboka Gra... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie amerykańskie Śniadanie amerykańskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie amerykańskie

Amerykańskie śniadanie jest podobne do polskiego - to tradycyjne kanapki (zazwyczaj na chlebie tostowym) oraz sok. Popularne są też  pankejki z syropem klonowym lub sosem owocowym.

Pankejki
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki (100 g) cukru
1 jajko
1 i 1/5 szklanki (300 ml) mleka
3/4 szklanki (185 ml) maślanki
75 g roztopionego masła


W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce trzepaczką ubij mleko, maślankę, jajko i roztopione masło. Wlej mieszaninę do suchych składników i dokładnie wymieszaj (możesz użyć miksera). Na rozgrzanej teflonowej patelni smaż niewielkie placuszki, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Wtedy przewróć na drugą stronę.
Podawaj z syropem klonowym, sosem owocowym, możesz też dodać świeże owoce.

Przepis na pankejki Zuzanna Wiciejowska

Zdjęcie Churchill Zestaw śniadaniowy Farma Zdjęcie HAPPYROSS Zestaw śniadaniowy 40419 Zdjęcie PPD ZESTAW ŚNIADANIOWY: KUBEK MISKA DO MUESLI + TALERZYK Happy Easter 602516
Churchill Zestaw śniadaniow... HAPPYROSS Zestaw śniadaniow... PPD ZESTAW ŚNIADANIOWY: KUB...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie angielskie Śniadanie angielskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie angielskie

To chyba jedno z najmniej zdrowych śniadań - jest tłuste i ciężkostrawne: smażony boczek, sadzone jajka, kiełbaski lub parówki oraz fasolka w sosie pomidorowym... Do tego tosty, a do picia kawa lub sok.

Fasola, boczek i jajko
1 jajko
1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym
4 plastry bekonu
1  frankfurterka lub 1 drobno mielona kiełbaska wieprzowa albo 2 kiełbaski Pork Sausages
1-2 kromki pieczywa tostowego
sól
pieprz

Fasolkę z sosem przełóż z puszki do rondla i podgrzej. Obok na rozgrzanej patelni ułóż kilka plasterków bekonu i kiełbaski. Smaż składniki z obu stron. Gdy się zrumienią, przesuń je, a w wolne miejsce wbij jajko tak, by żółtko zostało nienaruszone. Jajko smaż, aż białko się zetnie i lekko zarumieni (jajko sadzone). Zdejmij z patelni i podawaj z pieczywem tostowym.

Zdjęcie Clatronic EK 3497 Zdjęcie Alessi Le Nid kieliszek do jajek Zdjęcie Ministerstwogadzetów Czołg do Jajek
Clatronic EK 3497 Alessi Le Nid kieliszek do ... Ministerstwogadzetów Czołg ...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Śniadanie francuskie Śniadanie francuskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie francuskie

Francuskie śniadanie jest słodkie. To croissanty, rogaliki z ciasta francuskiego, podawane z masłem i dżemem lub opcjonalnie bagietka. Do tego kawa.

Croissanty
1 opakowanie ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
1 roztrzepane jajko


Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku 15 cm, a następnie każdy kwadrat podziel na dwa trójkąty. Każdy trójkąt zwiń w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Zachowując odstępy (będą rosnąć podczas pieczenia), układaj rogaliki tak, by zawinięty wierzchołek był na dole, a następnie wygnij każdy w kształt półksiężyca i delikatnie przyciśnij końce do podłoża. Na koniec posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut na złoty kolor.
Podawaj na ciepło lub przestudzone.
Rada: możesz przygotować też wersje smakowe, smarując ciasto przed zwinięciem np. kremem czekoladowo-orzechowym lub ulubionym dżemem.

Śniadanie portugalskie Śniadanie portugalskie Fot. MARCIN URBAN

Śniadanie portugalskie

Portugalskie śniadanie jest zwykle słodkie, popularne są bułeczki z dużą ilością cynamonu lub grzanki smażone z cukrem i cynamonem, które serwowane są także jako deser. Do tego kawa.  

Rabanadas
1 bagietka
1 jajko
1 szklanka mleka
cynamon
cukier
oliwa z oliwek


Cynamon wymieszaj z cukrem w proporcji 1:2 (jedna łyżka cynamonu na dwie łyżki cukru). Jajko wymieszaj z mlekiem. Bagietkę pokrój na plastry o grubości 1-2 cm. Każdą kromkę maczaj w jajku z mlekiem i kładź na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż chwilę z obu stron, aż grzanki się zarumienią. Następnie zdejmij z patelni, obficie posyp mieszanką cukru i cynamonu. Podawaj na ciepło.

Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban, przepis na pankejki Zuzanna Wiciejowska

Dziękujemy Nordic Decoration, ul. Kałuży 1 w Krakowie, za wypożyczenie przedmiotów do sesji.

Zdjęcie BOSCH TAT 8611 Zdjęcie MPM BH-8863 Zdjęcie Siemens TT 86104
BOSCH TAT 8611 MPM BH-8863 Siemens TT 86104
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (37)
Śniadania świata
Zaloguj się
  • dsdfan

    Oceniono 1 raz 1

    Full english breakfast — najlepsze na porannego kacora ;-)

  • jack2010

    Oceniono 4 razy 4

    Na boga, co to są "pankejki"?
    Co do śniadania angielskiego/ irlandzkiego to oczywiście jego nieodzownym elementem jest jeszcze smażony pomidor oraz "ichnia wersja kaszanKi" czyli white and black podding.
    Wrzućcie teraz to wszystko w środek bagietki i mamy " breakfast roll'a".
    Pycha. ok 2000 kalorii na śniadanie. Na dluższą mete sie niestety nie da. Tzn da, ale zdrowie ważniejsze.

  • zewszad_i_znikad

    0

    Niektóre dania zapowiadają się bardzo ciekawie, np. indyjskie czy tureckie. Ale nie ma mowy, żebym jadła zupę lub kari jako danie inne niż obiad.

  • klm747

    Oceniono 4 razy -2

    "Pieczywo cienko posmaruj masłem. Na jednej kromce ułóż plaster szynki, a na drugiej biały ser twarogowy." - napiszcie jeszcze jak wodę na herbate gotować, michnikowe parchy...

  • fakit.pl

    Oceniono 9 razy 1

    Angielskie jest dla facetów, a francuskie dla brodatych pizd*siów w kapeluszach...

  • naw18

    Oceniono 4 razy -2

    To multi-kulti juz wam calkiem odbilo.
    Nie wiem po co i dlaczego w sadzacie tiu artykuł sprzed lat...
    To może teraz coś z pustyń bliskiego wschodu, jakieś śniadanie wg mahometa i allaha akbara?

  • figyelka

    Oceniono 1 raz 1

    Komuś to śniadanie indyjskie chyba się pomyliło z indyjskim lunchem. A gdzie dosa, idli, uttapam?

  • w.s3

    Oceniono 5 razy 3

    Moje polskie śniadania przed pójściem do szkoły
    -2x jajka na miękko, chleb/bułka z masłem, pomidor, kakao
    -parówki -prawdziwe- chleb/bułka, pomido/,kiszony ogórek, kakao
    -Jajecznica na boczku, pieczywo, pomidor, kakao
    -serbiału ze szczypiorem, pieczywo, surówka z pora, kakao
    i tak kilka różnych potraw- to co było w lodówce i ciotki zdołały uszykować.
    Czy można mówić o typowym polskim śniadaniu????
    Za dorosłego singlowego życia śniadanie to złapany w biegu kęs tego co pod rękę wpadło.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE